Kediler ve Köpekler

Bisiklet kullananlarla… Sigara içmeyenlerin ücretlerindeki iyileştirmeleri biliyorduk ama bu başka… Haber İtalya’dan. Hasta köpeğine bakmak için izin...

Bisiklet kullananlarla… Sigara içmeyenlerin ücretlerindeki iyileştirmeleri biliyorduk ama bu başka… Haber İtalya’dan. Hasta köpeğine bakmak için izin alan akademisyen mahkemeye başvurmuş. İzninin, ücretli olmasını sağlamış.

Çünkü İtalya’da evcil hayvanlarını sokağa terk edenlere ağır cezalar veriliyor.

Bir de vicdan var tabi. Çünkü evcil hayvan sahibi olmak sorumluluk istiyor.

Öyle her tatil dönüşü sokağa bırakmak yok. Diyelim ki siz mutlu olasınız diye ömrünü veren köpeğiniz hasta… Onca güzel anı yok mu sayacaksınız? Can yoldaşı olmasını, tüm yorgunluğunuzu almasını… Madde madde sıralandığında uzayıp gider liste.

***

Çirkinliklerin kol gezdiği… Savaş haberleri ve vahşetin çarşaf çarşaf yer aldığı gazete sayfalarında… TV ekranlarında bizlere nefes aldıran bir haber daha… Norveç’te bir şirket, evcil hayvan sahibi olan çalışanlarına 3 günlük izin vermeye başlamış.

Köpeği ve kedisi doğum yapanlaradoğum izni.” Esas habercilik yine köpeklerle ilgili ama bu kez durum farklı. Yok, reklam kokuyormuş. Yok, bunlar da abartıyormuş.

Geçtik bunları. Dünyamızı güzelleştiren bir haber aslında… Bakış açımız değişiyor, önceliklerimiz, ilgi alanlarımız. Ve hepsiyle birlikte hayat standardımız, yasalarımız.

Tam da “insanın değeri ne ki” sorusunu tartışırken… Dünyayı zehir etmek için birbirimizle yarışırken… “Alın size vicdan” dercesine farklı bir uygulama.

***

Günümüzde evde kedi köpek beslemek büyük bir sektöre dönüşmüş.

Kuş, balık… Hemen her şeyi düşünmüşler. Hal böyle olunca ilklerin yaşanması da bekleniyor doğal olarak. Muhabbet kuşu öldü diye günlerce yemeden içmeden kesilenler var. Kedisi köpeği için yas tutanlar. Tatillerini erteleyenler.

Avrupa’dan sonra ülkemizde de ‘hayvan mezarlıkları’nı gördükten sonra…

Yeni bir yola girdik ki artık geri dönemeyiz. Mademki birlikte yaşıyoruz.

Evlerin mimarisini etkiliyor. Ulaşımda taşınacakların… Marketlerde satılacakların…

O zaman bu bir vicdan muhasebesi… Uygarlık göstergesi…

***

İnsanlar için yaptıklarımız ne işe yarar ki? Hayatımıza renk katan hayvanlar için bir şey yapamadıktan sonra… Hayvan hastaneleri açılırken… Kedi ve köpek bakımevleri, otelleri… Bari su koysak kapı önlerine, yüksekçe yerlere ekmek kırıntıları…

***

Tüm evcil hayvanlar bir yana, köpek bir yana olmalı. Çünkü ilk evcilleştirdiğimiz hayvan o. Uyuşturucu baronlarının korkulu rüyası… Mahallenin, yaylanın bekçisi…

Çocukların can dostu… Çöplüklerin, karanlıkların efendisi… En güzel hikâyeler milyonlarca dolar bütçeli filmlerde kalmasın. Heykeli dikilen ünlü köpek Hachiko’nun, sahibine sadakatini bir düşünelim. Ve insanlığımızı hatırlatacak yeni haberler bekleyelim.

***

Ne diyelim? Elin adamı köpeğin kedinin heykelini dikiyor. Müziğini besteliyor, müzikalini sahneliyor. Kampanyalar başlatıyor, dev prodüksiyonlarla gündeme geliyor. Hastalanınca, doğum yapınca sahibine izin veriyor. “Biraz da bize bakalım” bile diyemiyoruz. Çünkü elini, ayağını, kuyruğunu kesiyoruz. Hani ‘vicdan’ bizdeydi, ‘merhamet’ bizde… Hani üzerindeki kediyi uyandırmamak için hırkasını kesen bir peygamberin ümmetiydik. Hani mimarisine kuşlar için ‘yuva’ koyan bir kültürden geliyorduk. Biz, ne ara bu hale geldik de akıl almaz bir vahşet sergiliyoruz.

Yavru köpek; sanat, spor ve siyaset dünyasını birleştirse de…

Utançla karışık bir teselli bulsak da…

Söyleyecek söz bulamıyoruz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bahaettin Kabahasanoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

03

Gönül Özberk Kalaycı - Elinize sağlık hocam.

Sevgiyi unutmuş, vicdansız ve karanlık yüreklere çocuklar kadar hayvanların da başını okşayarak aydınlanmaları şiddetle tavsiyemdir.

Gülümseyen bir dünya için sevmeyi,sevgiyi yeniden öğrenmeliyiz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Haziran 11:07
02

EMINE DIRICAN - Bizde de var hatvan sevgisi ama her zamanki gibi bizim kimyamızı bozdular. Aslında hayvana belki bizim kadar önem.ve değer veren bir ülke yoktur. Lakin eğitim de bunu aşılamak gerek. InşAllah inanclarimizla oynadiklari gibi vicdanlarimizlada oynamazlar. Sessiz ciglik onlar. Biz merhametimizi herdaim gosteriyoruz elhamdulillah.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Haziran 11:07
01

Sevim Özdemir - Bizim dinimiz karıncayı bile incitmeye izin vermez. Vicdanlı bir müslüman hiç bir canlıya zarar vermekten hoşlanmaz. Müslümanın kriteri Peygamber Efendimiz s.â.v. olmalıdır. Köpekler ve kediler özgür hayvanlardır. Sırf sahip olmak, onlara süs için tasma takmak insaf değil zulümdür. Sadece sahiplendiği hayvanı beslemek ,diğer etrafta gördüğü hayvanları önemsememek hayvan sevgisi değildir. O zaman yaradılanı sevmek yaradandan ötürü olmalıdır. Yeryüzündekilere merhamet edin ki göktekiler( melekler) de size merhamet etsin hadisi bizim dayanağımız olursa, hiç bir canlı bizden zulüm görmez.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Haziran 11:07


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler