Hoşça Kal Suriye

Bir film adı gibi… Gazeteci Filiz Yıldırım’ın ilk eseri. Trabzon’da yaşayan Suriyelileri anlatmış. 38 aile ile röportaj yapmak bir yıl sürmüş....

Bir film adı gibi…

Gazeteci Filiz Yıldırım’ın ilk eseri.

Trabzon’da yaşayan Suriyelileri anlatmış.

38 aile ile röportaj yapmak bir yıl sürmüş.

Kitap, Günebakış Yayınlarından çıkmış.

Ortahisar Belediyesi nin de katkılarıyla…

Kim derdi ki en büyük sınırımız, gün gelecek en büyük sorunumuz olacak.

22 milyon insan, dünyanın dört bir yanına savrulacak.

Çareyi ülke dışına kaçmakta bulan 7 milyonun 4 milyonu Türkiye’de.

İnsanlar yalnızca kendilerini atmıyor sınır dışına…

Acı ve gözyaşlarını da taşıyorlar, hatıralarını, özlemlerini…

Güya uygar dünyanın gözleri önünde…

***

Orta Doğu... Üç kıtanın ulaşım ağının odağında.

Musevilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlığın çıkış noktası.

Zengin petrol ve doğalgaz yatakları…

Gazeteci yazar Filiz Yıldırım’ın analiziyle yakın tarihe bir yolculuk yapıyorsunuz.

Suriye’de yaşanan gelişmeler ve Türkiye’ye etkileri de gözler önüne serilmekte…

Dip notlar ve kaynakçaya bakıldığında ciddi bir emekle ortaya çıkmış kitap.

***

Sara Al Shehab : İlk hatırladığım, o kadar çok yorulmuştuk ki, geldiğimiz gün 19 saat uyuduk. Sabah uyandım, dışarıdan çocuk, kuş sesleri geliyor. Balkona çıktım, sanki her şey durdu, çok tuhaf bir andı. Diyorum ki, “çocuk sesleri var” inanamıyorum! Sandım ki atılan bir bomba isabet etti. Ben öldüm ve cennete gittim. Çünkü Suriye’de sürekli bomba sesleriyle uyanıyorduk.

Ghalia Bawadekji : Ramazan ayıydı hiç unutmuyorum! Biz de orucuz. Yemek hazırlığı yapıyoruz. Birden çok şiddetli bir uçak sesi duyuldu. Çok kısa bir süre. Camdan baktık, her yer toz duman içerisinde. Yerde yatan iki insan gördük. Vücutları parçalanmış, her yer kandı. Sokakta üst komşumuzun oğlunu gördük. Annesine el sallıyordu, “anne, iyiyim, merak etme bir şeyim yok” diyordu. Tam o sırada ikinci bir bomba attılar. Çocuk yere düştü ve öldü. Bunu, ömrümün sonuna kadar unutamam.

Sawsan Alhallak : Suriye’de bir milyon insan öldükten sonra, yüzbinlerce kişi hapishanelerde işkence gördükten sonra, milyonlarca insan Suriye’yi terk ettikten sonra; kaçarak, denizde boğularak gittikten sonra Suriye asla eskisi gibi olmayacak. Ölenler artık dönemez, hapishaneye giren sağlam çıkamaz. Savaş bitse bile insanlar yakınlarını kaybetti, hiçbir şey unutulmayacak.

Emel Seyido : Suriye’de savaş ortamında üç yıl kaldık. Önce Halep’teydik. Daha sonra Halep’in köylerine gittik. Esed’le yaşadım, İŞİD’le yaşadım, muhaliflerle yaşadım. Herkes birbirinden kötü, herkes kendini düşünüyor, kimse halkı düşünmüyor. Türkiye, sınır olarak yakındı, sığınabileceğimiz tek yer burasıydı. Tüm dünya, Suriye’de yaşanan katliama sessiz kaldı. Bir tek Türkiye kapılarını açtı, minnettarız, asla unutmayacağız.

Mohamad Tarek Almasmoum : Suriyelilerden rica ediyorum. Biz burada sadece misafiriz, bir gün savaş bittiğinde ülkemize geri döneceğiz. Suriyeli olduğumuzu unutmayalım, birbirimizi sevelim. Beraber olursak kalkınma olur, zafer olur. En yakın örnek 15 Temmuz Türkiye’sinde yaşananlar. Bu ülke birlik oldu ve zafer kazandı. Hangi mezhebe mensup olursak olalım ama şunu asla unutmayalım, biz Suriyeliyiz.

***

Büyüksün Türkiye. Yüzlerce yıldır mağdur ve mazlumlara kol kanat gerdiğin için. İspanya, Kırım, Girit, Kafkaslar, Türkistan, Balkanlar, Afganistan, Irak ve Suriye… Yanı başımızda yaşanan, şehrimize ve mahallemize de taşınan dramı anlatan ‘Hoşça Kal Suriye’yi muhtemelen gözyaşları içinde okuyacaksınız.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bahaettin Kabahasanoğlu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler