Trabzon Aksa’ya Selam Yolladı

Kudüs Platformu’nun düzenlediği mitinge yoğun katılım oldu

Cumhuriyet Caddesi Almadı

TRABZON’DAKİ STK’ların oluşturduğu Kudüs Platformu’nun gerçekleştirdiği Büyük Kudüs Mitingi dün 20 bine yakın Trabzonlu’nun katılımıyla yapıldı. Büyük kalabalık Cumhuriyet Caddesi’ne sığmadı. Kitleler ‘Kahrolsun İsrail, Özgür Kudüs vb.’ sloganlarla 15 Temmuz Şehitler Parkı’na yürüdü.

Kudüs Konferansları Verilecek

MİTİNGİN en anlamlı konuşmasını Vali Yücel Yavuz yaptı. Trabzon Milli Eğitm Müdürlüğü’ne talimat vererek Kudüs konusunda bütün okullarda bilgilendirici konferanslar yapılmasını isteyen Vali Yavuz, “Kudüs neder? Kudüs deyince akla ne gelir? Bunu çocuklarımıza öğretmemizi çok önemsiyorum.” şeklinde konuştu.

Kudüs Giderse Mekke Gider

TÜRKİYE’NİN İslam dünyasına öncülük ettiğini ve tarihin tekerrür ettiğini kaydeden Yavuz, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle Kudüs giderse, Medine o giderse Mekke o giderse Kâbe böyle bir şey kabul edilemez. Biz güçlü olmak zorundayız, birlik beraber olmak zorundayız, diri olmak dik olmak zorundayız.” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması Trabzon’da da karşılık buldu. Geçtiğimiz haftalarda kentteki birçok noktada protesto edilen skandal karar sonrası STK’ların öncülüğünde Trabzon’da Büyük Kudüs Mitingi gerçekleştirildi. 20 bine yakın Trabzonlunun katıldığı protesto mitinginde Trabzon, Millî ve Dini duygularıyla hareket ederek tek yürek oldu ve kararı yürekten protesto etti. Eski TEDAŞ önünde toplanan binlerce Trabzonlu buradan ‘Kahrolsun İsrail’, ‘Özgür Kudüs’ sloganları eşliğinde Maraş Caddesi’nden geçerek Trabzon Kudüs Platformu öncülüğünde Meydan Parkı Atatürk Alanı’nda buluşarak karara sert tepki gösterdi. Protesto Mitinginde, Trabzon Kudüs Platformu tarafından Trabzon’daki tüm STK ve Siyasi Partilerin görüşü alınarak hazırlanan ortak metin okunarak karara tepki ortak şekilde verildi. TRT FM Trabzon Spikeri Erdoğan Topçu tarafından okunan protesto metninde Trabzon Kudüs Platformu tüm dünya devletlerini Kudüs’ün bağımsız Filistin Devleti’nin başkenti olması yolunda karar almaya davet ederek bunun göstergesi olarak ta Filistin Büyükelçiliklerini Kudüs’e taşımaya davet etti. ‘İsrail ile yapılan bütün ticari, askeri, istihbarı ve diğer tüm anlaşmaların yeniden değerlendirilerek vazgeçilmesi konusunda da çağrıda bulunan Trabzon Kudüs Platformu taleplerini iletti.

SERT KARARLAR ALINMALI

“Ortadoğu’da barışın tesisi ve huzurun temini, tarihten beri gelen, bölgedeki milletlerin hoşgörü ve kardeşlik içinde birlikte yaşama iradesinin kalıcı olması için ABD’nin bu kararından ivedi olarak vazgeçmesi, İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmesi, katliamları sonlandırması gerekir” diyen Trabzon Kudüs Platformu, bunların temini için yapılması gerekenleri maddeler halinde şu şekilde sıraladı: “Tüm dünya devletlerini, Kudüs’ün bağımsız Filistin Devleti'nin başkenti olması yolunda karar almaya ve bunun göstergesi olarak Filistin Büyükelçiliklerini Kudüs’e taşımaya davet ediyoruz. İsrail ile yapılan bütün ticari, askeri, istihbarı ve diğer tüm anlaşmaların yeniden değerlendirilerek vazgeçilmesi, bu çağrının tüm dünyaya iletilmesi talebimizdir. Kudüs ve Filistin meselesinde ikiyüzlü davranan uluslararası kuruluşlardan yardım umma yerine Türk ve İslam Ülkeleri arasındaki birliğin bir an önce temin edilmesi, Ortadoğu ve tüm dünyada barış ve huzurun temini için gerekli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında ifade ettiği gibi; “Filistin’e el sürülemez. Türkler, mukaddes topraklarda yabancı hâkimiyetine tahammül etmeyeceklerdir. Mukaddes toprakların daima İslam hâkimiyetinde kalmasını temin için bugün kanımızı dökmeye hazırız.” sözündeki kararlılığın bugün de olduğu bilinmelidir. Kudüs hassasiyeti olan herkesin bireysel olarak da yapacakları mevcuttur. Bu noktada dünya ülkelerinden beklediğimiz ticari yaptırımların yanı sıra bireysel sorumluluğumuzun gereği olarak İsrail ve ABD malları boykot edilmelidir. Dost ve müttefiklik hukukuna uymayan, sınırlarımız içinde ve dışında teröre açık destek verdiği ortaya çıkan, Ortadoğu’daki kan ve gözyaşının mimarı ABD ve emperyalizmin ülkemizdeki askeri üslerinin ve diğer faaliyetlerinin hareket kabiliyeti kısıtlanıp takiben de sonlandırılmalıdır. Kudüs’te huzur ve sükûnetin sağlandığı zamanlar, Türk ve İslam hâkimiyetinin olduğu dönemlerdir. Bu gerçekten hareketle Hristiyan Dünyası, Avrupa Birliği ile sorumluluk sahibi, Siyonizm’e bulaşmamış Yahudiler de bu konuda kendilerini görevli ve sorumlu hissetmeli ve inisiyatif almalıdır. Mesele vatansa, mesele kutsallarımızsa gerisinin teferruat olduğu bilinmelidir. Bugün burada bu mesaj dostlarımıza ve düşmanlarımıza da net olarak verilmiştir. Bu iradeyi her zaman gösterebilen değerli Trabzonlulara şükranlarımızı sunarken, bu çabanın bundan sonraki birliktelikler için de önemli bir basamak olacağı aşikârdır.”

KUDÜS İSLAMIN GÖZBEBEĞİDİR

Kudüs’ün Ortadoğu’nun yüreği ve İslam’ın ilk kıblesi olduğunu hatırlatan Trabzon Kudüs Platformu: “Kudüs, hakkaniyet temelli özgürlüğü ve barışı arayan Ortadoğu'nun yüreğidir. Kudüs, İslam dininin ilk kıblesi olmasının yanı sıra kutsal mekânlarıyla tarihi, kültürel, dini kimliğini kazanmış olan ve bu niteliğiyle dünya esenliğinin göz bebeği bir şehirdir. Kudüs'ün bu özel statüsüne sahip çıkmak, korumak, tüm renkliliğiyle barış içinde bir dünyayı gerçek kılmak bakımından hayati derecede önemlidir.”

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BU YANA OYUNLAR OYNANIYOR

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Kudüs merkezde olmak üzere Ortadoğu coğrafyasında İsrail ve ABD merkezli oyunların oynandığını ifade eden Trabzon Kudüs Platformu, “Bir dizi insani, ahlaki, siyasi dram yaşanmıştır. Filistin sorunu dediğimiz ve gerçekte bir insanlık sorunu olan konu, bu yaşananların bir ürünüdür ve halen tüm barış çabalarıyla birlikte bunları tahrip eden saldırgan politikalar nedeniyle insanlığın gündemindedir. 1947'den bu yana tüm Birleşmiş Milletler kararlarında Kudüs'ün İsrail hâkimiyeti altında bulunmasının kabul edilmemiş, 1967'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal etmesinden sonra ise yine Birleşmiş Milletler, İsrail'i Kudüs'ün statüsünü değiştirecek girişimlerden kaçınmaya çağırmıştır. Keza İsrail'in 1980'deki ilhak kararı BM Güvenlik Konseyi'nce kınanmış, bu konuda İsrail Hükümetinin almış olduğu tüm kararların hükümsüzlüğü kayıt altına alınmıştır. Bu kararda ayrıca, İsrail'deki diplomatik misyonların Kudüs'te bulunamayacağı da ifade edilmiştir.

İsrail'in bu türden politikalarını özetleyen 'Kudüs'ü başkent yapma' girişimlerine bugüne kadar mesafeli duran ABD'nin bu defa destek vermesi asla kabul edilemez. Filistin sorununu çözme, bölgeye barış ve istikrar getirme temelinde uzun yıllardan bu yana 'arabulucu' olarak davranan, dünya kamuoyuna kendi misyonunu bu şekilde anlatan Amerika'nın bugünkü tavrı, bölgede bir dizi tehlikeli gelişmeyi tetikleyecek, çatışma doğuracak, yeni insani dramlara sebep olacak bir yaklaşımdır. Halen Filistin sorununu çözmek için gösterilen barışçıl çabalar bu girişim karşısında muhakkak büyük darbe alacak, Ortadoğu'da bir dizi istikrarsızlık yaşanacaktır. Suriye'de yıllardır süren savaşın sonuna yaklaştığımız bu dönemde bu kararın alınması sorumsuzluktur. İsrail'in Uluslararası kuralları ve alınmış kararları hiçe sayarak tek taraflı olarak yürürlüğe koymak istediği tavırlarından vazgeçmediği sürece, adil, kalıcı, dengeli, tarihi ve manevi haklara riayet eden bir barış gerçekleşmesi ve insanlığın huzur ve selamete ulaşmasının mümkün olmayacağı unutulmamalıdır.

Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan 80 milyonun her bir ferdinin, BM kararları hilafına Kudüs'ün tarihi statüsünü değiştirme yönündeki maceracı girişimleri kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesi, bugün burada mevcuttur.” dedi.

KUDÜS’ÜN ÖĞRENCİLERE ANLATILMASI İÇİN TALİMAT VERDİ

Kudüs nedir? Kudüs deyince akla ne gelir adlı durumu öğretmen için Trabzon Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş’a talimat verdiğini ifade eden Trabzon Valisi Yücel Yavuz, “Neyin ne olduğunu öğreneceğiz. Kudüs, çünkü bütün dinlerin çıkış noktası ortak paydasıdır. Olmazsa olmazımızdır. En iyisini öğrenmek zorundayız. Bu olmasa bile şimdi sayın cumhurbaşkanımızın da talimatları ile millet olarak bu hususu inceliyoruz. Daha dikkatli olmak gerektiğini anlamış durumdayız. Kendi alanımızda en iyisi olmak zorundayız. Birlik beraberlik içerisinde olmak zorundayız. Büyük bir plan uygulamaya çalışıyorlar, başaramayacaklar. 2023 diyoruz, istiklalimizin, istikbalimizin şekillendiği yıla yaklaşıyoruz. Dünya’da 10 büyük proje var. 6 tanesi Türkiye’de. 80 milyon nüfusun 3’de 2 si genç ve dinamik bir nüfus. Duygularına ve manevi duygularına sahip bir millet. Türkiye’nin üzerinde oynanan oyunları görüyorsunuz. Bu muhteşem tablo farkında olduğumuzu gösteriyor. Bu bir Dünya’ya deklarasyondur. Trabzon üzerinden gösterilen müthiş bir duruştur. Dünya genelinde İslam ve dürüstlüğün kalması için mücadele eden, bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimize sağlık diliyorum, birlik beraberliğimizin daim olmasını diliyorum. Bütün dünya ve İslam âlemi bizim öncülüğümüzde huzura kavuşacaktır. İfadelerini kullandı.

GÜÇLÜ, DİRİ, BERABER OLMAK ZORUNDAYIZ

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, “İslam dünyasını hedef alan sonucunda din çatışmasını hedefleyen büyük bir proje adım adım uygulanmakta. Bütün sinir uçlarını harekete geçirecek kararı ABD Başkanı tarafından saçma sapan karar alınmıştır. Bu olay nereye ulaşmıştır. İslam dünyasının uyanmasına ulaşmıştır. Dünya lideri Erdoğan’ın ‘Kudüs İslam dünyasının başkentidir’ açıklaması her şeyi gösterdi. Lamı cimi yoktur! Kabul etmeyiz. Bütün İslam dünyasında lider olan Türk milletinin öncülüğünde bu mesele de hallolacaktır. Her bir Türk milletinin evladı, Türkiye'mizde Dünya'nın her bir yerinde öncülük etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesi ile Kudüs giderse, Medine o giderse Mekke o giderse Kâbe böyle bir şey kabul edilemez. Biz güçlü olmak zorundayız, birlik beraber olmak zorundayız, diri olmak dik olmak zorundayız.” dedi.

BU MİLLET UYANMIŞTIR!

Trabzon Valisi Yücel Yavuz, “Biz 15 Temmuz’da ve sonrasında gösterdik. 80 milyonluk nüfusumuzla diyoruz ki ‘Bize rol biçemezsiniz! Biz safralarımızı temizliyoruz! Biz rol veriyoruz! Bu millet uyanmıştır!” Mağdur milletlilerin başvurduğu mazlumların sığındığı ülke olmuştur. Biz şu anda sadece Trabzon’da bin 500 öğrenci misafir ediyoruz. Dünyanın her yerinden gençleri okutuyoruz. Artık bir sosyal projelerin yapar hale geldik. Biz insanlığa hizmet maksadı ile planımızı programımızı yapıyoruz. Bize kimse rol biçemez. Bunlar bu bilinçle farkındalıkla olacak.” şeklinde konuştu.

KUDÜS; İMANİ, MANEVİ VE MİLLİ MESELEMİZDİR

Kudüs Platformu tarafından düzenlenen Büyük Kudüs Mitinginde vatandaşlara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Mescid-i Aksa Müslümanların haremidir. Haremimizin İsrail ve işbirlikçi Amerika tarafından kirletilmesine asla fırsat vermeyeceğiz. Kudüs bizim imanı, manevi ve milli meselemizdir.” dedi. “İslam galip gelecek ve Allah nurunu tamamlayacaktır” diyen

Başkan Gümrükçüoğlu, “Zalimler mutlaka diz çökecektir” ifadelerini kullandı. “Ey yürekleri dağlar kadar azimli ve kayalar kadar sağlam olan imanlı kardeşlerimiz.” diyerek Filistinli mücahitlere ses veren Gümrükçüoğlu sözlerine şu şekilde devam etti: “Zulüm baki olmaz, ebedi olmaz. Zalimler mutlaka diz çökecektir. Allah bizimledir, dost istersen Allah bize yeter. O kâfirler çatlasa da İslam galip gelecek ve Allah nurunu tamamlayacaktır.” dedi.

Gültekin SADIKOĞLU

17 Ara 2017 - 12:33 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.