Kıyılara sahip çıkmak veya Valiliğe cevap…..

Trabzonun Doğu Bölgesinde kıyılara 200-250 metre mesafeden deniz kumu çıkartılıyor. Devlet eliyle izin verilen bu çarpık durum, meğer Maden Yasası çer...

Trabzonun Doğu Bölgesinde kıyılara 200-250 metre mesafeden deniz kumu çıkartılıyor. Devlet eliyle izin verilen bu çarpık durum, meğer Maden Yasası çerçevesinde değerlendiriliyor. Devlet yanlış yapmaz mantığı ile hareket eden Trabzon Valiliği perişan edilen kıyıları ne yazık ki seyretmekten yana tavır belirliyor.

SS Trabzon Kumcular Kooperatifinin başvurusu üzerine Trabzonun Doğu sahillerinin kıyıdan 300 metre açıkları ilgili kooperatife kiralanmış. 2006 yılında başlayan ve tam 100 bin metrekare (10 hektar) alanı kapsayan anlaşma 2011 yılında sona ermiş. Denizde maden bulan ilgili kooperatif 2011 yılında yeniden müracaat etmiş. Sözleşmesi 5 yıl daha yenilenmiş. Yani 2016 yılına kadar uzatılmış.

***

Bütün bu bilgileri Valilik açıklamasından öğreniyoruz. Valilik, 2011 yılında yapılan ikinci uzatmayı İl Özel İdaresinin yaptığını ve uzatma yaparken Karayolları, DSİ, İller Bankası, Sağlık Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü ile Çevre İl Müdürlüğünden görüş aldığını belirtiyor. Valilik demek istiyor ki, Benim bu kadar müdürüm izin verdiyse yanlış bir şey yoktur!.. Halbuki Sahil Güvenlik Komutanlığı hariç, yukarıda saydığımız kurumların hiçbiri o kıyıları gezip öyle imza atmamıştır. Zira kumu çekilen o kıyıların ne denli perişan olduğunu gören, Tlerin yıkıldığına tanıklık eden hiçbir kurum müdürü o evraka imza atmaz. Vicdanen atamaz.

Karayolları hayatı zaten yol olarak görür. Onun kıyı diye bir derdi olmaz. İller Bankası, Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü de ilgisiz. Kıyılarda tesisleri olan Özel İdare ve DSİye ne demeli? Kendi tesislerinin buluştuğu kıyıların nasıl yok olduğuna da mı bakmadılar?

***

O izin belgesine imza atan Yalıncak Belediyesine ne demeli?

Hiç mi o sahillere inmediler? Her yıl boğulan onca insanın boğulma nedenini hiç mi merak etmediler? Boğulmalarda, Boşaltılan bu kumun oluşturduğu dehlizlerin acaba hiç payı yok mu? diye hiç mi düşünmediler?

Sahil Güvenlik neyin güvenliğini korur? Kıyılara düşman birliklerinin çıkıp çıkmamasını mı? Acaba o sahiller bugün çok mu güvenli? Devlet kurumlarındaki çürüme, neme lazımcılık anlayışını biliyorduk da Sahil Güvenliğin daha bir hassas olabileceğine inanıyorduk. Acaba bugün o imzalarını savunabilirler mi?

***

20 metre derinlik ve kıyıdan 300 metre mesafede 10 hektarlık alandan kum çıkartılıyor. Kıyıda 2-3 plaj ve yeni yapılanmalar var. Temel ölçü ise 20 metre derinlik. Bize göre 300 metre mesafe yok ama öyle olduğunu varsayalım. Valiliğe şu soruyu soralım .

Kıyıdan 300 metre mesafede ve 20 metre derinlikte kum çıkartan kosterler, 10 yıl sonra kıyıya kaç metre yaklaşırlar. Veya 20 metre derinlik ölçüsü 10 yıl sonra kıyıya kaç metre yaklaşır? Sorduk ve tahmini cevabı paylaşalım. Kıyıya 50 metreye yaklaşır.

Arkasınzda nasıl bir şehir bırakacağımızın farkında mısınız?..

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler