Tehlikenin dışında değiliz

PROF. DR. BEKTAŞ, KÖTÜ SENARYO ÇİZDİ ELAZIĞ ve Malatya’da 22 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 şiddetindeki depremin 250 km uzaklıktaki Trabzon’da da de...

PROF. DR. BEKTAŞ, KÖTÜ SENARYO ÇİZDİ

ELAZIĞ ve Malatya’da 22 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 şiddetindeki depremin 250 km uzaklıktaki Trabzon’da da derinden hissedilmesi sonrası uzmanlar, kent için kötü senaryo çizdi. Trabzon’un faylarla çevrilmiş bir havza içerisinde yer aldığını belirten KTÜ eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Trabzon’un 10 km açığından fay hattı geçiyor. Bu hat 6.6 şiddetinde deprem yaratabilir. 250 km uzaklıktaki depremi böyle hissediyorsak, 10 km uzaklıktaki depremi daha etkili hissederiz. Dolgu alanları risk altında. Elazığ’daki fay hattı Karadeniz’dekini etkileyebilir.” dedi.

ÇÜRÜK ARAZİYE 500 TL’YE SAĞLAM RAPORU…

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semi Hamzaçebi de Trabzon’da inşa yapılacak alanların zemin etüdü ve sondajlarının denetlenmediğini belirterek 500 TL’ye çürük arazilere sağlam raporu verildiğini iddia etti. Kentte göstermelik sondaj yapıldığının altını çizen Başkan Hamzaçebi, “Millet ucuz iş yapma peşinde. 500 TL’ye rapor yazılıyor. 500 TL’ye sondaj yapıyorum diye söylüyorlar. Bu raporlar denetlenmiyor. Zemin problemi çözülmeden bina yapamazsınız. Bunu anlatamıyoruz.” diye konuştu.

Elazığ ve Malatya’da 22 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 şiddetindeki depremin 250 km uzaklıktaki Trabzon’da da derinden hissedilmesi sonrası uzmanlar, kent için kötü senaryo çizdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski Öğretim Üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semi Hamzaçebi Trabzon’daki olası bir depremi konuştu.

TRABZON DEPREM HAVASINDA

Karadeniz Teknik Üniversitesi KTÜ eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un 10 KM açığından geçen Karadeniz Fay Hattının 6.6 şiddetindeki bir deprem yaratacağını ancak önlem alınmadığını söyledi. Trabzon’un olası bir depremden nasıl etkileneceğini, Trabzon’daki yapıların depreme dayanıklılık durumunu gibi konularda önemli açıklamalarda bulunan Bektaş, kent için kötü senaryo çizdi. Trabzon’un faylarla çevrilmiş bir havza içerisinde yer aldığının altını çizen Prof. Dr. Bektaş, “Trabzon Akçaabat doğu-batı doğrultulu faylarla sınırlandırılmış bir havzada bulunuyor. Bu havzalar depremin hızını büyütüyor. Trabzon-Elazığ haritasal mesafesi 250 km olmasına rağmen Trabzon’u umulandan daha çok sallamıştır. Trabzon’un jeolojik özelliği bu tür depremleri büyütmesi söz konusu. Bu yüzden beklenenden daha fazla sarsıntı hissediliyor. Buna 1985 Meksika depreminden örnek verebiliriz. Bu deprem pasifikte olmasına rağmen en büyük yıkım ana depremden 400 km uzaklıktaki Meksika City’de gerçekleşti. Meksika City, yine Trabzon gibi faylarla sınırlandırılmış genç bir havza idi. Bu tür havzalar deprem büyütüyor. Bu durum Trabzon örneğidir. ” ifadelerini kullandı.

TRABZON’UN 10 KM AÇIĞINDAN FAY HATTI GEÇİYOR

Trabzon’un 10 km açığından Karadeniz Fay Hattının geçtiğini dile getiren Prof. Dr. Bektaş, “O fayda enerji birikimi varsa Elazığ depremi bunu tetikler. Karadeniz Fay Hattının bugünkü deprem tehlikesi haritasına oluşturacağı deprem Elazığ depremine eşit olan 6.6 şiddetindeki bir depremdir. 250 km uzaklıktaki depremi böyle hissediyorsak, 10 km uzaklıktaki depremi daha etkili hissederiz.” dedi.

DOLGU ALANLARI 1996’YA GÖRE YAPILDI

Trabzon’da meydana gelebilecek şiddetli bir depremde 1996 deprem haritasına göre hazırlanan dolgu alanlarıyla üzerlerinde bulunan yapıların bundan etkileneceğini kaydeden Prof. Dr. Bektaş, “Yapı stokları Trabzon’da güvenli değil. 20 yılı aşkın bir sürede depreme dayanıklı olmayan yapı stoğu gelişti. Dolgu alanları büyük risk altında. Akyazı Stadı dolgu alanındaki tehlikeyi daha önce söyledik. Oturma sorunları var. Bilimsel görüşlerimizi ilgili makamlara bildirdik. Bu görüşleri doğrulayan veya ‘bunlar yanlıştır’ diye bilgi vermediler. Akyazı Stadı eski deprem haritasına göre yapılmıştır ve doldurulmuştur. Akyazı’nın dolgusu 1996 yılındaki deprem yönetmeliğine göre yapılmıştır. Üstündeki yapı da aynı şekilde yapıldı. Bugünkü deprem tehlikesi haritasını dikkate alırsak hem dolgu hem de stat depreme açıktır.” diye konuştu.

EN BÜYÜK TEHLİKE HEYELAN!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Semi Hamzaçebi, Elazığ Sivrice’de meydana gelen 6.5 şiddetindeki deprem üzerinden olası Trabzon depremini konuştu. Kentte olabilecek bir depremde en büyük tehlikenin depremle gelen heyelanlar olabileceğine dikkat çeken Hamzaçebi, kentteki yanlış yer seçimlerinin de bunda etken olabileceğini dile getirdi. Kentte gerçeklerin görülmesi noktasında değerlendirmelerde bulunan Başkan Hamzaçebi, “Trabzon’da da deprem olmaz diye bir şey yok. Trabzon’da en büyük tehlike depremle meydana gelebilecek heyelanlardır. Bunun için yer seçimleri, zemin etütleri, kontrol mekanizması iyi çalışılmalı. Oda olarak biz bunu yerel yönetimlere söyledik. Büyükşehir Belediye Başkanına Jeoloji Daire Başkanlığı kurulsun önerisinde bulunduk. Bu çok önemli. Trabzon’da yer seçimi yanlış yapılıyor. Yanlış yer seçimce bunu düzeltmek için milyonlar harcanıyor. Sırf yer seçimini yanlış yaptığımızdan dolayı bu paralar boşa gidiyor. Mutlaka bu kadrolar serbest biçimde çalışmalı. Sonucu bekliyoruz. Jeoloji hayatın gerçeğidir. Bunu halk yaşıyor. Tüm halk jeolojiyle iç içedir. Gerçekleri görelim.” dedi.

500 TL’YE RAPOR VERİLİYOR

Trabzon’da inşa yaparken yapılan zemin etüdü ve sondajların denetlenmediğini 500 TL’ye rapor çıkartıldığını belirten Başkan Hamzaçebi, “Trabzon dahil tüm Türkiye’de zemin etütleri uygun yapılmıyor. Sondajlar yapılmıyor. Göstermelik sondaj gösteriliyor. Millet ucuz iş yapma peşinde. 500 TL’ye rapor yazılıyor. 500 TL’ye sondaj yapıyorum diye söylüyorlar. Bu raporlar denetlenmiyor. İlçe belediyelerinde jeoloji mühendisi yok. Yer seçimi iyi yapılmalı. Özellikle belediyelere sesleniyorum. Belediyelerde en az 1 tane jeoloji mühendisi çalıştırın. Bunu meslektaşlarım iş bulsun diye demiyorum. Bu gerekli bir şeydir. Zemin problemi çözülmeden bina yapamazsınız. Bunu anlatamıyoruz.” diye konuştu. Gültekin SADIKOĞLU

26 Oca 2020 - 11:35 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.