Uzungöl öfkesi tartışılıyor

Irak’ın Kuzeyine ait (Kürdistan) bayrak açan turistlere gösterilen tepki tartışma yarattı.

“DEHŞET VERİCİ”OLARAK NİTELEDİ

IRAK’IN Kuzeyinden bölgemize yapılan turistik ziyarette Uzungöl’e gelen Kuzey Iraklı turistler, Kürdistan bayrağı önünde poz vermeye kalkınca vatandaşların tepkisine neden oldular. PKK’nın renklerine yakın renkler taşıyan bayrağa karşı PKK bayrağı zannedilerek duyulan öfke toplumun tüm kesimlerinde tartışma başlattı. CHP’li eski Milletvekili Barış Yarkadaş da yaşananları “Dehşet verici” olarak nitelendirdi.

ÜNLÜ YAZARLAR KÖŞELERİNE TAŞIDI

AYRICA ulusal medya yazarlarından Ahmet Hakan, Akif Beki, Hakan Albayrak köşelerinde konuyu eleştirdiler. AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Trabzon'da gerçekleşen linç girişimi gerçekten korkunç. Ülkemizin imajı açısından tam bir facia. Umarım turistlerden özür dilenir.” derken; CHP’li vekil Yarkadaş “Trabzon’daki bu olayı izleyince çok üzüldüm ve kanım dondu.” diye konuştu.

“GEREKEN SAYGI GÖSTERİLMELİ” DEDİ

STAR Gazetesi’nin yazarı Fadime Özkan da olayların bir annenin bebek arabasının üstüne atkı atması yüzünden patlak verdiğini ifade ederek, “Bu ülkeden buraya yetkililer geldiğinde bu bayrakla karşılanıyorlar. Türkiye’nin de tanıdığı bir bayrak. Gösterilmesi gereken saygı gösterilmeli. Biraz sakin olmak gerekiyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

Trabzon’un Uzungöl ilçesine Irak’ın kuzeyinden gelen bir grubun açtığı kaşkollar gerilime yol açmış, olayla ilgili gözaltına alınan 9 kişi savcılıktaki işlemlerinin ardından sınır dışı edilmişti. Yaşanan gerilimin ardından AK Partili ve CHP’li isimlerin yanı sıra gazetecilerde Trabzon’da yaşanan olaylar için Trabzonluları, Trabzon Valiliğini ve Trabzon Cumhuriyet Savcılığını eleştirdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yener, “Trabzon'da gerçekleşen linç girişimi gerçekten korkunç. Al bayrağımızla dünyanın her yerinde nasıl özgür biçimde fotoğraf çektiriyorsak, Kuzey Irak'tan gelen Kürtlerin de kendi bayraklarıyla fotoğraf çektirmelerinde bir sakınca olamaz. Ülkemizin imajı açısından tam bir facia. Linç girişimine maruz kalmış olmaları yetmiyormuş gibi turistlerin birde suçlu muamelesi görmeleri kabul edilemez. PKK terörü gerekçe gösterilerek suçun gerekçelendirilmesi söz konusu bile olamaz. Kurulan bağlantı ancak cehalet örneğidir. Umarım turistlerden özür dilenir. Açılan bayrak/atkı Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimin bayrağıdır. Elbette o bölgenin insanları bizler gibi bayraklarına saygı ve sevgi göstereceklerdir. Erbil'de Türkiye bayrağına saldırı neyse Trabzon'da IKBY bayrağına saldırı aynı şekilde çirkindir. Bu gibi illegal eylemler karşısında kamuoyunun bütün olarak kararlı bir biçimde tepki göstermesi ve duruş sergilemesi zorunludur. PKK terörü tam da böyle düşmanlaştırmalardan beslenmektedir. Hafife alınması daha büyük trajedilere kapı aralayabilecektir. Geçit verilmemeli!” ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE’NİN TANIDIĞI BİR BAYRAK

