Türkiye ve Trabzon üzerine mini bir deneme…

Dedi: Türkiye bir ekonomik krizden geçiyor. Önümüzdeki süreci nasıl yorumluyorsun? Dedim: Kriz daha da derinleşecek gibi. 2019 yılı 2018 yılından da...

Dedi: Türkiye bir ekonomik krizden geçiyor. Önümüzdeki süreci nasıl yorumluyorsun?

Dedim: Kriz daha da derinleşecek gibi. 2019 yılı 2018 yılından daha zor geçecek gibi. Ekonomik politikalar başarılı olursa 2020 yılında kısmen rahatlayabiliriz.

Dedi: Cumhurbaşkanlığı sisteminde daha başarılı olunacaktı. Ülke daha zengin olacaktı. Demek bu işin sistemle bir ilgisi yok.

Dedim: Evet anladık ki o iddiaların esasta bir karşılığı yok. Sistem değiştirmekle zengin olunmuyor. Sistem değişiminde önemli olan demokrasinin gelişimi.

Dedi: Demokrasimiz gelişti mi?

Dedim. Hayır, geri gitti. Cumhurbaşkanlığı sistemi bizde halktan kopuk bir sürece evrildi. Bakanların halkla, parti teşkilatlarıyla ve STK’larla hiçbir ilişkisi kalmadı. Hatırlamalısınız… Eskiden kente gelen bakanlar, partide ve Ticaret Odası’nda toplantılar yapıp görüş alış verişinde bulunuyordu. Mevcut bakanların öyle bir derdi yok. Vali ile, Belediye başkanlarıyla görüşüp gidiyor. Vatandaşla hiçbir bağ kurmuyorlar. Hal böyle giderse sistem halktan tamamen kopacak görünüyor. Arada her ne kadar vekiller var olsa bile, bakanlar olmadan vatandaş sorununa çözüm bulamadığı için vekiller zorda kalıyor.

Dedi: Demokrasimiz “geri gitti” görüşü buradan mı kaynaklı?

Dedim: Önemli değil mi? Bir ilave daha yapalım. Bugünkü kabine AK Parti kuruldu kurulalı oluşan en zayıf kabine. Milletvekilliğinden gelen 3 bakanı ve Milli Eğitim Bakanını alınız kabinenin zayıflığını daha iyi anlarsınız.

***

Dedi: Biraz yerele inelim. Trabzon’un sorunlarına değinelim.

Dedim: Trabzon’un mega projeleri bekleyecek diye düşünüyoruz. Ancak Şehir Hastanesi’nin ihalesi geçen gün yapıldı. Şayet süreç işler de Hastane inşaatı başlarsa buna çok seviniriz. Sanki sağlık yatırımı olduğu için ‘durmayacak gibi’ gözüküyor. İnşallah durmaz. Trabzon’un buna bu dönemde çok ihtiyacı var.

Yatırım Adası durdu gibi… Dolgu ihalesi imkansız. Bu noktada tek beklentimiz projenin Ticaret Sanayi Odası’na devri. Şayet TTSO’ya devredilebilirse TTSO’nun burayı ihale edebileceğini ve kaybedilen zamanın telafi edilebileceğini düşünüyoruz. Başkaca yatırım beklemiyoruz. TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu’nun bu yönde girişimleri olduğunu biliyoruz. Bakalım Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nasıl bir yol izleyecek?

Dedi: Turizm potansiyeli can damarı gibi… Turizm Trabzon’a henüz krizi hissettirmedi.

Dedim: Yazın 3 aylık da olsa turizmin canlılığı çok ama çok önemli. Ölü kente can suyu mesabesinde… Arap Turizmi belki son yarım asrın en büyük projesi. Turizmi yaşatmak ve o insanları bu bölgede tutmak için uğraşmalıyız. Yalnız dürüst olmak yetmiyor. Onlara karşı samimiyetimizi de hissettirmeliyiz. Arap Turizmini bölgemizde tutmak mecburiyetindeyiz. Bunun için yeni atılımlara ve turistik destinasyonlara ihtiyacımız var. Ne yazık ki Büyükşehir bu bağlamda konuya yeterince eğilmedi. Botanik Park ve Şehir Müzesi dışında hiçbir katkı sunmadı denebilir. ‘Turizm Kenti’ iddiasındaki bir şehrin Büyükşehir Belediyesi, bir daire bile oluşturmadı. Bir teleferik kuramadı. Turizmle ilgili hiçbir program üretemedi.

Dedi: İkinci Devlet Üniversitesi bir ivme kazandırabilir mi?

Dedim: İnşallah deyip bekleyelim. Çok umutlu değiliz ama beklemek gerekir.

Dedi: Trabzon’un geleceğinden eskisi gibi ümitvar mısınız?

Dedim: Parlamenter sistemde halkın talepleri en zirveye ulaşıyordu.

Trabzon halkı kent sorunlarını önemsiyor ve konuşuyordu. O bakımdan umutluydum. Lakin artık yeni sistemde halkın talepleri zirvelere ulaşmayabilir. Öyle olursa nasıl umutlu olabilirim.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

01

Turgay - keşke parlementer sistem ile ilgili görüşlerinizi referandumdan önce de paylaşsaydınız. bunun böyle olacağı ta başından idi. ne yapalım kendi düşen ağlamaz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Kasım 11:01


Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler