Kendi ürettiğimizi sahiplenmek…

Trabzon marka bir kent... Bir dünya kentidir. Türkiye’nin neresinde olursanız olunuz, “Karadenizliyim” dediğinizde “Trabzon mu?” sorusuyla karşılaşırs...

Trabzon marka bir kent... Bir dünya kentidir. Türkiye’nin neresinde olursanız olunuz, “Karadenizliyim” dediğinizde “Trabzon mu?” sorusuyla karşılaşırsınız. Dünyanın neresinde olursanız olunuz, aydın bir insanla, bir siyasetçiyle veya dışişleri mensubuyla sohbetinizde Türkiye ve Trabzon bilinir. İstanbul, Ankara, Antalya gibi olmasa da...

Lakin şunu bilmeliyiz ki marka bir kent oluşturup, nimetini paylaşmıyoruz. Tarihten bugüne var olan bir marka kentin üzerinde oturup hazır mirası tüketiyoruz. Bunu yaparken ne hazindir ki marka değeri parıldatma adına kendi ürettiklerimize destek vermiyoruz.

Son zamanlarda market alışverişi alışkanlığına merak saldık. Marketlerde markası ne olursa olsun tüm süt ürünlerinden daha kaliteli bir ürünümüz var. “Kebir...” hakikaten adı gibi “En büyük”... En çok satılması gereken rafta tek satılması gereken ürün olması gerekirken Trabzon’da piyasasını paylaşıyor. Tam içtenliğimizle ifade ediyoruz ki, tüm ürünleri türünün en kalitelisi olmasına rağmen. Belki çoğumuz bunu önemsemiyoruz. Belki damak zevkimizi değiştirmeye gerek görmüyoruz. İnanınız yanlış düşünüyoruz. Artık bölgesel kalkınma dönemine giriyoruz. Kendi markalarımızın büyümesi kenti büyütecektir. İstihdama fayda sağlayacak, gelecek nesillere miras olarak devredilecektir.

Trabzon, Türkiye’de yarışan kolonya üretiyor. “Trabzon Geceleri” markası gerçekten şaheser... Elbette renk ve koku kişiye göre değişebilir. Buna rağmen acaba bu kentte kaç kişi denedi. Kaçımızın evinde kendi ürettiğimiz marka kolonyamız var? Bu marka büyür ve gelişirse ortaya koyacağı her tür performansı bu kentte yaşayan insanlara yarayacaktır.

Samsun başta olmak üzere pek çok Anadolu kenti, önce marka olmak sonra marka üzerinden yürümeye uğraşıyor. Biz ise hazır bulduğumuz Trabzon markasının üzerine koyamıyoruz. Şunu söyleyebiliriz ki bu kentte “Trabzonspor” marka değeri dışında hiçbir ortak değerde buluşamıyoruz. Hâlbuki o değerimizi de taşıyamıyoruz.

***

Gündoğdu Mobilya, bu kentin ürettiği ve ülke çapına yayılan bir marka... Sürmene Bıçağı bizim imalatımız. Kaçımız evinde Sürmene Bıçağı kullanarak memnuniyetini dışa vuruyor? Çıt-çıt yine Trabzon’un ülke çapında ürettiği markalardan... Kaçımız “önce kendi imalatımız”, anlayışındayız? Topu topu sayabileceğimiz 10’u geçmeyen markalarımıza sahip çıkmayarak, aslında kente ve geleceğine sahip çıkmıyoruz. Büyüyen markanın üretim merkezine hem ekonomik hem de istihdam anlamında katkısını fark etmediğimiz sürece kenti geliştiremeyiz. Var olan markaları da zamanla tüketiriz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

02

M. Türe - Trabzon kökenli futbolculara sahip çıkmayı da konuya örnek verebiliriz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Şubat 11:06
01

Turgay - ben istanbul'da yaşıyorum ve kebir'den başka tereyağı kullanmıyorum. işin ilginç tarafı trabzon'a geldiğimde kaldığım muhitteki( ayasofya) marketlerde kebir'in tuzlu tereyağını bulamıyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Şubat 11:06


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler