Yeni yapıyı zaman gösterecek

​​​​​​​Trabzon’daki sağlık sendikaları, sağlık kurumlarının 6 yıl sonra yeniden tek çatı altında toplanmasına ilişkin önemli açıklamalar yaptı

Hükûmet, 2011 yılında KHK ile hayata geçirdiği yapıyı tamamen değiştiriyor. Sağlık kurumları için oluşturulan üçlü yönetim yapısı, 6 yıl sonra yeniden tek çatı altında toplanıyor. 2011 Kasım ayında, 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi' kapsamında 81 ilde Kamu Hastaneler Birliği (KHB) Genel Sekreterliği kuruldu. Ayrıca Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri ile 3 farklı yönetim yapısı planlandı. 81 ilde en üst yönetici olarak KHB genel sekreterlikleri oluşturuldu. Kamu hastaneleri yönetimi ve satın almalarında, en güçlü isim olan KHB genel sekreterlikleri, sistem kurulduğunda yüksek ücretle tercih edilen makamlar oldu. Ayrıca bu yapının merkez ve taşra teşkilatları için yüzlerce yönetici kadrosu oluşturuldu. Şimdi de hükûmet aldığı karar neticesinde bu yapıların tek çatı altında toplanmasına karar verdi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı İdris Aydın ve Türk Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Mustafa Serdar, önemli noktalara değindiler.

AYDIN: YENİ YAPIYI ZAMAN GÖSTERECEK

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı İdris Aydın, “Yeni yapının nasıl olacağını zaman içinde göreceğiz. 2011 yılında gelen yapıya da büyük ümitlerle adım atmıştık ama sonuçta 6 yıl geçti. 6 yıllık süre içinde bir yapı oluşturup tekrar yıkılan yapıya dönülmesi bana sağlıklı gelmiyor. Bunu yapıyı eleştirdiğimden değil, ciddi bir revizyon, ciddi bir emek harcandığı için söylüyorum. Her kurum kendi içinde ayrı yapı kurdu, teşkilatlarını oturttu. Eski yapıya dönmenin sonuçlarını bekleyip göreceğiz. Tabii 6 yıllık sistem dört dörtlük yürümüyordu ama tekrar eski sisteme dönülmesi de biraz yoracaktır. Çünkü şu an üçlü bir yapı var, her birinin başında belli amirler var; buradaki yetkilileri nereye yerleştirecekler? Şu an gelecek yapının ne olacağı tam olarak belli değil. Birçok haber sitesinde yer alan sistemin içeriği ile ilgili haberlerin yalan olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı. Ne oluyor ne bitiyor zaman içinde göreceğiz. Bakanlığın da bu konu hakkında kafasının karışık olduğunu düşünüyorum.” dedi. Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı İdris Aydın, “Önemli olan sistemler değil, vatandaşa sorunsuz hizmet sağlanmasıdır. Vatandaş sağlık hizmetini sorunsuz alıyor ise sisteme dayalı problemler her halükarda giderilir. Amaç hastaların mağdur olmadan en iyi şekilde hizmet alması olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

SERDAR: 6 YILIMIZ HEBA EDİLDİ

Türk Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Mustafa Serdar ise Sağlık Bakanlığının bu bölünmüş yapılaşmasından ortaya çıkan kurumlar nedeniyle halkın parasının dolayısıyla devletin zarara uğrayacağını ifade etmiş ve bu durumdan sadece yeni atanacak yöneticilerin memnun olacağını, ne çalışanlara ne de halka bir katkısının olmayacağını ifade etmiştik.” dedi. “Ortaya çıkan üç kurum nedeniyle tayinler, resen tayinler, geçici görevlendirmeler, becayişler, eş, sağlık ve mazeret durumu tayinlerinde türlü zorluklar yaşandı ve yaşanmakta.” diyen Serdar, şöyle devam etti: “Çalışanların bir kısmı âtıl durumda bırakılmaları, gereken önem ve değerin verilmemesi nedeniyle istemeye istemeye emekli oldular. Çalışanların moral, motivasyonları, geleceğe olan bakışları ümitleri zedelenmişti. Kamu hastanelerinden sağlık müdürlüğüne, sağlık müdürlüğünden halk sağlığı müdürlüğüne, halk sağlığı müdürlüğünden kamu hastaneleri birliklerine personel geçişleri kapatıldı. Hemen her ilde üç kurum üç farklı müdür arasında iş birliği kurulamadı. Sebebi de yayınlanan kanun, yönetmelik, genelge vs. gibi mevzuatların kısıtlayıcı hükümleriydi. Uygulama hiç kimseye fayda getirmediği gibi altı yılımız heba edildi. Bu bölünme nedeniyle devletin kaynaklarının bina kiralanması ve satın alınması, hizmet araçları kiralanması ve satın alınması, tadilat ve tamiratları, taşınmaları vb. nedenlerle kamu kaynakları gereksiz yere heba edilmiş yani halk zarara uğratılmıştır. Türk Sağlık Sen olarak o yıllarda bu değişikliğe yaptığımız basın açıklamaları, yürüyüşler, eylemler ve görüşmelerle şiddetle karşı çıkmıştık. Ancak sözümüze o dönem kimse itibar etmediği gibi üzerimize olağanüstü baskı kuruldu ve ötekileştirildik. Aradan çok geçmedi, altı sene sonra bir nevi tekrar eski uygulamaya dönülecek olması Türk Sağlık Sen’in tespitlerinin ve itirazlarının ne kadar haklı olduğunu ortaya çıkarmıştır.”

Türk Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Mustafa Serdar, “Sağlık Bakanlığında Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, illerde ise sağlık müdürü ve kamu hastanelerinden sorumlu sağlık müdür yardımcısı ve halk sağlığından sorumlu sağlık müdür yardımcısı olarak yeniden örgütlenmesi doğrudur. Yönetimin ve kararın tek merkezden verilecek olması yönetimde ahenk ve istikrarın önünü açar. İllerde Sağlık Bakanlığının tek temsilcisi olacak o da kurumsal olarak Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Müdürüdür. Ancak taslağın 42. maddesinin 10. bendinde şimdi uygulamada olduğu gibi yine 2 ve 4 yıllık sözleşmeli idarecilikten bahsedilmektedir. Bu durum madde metninden çıkarılmalıdır. Sağlık Bakanlığı, yakında yayınlanması muhtemel kanun değişikliği taslağını sendikamıza da göndererek görüş ve katkı vermemizi sağlamalıdır. Umarız bu taslak tek taraflı yapılmaz ve beklentimizi karşılar. Aksi hâlde sosyal tarafların düşünceleri alınmadan yapılacak değişikliğin ömrü yine uzun sürmeyecek, bir süre sonra yeni ve farklı zorluklarla karşı karşıya kalınması muhtemel olacaktır. Ortak akıl uygulanması için çağrımıza kulak verilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Gültekin SADIKOĞLU

26 Ağu 2017 - 13:11 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.