Zararlı kelebeklere tuzak kurdular

​​​​​​​Rize'de çay ve kivi bahçelerine büyük zarar veren kelebek böcekleri ile mücadele kapsamında çay bahçelerine yapışkan sarı renkli tuzaklar ile yerleştirildi

Çok sayıda böceğin bu tuzaklara yakalandığı belirlendi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde özellikle çay ve kivi bahçelerine zarar veren ve bitkilerin kurumasına neden olan ’Ricania simulans’ adlı kelebek türü böceklerle mücadele için çay bahçelerine yapışkan sarı renkli tuzaklar yerleştirildi. Çok sayıda böceğin bu tuzaklara yakalandığı belirlendi.

Bölgede özellikle 2007 yılından sonra görülmeye başlanan ve son yıllarda hızla çoğalan zararlı kelebek türü böcek, bölgedeki tarım ürünlerini tehdit etmeye başlayınca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü önderliğinde Rize Tarım İl Müdürlüğü, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzmanlarıyla ortak bir çalışma yürütüldü. Çalışma sonrasında biyoteknik mücadeleye karar verilerek sarı renkli yapışkan tuzaklar hazırlandı. Hazırlanan yapışkanlı tuzaklar ilk olarak İyidere İlçesi Sarayköy mevkinde 10 dönümlük çay bahçesi ve Pazar İlçesi Güzelyalı mevkiindeki kivi bahçesine kuruldu.

Konuyla ilgili bir değerlendirmelerde bulunan yapan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, "Bu böcek türüyle mücadelemiz 2007 yılında bu yana devam ediyor. Özellikle çaya büyük bir zarar verdiği için bazı üniversitelerle ortaklaşa bazı deneyler yapıyoruz. Bu deneyler arasında sarı renkli yapışkan tuzaklar kurup kelebeklerin yapışıp yapışmadığını yerinde inceleyip tuzaklamaların sayılarını arttırmayı düşünüyoruz. Şuanda İyidere Saray Köy mevkiinde 10 dönümlük arazide 135 adet tuzaklama yaptık ve bu zararlı kelebeklerin yapıştığını gördük. Bundan sonraki süreçlerde bu tuzaklamaların ve başka tedbirlerin alınması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Paliç, tuzakların her hafta incelendiğini ve tuzaklardaki zararlı böcek sayımlarının da yapıldığını hatırlatarak "Çalışmalar ile yapışkan renk tuzaklarının hangi yükseklikte ve hangi yoğunlukta uygulanmasının daha etkili olacağı, maliyet analizleri yapılarak kitlesel mücadelede kullanımına karar verilecek. Projenin ilerleyen dönemlerinde renk tuzaklarının yanında ışık tuzakları kombinasyonu da denemeye dahil edilecek" bilgisini paylaştı.

02 Ağu 2017 - 11:00 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.