Trabzon bölgede yatırım merkezi

Karadeniz’e çıkarma yapan Torbalı Ticaret Odası heyetini karşılayan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu, kentin bölgenin en önemli yatırım merkezi olduğunu vurguladı

Torbalı Ticaret Odası (TTO) Karadeniz’e düzenlediği iş gezisi kapsamında Trabzon’a gitti. TTO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun ve Meclis Başkanı Erkan Aksoy başkanlığındaki 30 kişilik heyet Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu'nun karşılaması ve karşılıklı iş görüşmeleri ile başladı. İlk durağı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olan Torbalı heyeti, ardından Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) misafiri oldu. Borsa binasında Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan ve Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk ev sahipliğinde gerçekleştirilen görüşmelerde Trabzon ve Torbalı'nın sanayi potansiyeli değerlendirildi. İkili görüşmeler yapıp kentin ticaret ve sanayi potansiyeli ile ilgili olarak incelemelerde bulunan heyet, Rize’de de Ticaret ve Sanayi Odası’na mensup iş adamları ile bir araya geldi.

İPEK YOLUNUN KADİM ŞEHRİ

Karşılıklı bilgilendirme sunumlarının yapıldığı toplantıda konuşan Başkan Hacısalihoğlu ilk olarak Trabzon TSO’nun faaliyetlerini anlatarak, “Torbalı Ticaret Odası’nın çalışmalarını yakından takip ve takdir ediyoruz. Bu ziyaretin ticari ilişkiler kurarak taçlanmasını ümit ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 1.3 milyar dolarlık bir ihracat yaptık. Bu ihracatın büyük bir bölümünü fındık ve balıkçılık oluşturmaktadır. Son yıllarda devletin büyük desteğiyle yatırımların cazibe merkezi haline geldik. İpekyolu’nun kadim şehirlerinden Trabzon’da ticaretin ve sanayinin gelişmesi doğrultusunda 2009 yılında ilk adımlarını attığımız Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi'ni Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun destekleriyle hayata geçirmiş bulunduk. Gerek teşvikler gerekse yatırım olanaklarının iyileşmesi ile bölgenin en önemli yatırım merkezi haline geldik.” dedi.

BÖLGEYE VE ÜLKEYE HİZMET EDİYORUZ

Hacısalihoğlu, 1884 yılında kurulan Trabzon TSO’nun ülkemizdeki en eski odalardan biri olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında kuruluş tarihimiz 1882. İstanbul Ticaret Odası ile birlikte karar alınmış ama Trabzon’un kuruluşu biraz gecikmiştir. Bugün odamızın yaklaşık 10 bin civarında aktif üyesi mevcuttur. 31 meslek komitemiz ve 74 meclis üyemiz var. Odamızın 40 civarında olan çalışanının yanı sıra bir farklılık olarak Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) kurulduğundan beri devam etmektedir. Proje olarak süresi tamamlandıktan sonra anonim şirkete dönüştürerek bu faaliyeti devam ettirdik. Üyelerimize proje hazırlama konusunda hizmet vermeye devam ediyorlar. Odamızın bünyesinde proje koordinasyon ofisi de faaliyet göstermektedir. Tamamı yabancı dil bilen uzmanlarımızla ağırlıkla Avrupa Birliği projelerini hayata geçirerek bölgeye ve ülkeye katkıda bulunmaya çalışıyoruz.”

TRABZON SANAYİSİ KISITLI İMKÂNLARLA BÜYÜK İHRACAT BAŞARIYOR

Trabzon ekonomisi hakkında bilgi veren Suat Hacısalihoğlu, şehrin tarih boyunca bir ticaret merkezi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Ticaretin yanı sıra zamanla sanayi de gelişmeye başlamıştır. Şehrimizde 4 adet organize sanayi bölgesi kurulmuştur. Bunların 3’ü dolu, dördüncünün de altyapı çalışmaları devam etmektedir. Yine sanayiyi desteklemek adına şehrimizde bir endüstri bölgesi kurulması için bir karar alındı. Deniz dolgusu üzerine bir yatırım adası şeklinde olacak. Şehrimizde gördüğünüz gibi sizlerdeki gibi düz bir arazi yok. Dağların tepelerini keserek, tıraşlayarak organize sanayi bölgeleri yapıyoruz. Örneğin 900 dönümlük bir yeri aldığımız zaman kamulaştırmaya buradan ancak 300-350 dönüm yer çıkabiliyor. Bu ortamda çok önemli üretimlerimiz var. Trabzon fındıkta Türkiye’nin yüzde 8’ini üretiyor, fakat ihracatta yüzde 52’sini gerçekleştiriyor. Trabzon yaklaşık 70 bin öğrenci ile aynı zamanda bir üniversite şehridir. 2 devlet bir vakıf üniversitemiz mevcuttur. Bu şehre oldukça hareket katmaktadır. Trabzon aynı zamanda bölgenin bir sağlık merkezidir. Son zamanlarda sağlık turizminde de etkili olmaya başladık. Sözlerimin sonunda odalarımız arasında kalıcı ve sürdürülebilir bir işbirliğinin gelişmesini arzu ediyoruz. Bir firmamız dahi çalışsa bu artı demektir.”

OLGUN: TİCARETTE KÖPRÜ OLACAĞIZ

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun ise, şunları söyledi: “Türkiye’nin dört bir yanında Torbalı’nın yatırım olanaklarını anlatıp ticarete köprü olmak istiyoruz. Son yıllarda ekonomi alanında büyük bir sıçrama yaptık. Bu gelişimi ve yatırım cazibemizi her yerde anlatmamız gerekiyor. Cazip Kent Torbalı sloganı ile yola koyduk ve Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşması için ilçe olarak üzerimize düşeni yapmak için çabalıyoruz.” Torbalı Ticaret Odası’nın Trabzon’daki ikinci durağı ise Ticaret Borsası oldu. Burada Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan ve Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk tarafından karşılanan heyet bölgenin ticari gelişimi ile ilgili bilgi aldı. Özellikle çay ve fındık üretimi ile ilgili detaylı bilgi veren Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Ergan ve Meclis Başkanı Arslantürk, Torbalı’nın gelişimini yakından takip ettiklerini ifade ettiler.

18 Eyl 2019 - 13:44 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.