Trabzon 10 yıldır bu proje ile okuyor

Trabzon’da 10 yıldır devam eden okuma etkinliklerinin adresi: BÜYÜ/YORUM

Trabzon’da bilinçli okur ve duyarlı bir nesil yetiştirmek için10 yıldır her ay düzenlenen okuma etkinlikleri pek çok yazarın konuşmacı olarak katılımları ile devam ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Eliuz’un öncülük ettiği okuma etkinliklerine yıllardır sayısız okur katılırken pek çok yazar veya eleştirmen bu etkinliklerde konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlikler kapsamında yazar söyleşileri, paneller, konferanslar, seminerler, imza günleri, atölye çalışmaları yapıldı.

OKUMA VE ANLAMLANDIRMA ETKİNLİĞİDİR

Okumayı ve okur olmayı öretmeye çalıştıklarını belirten Ülkü Eliuz “Metin, okuru kendisini düşünmeye, yorumlamaya, hatırlamaya, onaylamaya veya reddetmeye; karşılaştırma yapmaya, metinsel bağlam ve genel bağlam içinde sürekli akıl yürütmeye çağırır. Büyü/yorum, metnin bu çağrısına kulak verebilmek, onun sunduğu anlam evrelerini farklı açılardan kucaklayabilmek için 2008 yılında oluşturulan bir okuma ve anlamlandırma etkinliğidir. Amacı, okumayı, okur olmayı kitap tüketicisi haline gelmekten çıkararak eserin ne söylediğini anlama ve onu yeniden kurmaktır” dedi.

SEÇKİN YAZARLAR KONUŞULUYOR

Düzenlenen etkinliklerde sayısız eserin değerlendirmesinin ve çözümlemesinin yapıldığını belirten Eliuz, “Metnin ne söylediğini anlamanın yazınsal olguyu var eden sürecin asıl parçası olduğunun farkındalığındaki üstokurlar, metni okuma ile yorumlamayı aynı düzleme taşırlar. 10 yıldır sürekli devam eden ve nicelik ve nitelik bakımından büyüyen toplantılarda farkındalık kazanmış bu okurların değerlendirmeleri aracılığıyla metinle işbirliğine girilmekte, anlayıp yaratma sürecine katkıda bulunulmakta, metnin mesajının şifresini çözülmekte, dilsel sapmaların belli kurallara göre değil bağlama göre gerçekleştirildiği tespit edilmektedir. Türk ve dünya edebiyatının seçkin yazarlarının eserlerinin [Rasim Özdenören (Hastalar ve Işıklar-Gül Yetiştiren Adam-Müslümanca Yaşamak), Orhan Pamuk (Kara Kitap-Beyaz Kale-Benim Adım Kırmızı), Sabahattin Ali (Kürk Mantolu Madonna-Değirmen), Oğuz Atay (Tutunamayanlar), Hasan Ali Toptaş (Heba-Bin Hüzünlü Haz- Gölgesizler-Kuşlar Yasına Gider), Nietzsche (Böyle Buyurdu Zerdüşt), Gabriel Garcia Marquez (Yüzyıllık Yalnızlık-Kırmızı Pazartesi), Anton Çehov (Kapşonlu Adam), Hüseyin Nihal Atsız (Ruh Adam- Bozkurtlar), Jonathan Livingston (Martı), Cemil Meriç (Mağaradakiler), Ayfer Tunç (Aziz Bey Hadisesi), Ahmet Hamdi Tanpınar (Saatleri Ayarlama Enstitüsü), Aziz Nesin (Fantiko- Büyüklere Masallar-Toros Canavarı), Yaşar Kemal (Binboğalar Efsanesi), vs.] çözümlendiği Büyü/yorum toplantılarında sanatın tekniklerini bilen ve onların üstüne düşünce üretebilen üst okurlar, bir araya gelmektedirler.” dedi.

Prof. Dr. Ülkü Eliuz ve öğrencilerinin organize ettiği ve 10 yıldır aralıksız yapılan bu Büyü/yorum toplantıları, her ay bir kitabın yorumlanması faaliyetine ek olarak yazar söyleşileri, paneller, konferanslar, seminerler, imza günleri, atölye çalışmaları ile geniş bir çerçevede devam etmektedir. Bu etkinliklerde etken konumda yazınsal sürece dahil olan üstokur, kapalı metinler karşısında bile dirençle yeni anlamlar üretir, kelimelerin çetin kabuklarını kırarak imgesel söyleyişi yakalar, yapıtla diyaloga geçerek boşlukları doldurur ve metni yeniden yapılandırır. Okumanın çağrısını duyanlar, hiçbir kayıt ve ödeme olmadan bu etkinliğe katılabilmektedir.

Umut ANIL

13 Kas 2018 - 09:06 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.