Orta Mahalle’ye yol hançeri

Mülk sahiplerinin çivi dahi çakamadığı koruma altındaki Akçaabat Orta Mahalle’nin doğusundan yol geçiriliyor. Karara Kültür Varlıkları Tabiat Kurulu öncülük yapıyor. Bazı Meclis üyeleri, “Kültür Varlıklarını korumakla görevli kurul, dayatmayla karar aldırıyor.” tepkisini gösterdi.

Trabzon’da mülk sahiplerinin çivi dahi çakamadığı koruma altındaki AkçaabatOrta Mahalle’nin doğusundan geçecek olan Akçaabat- Yıldızlı- Söğütlü il yolu, Büyükşehir Meclisinde tartışma yarattı. Daha önce meclisin verdiği imar kararını yetersiz gören Kültür Varlıkları Koruma Kurulu, imalata başlamadan önce meclisten alması gereken tavsiye kararı onayını, Karayollarının imalata başlamasından sonra yeniden istedi. Meclis Başkanı Atilla Ataman, CHP’li Turgay Şahin, İYİ Partili Davut Çakıroğlu ve Arslan Güner, sit alanı Orta Mahalle’de yapılan uygulamalara, Karayolları ile kurula tepki gösterdi. Öte yandan İmar ve Bayındırlık Komisyonunun hazırladığı tavsiye kararı CHP ve İYİ Partili üyelerinin ret oyuna karşılık oy çoğunluğuyla Koruma Kuruluna gönderilmek suretiyle meclisten geçti.

KURUL YENİDEN KARAR İSTEDİ

Trabzon’da mülk sahiplerinin çivi dahi çakamadığı koruma altındaki Akçaabat Orta Mahalle’nin doğusundan geçen Akçaabat- Yıldızlı- Söğütlü il yolu, Büyükşehir Meclisinde tartışma yarattı. Akçaabat Orta Mahalle’den geçmesi planlanan yolla ilgili daha önce belediye meclisince kararı alınan ve alınan öneri kararı koruma kuruluna gönderilmişti. Ancak sunulan plan Koruma Kulu tarafından uygun görülmedi. Koruma Kurulunun talepleri de dikkate alınarak peyzaj düzenlemelerini de hazırlanıp yapılmak için öneri kararı alınmasına yönelik komisyon kararını dün yine Büyükşehir Meclisine sunuldu. Konuyla ilişkin konuşan İmar ve Bayındırlık Komisyonunun Komisyonu Başkanı Hüsnü Akkan, “Orta Mahalle’de Karayollarının planladığı bir yol çalışması. Koruma Kuruluna gönderilmiş bir meclis kararımız var. Kurul çevre hassasiyeti ve duvarların silueti bozduğunu gerekçe göstererek meclis kararını uygun bulmadı. Bu nedenle kurul meclisten yeniden ilgili konularla ilgili karar istedi.” dedi.

GÜNER: ORTA MAHALLE HANÇERLENDİ!

İYİ Parti Akçaabat Meclis Üyesi Aslan Güner, Karayollarının yapımına başladığı yol inşaatıyla ilgili dikkat çeken ifadelerde bulundu. Orta Mahalle’nin sit alanı olduğunun altını çizen Güner, yapılan yol ile birlikte tarihi dokusu bulunan Orta Mahalle’ye hançer vurulduğunu söyledi. Yapılan yol çalışmasına tepki gösteren Güner, “Ben Orta Mahalle’de doğdum ve büyüdüm. Bu öneri olarak gidecek. Yapılan ve daha önce yapılacak uygulamalar Akçaabat Orta Mahalle, Türkiye’ye mal olmuş bir yerken onun kimyası bozuldu. Bu yol ciğerimize saplanan bir hançerdir. Ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bizim önereceğimiz plan Orta Mahalle’yi daha da kötü hale getirilecek. Çıkmaza girilecek işler yapılıyor. Benim hiç umudum yok. Karayolları imalatlarını yapmış, bu saatten sonra önerilecek bir şey yok. Tescilli binaların sıfırından büyük bir yol geçiriliyor. Koruma amaçlı imar planı yapılmış bir yerden söz ediliyor. Vatandaş çivi dahi çakamıyor ancak Karayolları buradan yol geçiriyor.” diye konuştu.

ATAMAN: ORTA MAHALLE PERİŞAN EDİLİYOR

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Atilla Ataman ise Büyükşehir Meclisinden Karayollarının yaptığı işi örtbas etmek için karar alınmak istendiğini söyledi. Kamu yararı gözetilen yolun Orta Mahalle’yi perişan edeceğinden söz eden Ataman, “Kurul görüşü alınmadan Karayolları buradan yol yapmış. Vatandaş çivi çakamıyor. Biz şimdi meclis olarak Karayollarının yaptığı işi örtbas etmek için bir şey mi yapmaya çalışıyoruz? Karayolları kurul kararı beklemeden yolu vurmuş geçmiş. Bu işe bir yerde dur demeliyiz. Kamu yararı Orta Mahalle’yi perişan etmektedir. Biz önceden karar veren olmalıyız. Yapıldıktan sonra böyle bir karar vermek zorunda kaldığımızı görüyorum. Ben kurul kararlarından tatmin olmadım. Bunu bir netliğe kavuşturmamız lazım. Meclis tavsiye mi alır yoksa nihai kararı mı verir? Kurul nihai karar vermediğine göre imar kararı olduğuna göre bu peyzaj planlarına kim karar verecek? Netlik yok. Bu muğlaklık giderilmelidir. İzinsiz yapılan her işlem gece kondu muamelesi görür. Belediyenin ekipleri var. İzinsiz imalatların karşısındayız.” şeklinde konuştu.

AKKAN: PLANA İŞLENMESİ İÇİN KARAR İSTENİYOR

İmar ve Bayındırlık Komisyonunun Komisyonu Başkanı Hüsnü Akkan, yolun yapıma başlandığını ancak resmi olarak bu yolun imar planlarına işlenmesi gerektiğini dile getirdi. Konuyla ilgili konuşan Akkan, “Resmi olarak bunun plana işlenmesi gerekiyor. Burası koruma alanında olduğu için bizim meclis kararımızın da kurul tarafından uygun görülmesi gerekiyor. Kurul bunları görüşürken meclis kararının alınmış olmasını istiyor. Kurul kendisi bir konuyu görüşmek için meclisten öneri karar istiyor. Bu şekilde çalışıyorlar. Meclis kararı kesinleşmeden, kurul bizim öneri kararımızı da görmeden imalata başlanması rahatsızlık verdi. Kurul burada yolun geçmesini değil de yol geçerken oluşturduğu istinat duvarlarının neden olduğu siluet bozukluk nedeniyle reddetmiş. Kurul eğer bunu uygun görürse bizim öneri kararımızı da onaylarsa imalat devam edecek. Kurul onaylamazsa imalat devam etmeyecek. Karayolları süreçlerin tamamlanmasını beklemeden müteahhit imalatlarına devam etmiş. Plana işledik ancak kesinleşmesi kuruldan karar alındıktan sonra olacak ama plana şu an işlidir ancak onay bekliyor.” biçiminde konuştu.

GÜN: KARAR KAMU YARARI İÇİN İSTENİYOR

Trabzon Büyükşehir Belediyesine Genel Sekreter Yardımcısı Süleyman Gün, kararın kamu yararı gereği istendiğini belirterek, “Kurulda görüşülmesi için meclis kararı isteniyor. Bu kararlar kamu yararı gereği alınıyor. Kurulda görüşülerek muhtemelen karara bağlanacak. Biz burada planlama çalışması yapıyoruz. Buradan geçen yol kurulu ilgilendiren bir durumdur. Yasalar bu yolun ne şekilde geçeceğini inceliyor. Biz sadece planlama ilkesi açısından bu yolu inceliyoruz.” dedi.

ŞAHİN: BU NASIL İŞ?

