Yıldızlı’nın çilesi bitmiyor

Büyük kavşaklarla yok edilen Yıldızlı, bu kez arıtma tesisiyle tehdit ediliyor

Trabzon’un Akçaabat ilçesi Yıldızlı Mahallesi sahiline kurulacak biyolojik arıtma tesisi, Yıldızlı halkının tepkisine neden oldu. Daha önce yine vatandaşların itirazlarına ve kamuoyunda olumsuz karşılık bulmasına rağmen büyük kavşakların yer aldığı rant projesiyle Yıldızlı yok edilirken şimdi de aynı yöntem bir kez daha aynı yerde denenmek istiyor. Ortak akıldan uzak, vatandaşın ve kamuoyunun itirazlarına rağmen ısrarla arıtma tesisi Akçaabat Belediyesi tarafından turizm vadisi olarak düşünülen alana yapılmak isteniyor.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi; Yıldızlı halkının, sivil toplum ve kamu temsilcisi kuruluşların, Akçaabat Belediyesinin, belediye meclis üyelerinin karşı çıkışına rağmen karar alarak tesisi Yıldızlı sahiline koyacağını ifade etti. Dün Yıldızlı merkezinde halkı dinledik ve arıtma tesisine nasıl baktıklarını öğrendik. Hepsi üzgün, mağdur, dertli… Yıldızlı’nın tünele bağlanan yolla birlikte çıkışsız bir yere hapsedildiğini söyledi. Kimi vatandaşlar, “Ne geliyorsa Yıldızlı’nın başına geliyor.”, kimi vatandaşlar “Yıldızlı’dan intikam mı alıyorlar?” şeklinde tepkisini dile getirdi. Vatandaşın söyledikleri şunlar:

Adnan Bayram: 60 yıldır burada yaşıyorum. Bu vahim bir durumdur. Yıldızlılı vatandaşlara kimse neden bir şey sormuyor? Bu arıtma tesisi etrafa kötü koku yayarsa biz ne yapacağız? Buraya kavşaklar yapıp Yıldızlı’yı mahvettiler. “Gidemediğin yer senin değildir.” deniliyor ya aynen öyle. Artık Yıldızlı’ya gidilemiyor. Yıldızlı elimizden kayıp gitti. Buradan ne araba ne de insan geçiyor. Esnaf burada bitti. Denizden 3-5 kilo balık tutuyoruz, onu da satamıyoruz. Arıtma tesisini kuracaklar, biz balığı nerede tutacağız?

Yaşar Köroğlu: Burada yollar kesildi, esnaf olarak biz bittik. Benim burada çay ocağım var. Burasının geçmişi vardı. Bir kültür vardı. Bir toplum alışkanlığı vardı ama burası boş köy gibi oldu. 2 tane çay satmak için ne kadar uğraşıyoruz. Biz bunlarla uğraşırken kalkmışlar buraya bir de arıtma tesisi kurmaya çalışıyorlar. Burası turizme hizmet etmeli, kanalizasyon atıklarına değil. Biz Akçaabat Belediyesinin turizm projesini istiyoruz. Sera Vadisi’nin turistik bir ağ olmasından yanayız. Büyükşehir Belediyesi dayatmacı tavrından vazgeçmelidir.

Kemal Kandaz: Beşirli’deki, Söğütlü’deki balıkçılar mağdur edildi. Şimdi de Yıldızlı’daki balıkçılar mağdur ediliyor. Vatandaşı mağdur ediyorlar. Denize girecek yer de bırakmadılar. Arıtma tesisini ıssız, boş yerlere yapsınlar. Buraya değil. Şehir hastanesi diyorlar. Şehir hastanesi olan bir yerde böyle bir tesis yapılması doğru mudur? Biz halk olarak tepkimizi göstereceğiz. Siyasetçiler de bizim hakkımızı savunmalı. Onlara da sesleniyoruz: Biz halk olarak buna karşıyız.

Mahmut Memiş: Ben burada doğduğumdan beri balıkçılık yapıyorum. Kayığım da var. Burada arıtma tesisi olursa güzel (!) kokular alacağız. Ne gelirse Yıldızlı’nın başına geliyor. Biz mağduruz. Yıldızlı zaten darbe yedi. Şimdi de bunu getirdiler önümüze.

Saim Hatipoğlu: 1956 yılından beri burada yaşıyorum. Arıtma tesisi buraya neden uygun görüldü bunu hâlâ anlamış değilim. Yıldızlı, Trabzon’la Akçaabat arasındaki yerleşim yeri… Burada 15 bin nüfus yaşıyor. 15 bin nüfusun denize çıkış noktası burası. Şehir hastanesi yapılacak. Özel hastane var. Arıtma tesisi Yomra’dan buraya niye kaydı? Yıldızlı’dan intikam mı alıyorlar? Burada halkın serzenişlerini kimse dinlemiyor. Biz, “Burada olmasın, Yomra’da olsun.” demiyoruz. Kimse yanlış anlamasın. Biz “Ortak akıl dinlenilsin, araştırma yapılsın, en uygun neresiyse oraya yapılsın.” diyoruz. Yıldızlı, önü kapatılarak bir yara almış zaten.

Zekeriya Tarakçı: Biz oldubittiyi kabul etmiyoruz. Bunu halkımız istemez. Biz tüm şartların, her noktanın araştırılarak kararın öyle verilmesini istiyoruz. Önemli olan arıtma yapılırken en az zararı nereye ise oraya yapılmasıdır.

Mustafa Karahasan: Biz daha önceden sahilde bu arıtmayı protesto ettik. Muhtarımızın öncülüğünde eski muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlarımızı bir araya getirdik. Biz ondan sonra bu işi yapmazlar diye düşündük. Fakat biz bu işin onaylandığını, projenin devam ettiğini öğrendik. Bölge hastanesi burada... Askeriyenin sosyal dinlenme tesisleri… Ayrıca ileride uluslararası bir stat yapılmış, Trabzon’un gözbebeği… Buradan Sürmene’ye kadar âtıl yerler var. Yapılsın ama âtıl yerlere yapılsın. Yıldızlı, Şefik Bey’in de ifadesiyle turizm bölgesi ilân edilecek. Proje dâhilinde bu vadiye güzel bir yer yapılacak deniliyor. Uzungöl’e alternatif bir Sera Gölü’müz var. Bunun yanına gel sen arıtma tesisi koy. Çok çirkin bir şey…

Berkant PARLAK

09 Ara 2018 - 17:26 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.