Habertürk TV’de yer alan Enine Boyuna programında da Uzungöl’de yaşanan kavga ele alındı. Programa yorumcu olarak katılan Star Gazetesi yazarı Fadime Özkan, “Anladığımız kadarıyla orda bir kadın çocuk arabasının üstüne atkıyı asıyor.Ondan sonra olaylar gelişiyor. Şunu bilmek gerekiyor Irak Kürdistan Bölgesel yönetiminin bayrağı bu. Ve bu Irak merkezi hükümetinin Irak Devleti’nin anyasasın da güvence altına alınmış resmi bir bayrak. Bu ülkeden buraya yetkililer geldiğinde bu bayrakla karşılanıyorlar. Türkiye’nin de tanıdığı bir bayrak. Gösterilmesi gereken saygı gösterilmeli. Biraz sakin olmak gerekiyor. Türkiye her ülkede kendi bayrağını dalgalandırıyor, gurur duyuyor, boynunda taşıyorsa onlar da taşıyabilir. Biraz sakin olmak biraz temkinli olmak gerekiyor.” dedi.

VALİLİĞİN AÇIKLAMASI DEHŞET VERİCİ

CHP’li eski Vekil Barış Yarkadaş ise Trabzon’da yaşananları dehşet verici olarak nitelendirdi. Yarkadaş, “Trabzon’daki bu olayı izleyince çok üzüldüm ve kanım dondu. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de resmi olarak tanıdığı bir bölgesel yönetim sembolünü yurttaşlar Trabzon’a kadar gelmiş ve açıyorlar. Bizim yurttaşlarımızın tırnak içinde söylüyorum infiale kapılarak bir linç girişiminde bulunmalarını hiçbir şekilde kabul edemiyorum. Eğer bir yasa dışı gösterisi varsa hakikaten Türkiye Cumhuriyeti Devletine yönelik bir hareket varsa orda yurttaşların devreye girmesi yerine adli kolluk kuvvetlerine haber verilebilir. Polisi var, savcısı var, askeri var, kolluk kuvvetleri var, bekçiler var… Bakıyorsunuz Valiliğin açıklaması en az o saldırı kadar dehşet verici. Valilik diyor ki biz bu kişileri bayrak açan kişileri gözaltına aldık. Haklarında tahkikat başlattık ve sınır dışı ettik. Keza savcılıkta aynı tutumu izliyor. Arkadaşlar Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve onun hükümeti AK Parti hükümeti Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimini resmi olarak kabul etmiş. Barzani gelirken Esenboğa Havalimanı’nın tamamına yol üstüne bölgesel yönetimin bayrakları asıldı. Hadi vatandaşlar bunları bilmiyor diyelim Valilik de mi bundan habersiz, savcılık da mı bundan habersiz? Akıl alır gibi değil. Valiliğin açıklaması bugün sosyal medyada epeyce tartışıldı. En az bu olay kadar dehşet verici. Siz hangi gerekçeyle insanları gözaltına alıyorsunuz. Hangi gerekçeyle sınır dışı ediyorsunuz? Vatandaşlar gelmişler Trabzon’da kendi bayraklarını açmışlar ve bu bayraklarla da orada gösteri yapmışlar. Tabi bütün bunlara sebep olan şey iktidarın dili. Oradaki vatandaşlar bayrak açan kişilerin bir devletin yurttaşı olduğunun farkında da değil. Korkulması gereken şeylerden biri de bu. Yerel seçim sürecinde sahte milliyetçiliği o kadar kabarttılar ki. İnsanlar bir Kürt gördüğünde onu adeta düşman olarak algılamaya başladı. Belli bir kesim faşizan kesimler.” eleştirilerinde bulundu.

KAFASI ATIK VATANDAŞLAR

Programda skandal açıklamalarda bulunan biri de Genar Araştırma Şirketinin Başkanı İhsan Aktaş oldu. İktidarın sözcülüğünü yapmaya kalkan Aktaş, Yarkadaş’ın iktidara yönelik söylemlerini eleştirirken Trabzonluları küçük düşürücü bir dil kullandı. Aktaş, “Milliyetçilik hassasiyeti yüksek bir bölge Trabzon ve biraz da kafası atık vatandaşlar. Olayı iktidara bağlamak çok ilginç geldi.” açıklamalarında bulundu.

Songül MAZLUM

21 Tem 2019 - 12:39 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.