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, Trabzon’da bundan daha öncede bu tipte kararlar alındığının altını çizerek bunlara dur denilmesini istedi. Meclisin tavsiye kararı alınarak işlerin önünün açıldığını belirten Şahin, “Burası sit alanı… Bu nasıl iş? Kurul topu Büyükşehir’e atarak bizden müzakere istiyor. Biz mecliste tavsiye kararı alarak bunların önünü açıyoruz. Geçmişte çok örnekleri var. Cephanelik’te de bu olmuştu. Bunları çok iyi incelemek lazım… Yoldur yapılsın ama sit alanıdır yapılmasın. Başka yerden yapılsın. Biz bu işe açıkçası toplumsal zemin arıyoruz. İş yapılmış ve yapıldıktan sonra şikâyetler neticesinde bunu nasıl bertaraf ediyoruz diye iş tartışılıyor. Burada bu uygulama yapılmış. Yapıldıktan sonra koruma kuruluna da itirazda bulunuşmuş. Burada çivi çaktırılmıyor. Şimdi bunun sağından solundan yol geçiyor. Bundan sonra gelenleri yapmayalım.” diye konuştu.

ÇAKIROĞLU: KARARLAR DAYATMAYLA ALINIYOR

Trabzon’da kararların dayatmayla alındığına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, “Bu kararlar hep dayatma… İhtiyacımız var denilerek yaptık bitirdik denilerek bizden onaylayıp kılıf olmamızı istiyorlar. Bu yapılmasın. Bu meclislere saygısızlıktır. Çok fazla söyledik. Sit alanından yol geçmez diye bir şey yok ama bunun uygun yapılması gerekiyor. At izlerini takip eder gibi yürüyüp gidiyorlar. Orta Mahalle bu şehrin elinde kalmış ender değerlerden birisidir. O anlamda korunması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

HABER: Gültekin SADIKOĞLU

16 Oca 2020 - 12:14 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

03

Kemal aksu - O fotoğrafı traşlayıp attınız oraya 5 katlı evler var mahallenin içinde. Çivi çakılıp çakılmadığını gelip bakmadan yazmışınız. Yol zaten felaket haklı olduğunuz tek konu.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ocak 12:14
02

Erdal GEDİKOĞLU - ‘Hukuk’ bilebildiğim kadarıyla ‘hak’ kökünden gelen bir kavram. Ve hak kavramı çerçevesindeki bütün ‘olan biteni’, kamu adına ‘düzene kavuşturmak’ gibi temel işlevi var hukuk kavramının.

“Yönetim” ise, esas olarak, ‘ihtiyaçların giderilmesi’ temel işlevine hizmet eden bir fonksiyon. Ancak, canının istediğini yapma gibi bir lüksü olmayan, yapıp/etme sınırlarını ”hukukun” çizdiği bir fonksiyon.

Şimdi bu genel tanımlar üzerinden bakıldığında, (asgari olarak)

- kamu yararı,

- hukuka uygunluk,

- kaynakların doğru kullanımı

kriterleri çerçevesinde, bu “yol” mevzuu, uzaktan dahi görüldüğü kadarıyla, bir fecaat görüntüsü arzetmekte.

Kim bilir “yakından” bakıldığında daha ne rezalet yanları vardır.

Bu fecaate karşı görevleri (ve güçleri) çerçevesi içinde elinden geleni yapan kamu temsilcisi meclis üyelerine saygımı ve minnetimi (bir Akçaabatlı olarak) ifade ederken, ’kamuya karşı’ görevini yapmayanlar ile konumlarının sağladığı “imkanla”, kamu çıkarlarına aykırı “iş tutanları” ise, şu aşamada, esefle kınıyorum.

Ve, ülkemizde gerçek anlamda bir ‘hukuk devleti’ olmanın “yeniden” tesis edileceği gelecek zamanlarda, bu günlerde, bu işleri “kotaranları”, hem vatandaş, hem de meslek erbabı sıfatımızla ‘unutmayacak’ olduğumuzun da altını çiziyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ocak 12:14
01

Kemal Aksu - Traşladığınız fotoğrafın tamamını gösterin de 5 katlı binayı nasıl dikmişler görelim. Orada çivi çakılmamış ev yok. Yolmuş

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ocak 12:14