KIBRIS’TA DURUM KÖTÜLEŞİYOR!

Bu günkü konumuz ne İran, ne Irak, ne Lübnan ne Suriye! Kırk beş yıldır çözüme kavuşturamadığımız Kıbrıs! Kıbrıs yavaş yavaş elimizden kayıyor! 36...

Bu günkü konumuz ne İran, ne Irak, ne Lübnan ne Suriye! Kırk beş yıldır çözüme kavuşturamadığımız Kıbrıs!

Kıbrıs yavaş yavaş elimizden kayıyor! 36. Kuruş yıldönümünde Rum kesimindeki yürüyüş ve bayrak yakma eyleminin verdiği ihbar ve işaret nedeniyle önemsenmesi gerekir! BM Genel Sekreteri Guterres: "Kıbrıs barış sürecine yönelik hava giderek kötüleşiyor" dedi.

* Adanın çevresindeki hidrokarbon aramalarının yarattığı gerginlik, KKTC tarafından kapalı Maraş'ta bilimsel bir envanter çalışması yapılacağı kararının ardından Güney Kıbrıs Rum kesiminin konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıması ve konseyin 9 Ekim'de kapalı Maraş'a ilişkin “hiçbir tarafın çözüm bulunmadan bir adım atmaması” yönündeki kararı,

* Ada etrafındaki savaş gemilerinin ve adadaki yabancı askeri üslerin sayısının artması!

* Ateşkes hattında 2018'den beri sık sık yaşanan anlaşmazlıklar ve her iki tarafın da izinsiz inşaat faaliyetlerinin gerginliği artırma tehlikesi ve zamanla tampon bölgedeki durumun değişme riski gibi konular kötüleşen havanın kara bulutları olarak görülebilir!

Bunlara ilave olarak Kıbrıs Türkleri’nin, KKTC yönetiminin ve Türkiye’nin de Kıbrıs’ta tehlikeyi artıran ve durumu kötüleştiren ihmalleri ve hataları da vardır!

Söylüyor ve tarihe not düşüyorum:

* Sayın Denktaş’ın 1983 te KKTC vatandaşlarına verdiği yüz dönümlük tapulu araziler yabancılara, özellikle yahudilere satılmaya devam edilmektedir. Bunların bir kısmı sahillerdedir ve ileride liman ve benzeri güvenlik altyapılarına engel teşkil edecektir.

* Rumlara kapılar açıldıktan sonra, eski Rumlar Türk tarafına gelerek tapuda işlem yapmadan avukatları aracılığı ve noter kanalıyla bazı arazileri “eskiden kendisinin olduğu gerekçesiyle” kağıt üzerinde kendi muktesebine geçirmektedirler. Üstelik de “Türkler adadan gidecek, Rumlar gelip oturacak!” diyerek!

* Kıbrıs CTB (Cumhuriyetçi Türk Partisi) Rum AKEL ile yoğun işbirliği içinde gözüküyor! Barış Pınarı Harekâtı için Türk halkını rahatsız eden açıklamalar yapan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta Türkiye’yi devre dışı bırakacak adımlara yelteniyor.

* TKP (Toplumcu Kurtuluş Partisi) sanki Rum kesiminin partisiymiş gibi davranıyor. Kıbrıs’ta Türk Ordusu’nu işgalci gören Türk tarafındaki insan sayısı azımsanmayacak kadar tehlikeli boyuttadır ve Türkiye’dekine benzer şekilde bunların temsilcileri de meclistedir.

* KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın stilist kızı Zerrin, Kıbrıs Rum kesiminin en ünlü moda dergisi Must’ın 2015 Ekim sayısına kapak olabiliyor. Kültür ve yaşam tarzları Anadolu’dan izler taşımıyor!

* ‘74 Barış harekâtından günümüze kırk beş yıl geçti arabaların direksiyonu hala sağda. Türk ordu mensupları, askeri araçları ve Türkiye’den gidenlerin bu nedenle sebep olduğu yüzlerce trafik kazası var. Buna rağmen adada hala İngiliz kültürü neden Türk kültürüne hükmediyor?

* Dip Karpaz’daki kilise’ye konvoylarla her Pazar güneyden gelen Rumlar, ayin yaparak gidiş gelişlerde gösteriş ve tahrik edici hareketler sergilerken; Türk kesiminden Güneye, Hz. Peygamber’in süt halasının gömülü olduğu türbe ve camiye kaç kişi gidebilmektedir?

* Kıbrıs’taki eğitim sisteminde Türkiye’nin ve Türk Kültürünün yeri nedir? Yaşam tarzı ve günlük hayatın istikameti nereyedir? Kuzey Kıbrıs neden gazinolar, kumarhaneler, kara para aklamalar ve ofşor hesapların ülkesi olarak tutulmaktadır?

* Can ve kan vererek vatan kıldığımız toprakları kendi kültürümüz ve inanç değerlerimizle yoğurmadıkça vatan toprağı yapamayız. Bugün Kıbrıs Türk kesiminde ciddi ve tarafsız bir oylama yapılsa; Türk Kültür ve hayatına, inanç değerlerine uzak; İngiliz-Rum kültürü ve yaşam tarzına yakın bir sonuç elde edeceğimizden hiç mi hiç şüphem yoktur!

* Kıbrıs’ın dış güvenlik ve uluslararası haklar sadece askeri güçle sağlanamaz. Adada Türk Askeri’ni “işgalci” görmeyecek Türkiye’ye sadık bir topluma ihtiyaç vardır. Bu da kültürel kimliğin oluşturulması ve yaşatılmasıyla mümkündür.

* Şunu anladık ki, “sizi Rum katliamından kurtardık, her yıl size milyonlarca dolar verdik, denizin altından borularla Manavgat’ın suyunu getirdik, ekmeğinizi verdik, güvenliğinizi sağladık” demek yetmedi, yetmiyor!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Abdullah Gülay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler