Sümela Manastırı eylülde bitirilecek

TRABZON Valisi Yücel Yavuz, Sümela Manastırı’ndaki restorasyon çalışmalarının 2018 yılının Eylül ayında tamamlanacağını açıkladı. Hava durumu ve ortaya çıkacak yeni ihtiyaçların bitiş süresini uzatabileceği vurgulandı.

TRABZON’UN Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı’ndaki çalışmaların 2018 yılının eylül ayında tamamlanacağı açıklandı. Trabzon Valisi Yücel Yavuz, dün Valilik B toplantı salonunda basın mensuplarına kentte yürütülen bir takım proje ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çalışmaların projeye göre 2018 eylül ayına kadar süreceğini ancak hava durumu ve çalışmaların sürdüğü sırada ortaya çıkacak yeni ihtiyaçların bitiş süresini uzatabileceği ifade edildi.

Sümela’da yapılan çalışmaların büyük hassasiyetle yapıldığını belirten Yavuz, “Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürüyüş yolları, seyir terasları, kolaylık tesisleri denilen insanlarımızın oturup kalkabileceği yerler, fotoğraf çekim yerlerden oluşan ortam hazırlanıyor. Ayrıca orada taş düşmesi ve hafif toprak oynamalarından oluşan durumlar sonucunda manastırı ziyaret edenlerin tehlikeye düşmemesi için bir diğer çalışma yürütülüyor.” dedi.

Sümela’da devam eden çalışmalara rağmen turist ve ziyaretçi sayısında hiçbir azalmanın olmadığını vurgulayan Yavuz “Hatta artış olmuştur. Çünkü o bölge cennet bahçesi bir yer. Oraya gelindiğinde manastırın içine girilmese bile misafirlerimiz o bölgedeki ziyaret edilebilecek noktalara kadar gelip hem görüntüleyebiliyorlar hem de o havayı yaşıyorlar. Restorasyon nedeniyle tur iptaline ben hiç şahit olmadım. Sümela’da çalışmalar yapılmasa orada birinin kafasına taşlar düşse işin nereye varacağı ortadadır.” diye konuştu.

Toplantıda İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Trabzon Rölöve ve Anıtlar Müdürü Çağdaş Çağlayan ve Restorasyon Konservasyon Bölge Müdürü Zeynep Kara da yer aldı. Vali Yavuz’un ardından Sümela’yla ilgili ayrıntıları paylaşan Rölöve ve Anıtlar Müdürü Çağlayan “Manastırda taş düşmesiyle ilgili güvenlik çalışmalarının yüzde 99’ını tamamladık. Bölgede sürekli irili ufaklı taş düşüyordu. Çalışmalarımızı üniversitemizin jeoloji ve jeodezi bölümündeki hocalarımızla yapıyoruz. Çalışmalarımızın ardından 30-40 yıl müdahale etmemeyi planlıyoruz. Bu nedenle çalışmalarımızı büyük çapta yapıyoruz.” dedi.

Berkant PARLAK

31 Eki 2017 - 11:12 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.