Şahin: "Fındıkta tek dal verim ve kaliteyi artırıyor"

KeşapFındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin:"Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık üretimine en uygun yöntem tek dal" Giresun’un Keşap Fındık...

KeşapFındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin:"Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık üretimine en uygun yöntem tek dal"

Giresun’un Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık üretimine en uygun yöntemin tek dal olduğunu ifade ederek verim ve kaliteyi yüzde 50 artırdığını söyledi.

Birlik olarak uyguladıkları örnek tek dal fındık bahçesinden istedikleri verim ve kaliteyi aldıklarını açıklayan Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, çoklu dal yönteminin çok fazla verim ve kalite anlamına gelmediğini kaydetti. Şahin “Fındık üretimi konusunda uzun yıllardır yurt içi ve yurt dışında araştırmalarım bulunmaktadır. Çoklu dallar ve tekli dallar olabilir çoklu dal dediğimiz zaman sıra sistemleri vardır. Sıraları olduğu zaman çekersiniz kullanma alanları mutlaka kendi düzeyinde yeterli olması lazım. Kaliteyi ve verimi yüksek derecede yakalayabilmek için mutlaka bazı unsurlar şarttır. Budamanın çok yüksek derecede yapılması ve dalın kullanım alanı da çok optimum değerlerde olması gerekir. Besin değerleri elbette olacaktır. Hastalık ve zararlardan koruma toprak yapısı, su bunlar etkendir ve çok büyük önemi vardır. Ama kültürel alma demek olması gereken ve istenilen bütün etkenlerin optimum şekilde verilmesi demektir, bunu verildiğinde her düzeyde olabilir” dedi.

Toprak ve arazi yapısına göre Doğu Karadeniz bölgesinin tek dal sistemine uygun olduğunu ifade eden Şahin “Bizim yerlerimizde Doğu Karadeniz’de arazi meyilli olduğu için tek dal sisteminin daha verimli olduğu araştırmalar sonucu da ortaya koydu. Dolayısıyla ben tek dalın daha çok verim verdiğini gözlemleyerek söyleyebilirim. Şimdi şöyle diyelim orantı olarak şuan Giresun’u baz alırsak ortalama dekar başına verim 60-70 kilolara indi ancak olması gereken ise 200 kilo civarıdır. Tek dalda ise 300 kiloyu yakalıyoruz. En az yüzde 50 daha fazla fındık veriyor ve ekonomik maliyeti düşürüyor. Bu da gözle görülecek bir değerdir. Zaten verim ve kalite dediğimiz zaman randıman 52 ve 53 üzerinde kanaati vardır. Dolayısıyla şunu ifade etmeliyiz ki şuanda Giresun’da dekar başına verim 60-70 kilolara kadar gerilerken tek dal uygulamasında 300 kilolara kadar yükselmiştir. Tek dal, hem iş gücünü, hem maliyeti düşürüyor hem de verim ve kaliteyi artırıyor” diye konuştu.

09 Ağu 2017 - 13:52 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.