Öncelik Erzincan-Trabzon’dur

Demiryolunda önceliğimiz Samsun-Sarp değil

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı Mustafa Yaylalı, Erzincan- Trabzon Demiryolunun geleceği kaçırmamak adına hızla tamamlanmasını istedi. 5 Kasım’da Çin’den yola çıkacak olan ilk yük treninin Türkiye’ye ulaşacağını ve Marmaray’ı kullanarak Avrapa’ya geçeceğini kaydeden Yaylalı, “Erzincan-Trabzon Demiryolu bir an önce tamamlanmalıdır.” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası eski Başkanı Mustafa Yaylalı, Erzincan- Trabzon Demiryolunun geleceği kaçırmamak adına hızla tamamlanmasını istedi. Çin’den yola çıkıp, Marmaray’ı kullanarak Avrupa’ya geçecek ilk yük treni China Railway Express’in, 5 Kasım'da Türkiye'ye ulaşacak olmasının Trabzon için önemli olduğunu ifade eden Yaylalı, “Bu fırsatı kaçırmayalım. 5 Kasım bir dönüm noktası. Erzincan - Trabzon Demiryolu Projesinde ikinci aşamada Trabzon ve Doğu Karadeniz tek yürek olmalıdır! Proje bir an önce tamamlanmalıdır.” dedi.

ÇALIŞMALAR HIZLA TAMAMLANMALI

Trabzon’un 4 bin yıllık ticaret geçmişi olduğunu anımsatan Mustafa Yaylalı, Çin’den gelerek 5 Kasım’da Türkiye’ye ulaşarak Avrupa gidecek olan ilk yük treninin bu işin başlangıç noktası olduğunu söyledi. Çin ile Avrupa arasında köprü görevi görecek Türkiye’ye sonraki dönemlerde gelecek trenlerin Trabzon’dan geçmesi ve kente katkı sunabilmesi için hızla Erzincan - Trabzon Demiryolu proje çalışmalarının tamamlanması gerektiğini bildirdi. Türkiye’de şehirlerin bu hatta ve ticaret hacmine göre belirlenmesini isteyen Yaylalı, “Şehirlerimiz bu hatta ve ticaret hacmine göre planlanmalı, bu büyük ticaret hattı üzerinden Karadeniz'in kuzey limanları ile bağlantılar oluşturulmalıdır. Yüksek teknolojiye dayalı endüstri bölgesi olacak Arsın Yatırım Adası, buradaki üretimin dünyaya aktarılması boyutu ve bahsettiğimiz hatla ilişkisi kurularak masaya yatırılmalıdır. Bunun için tüm dinamiklerimiz bu büyük vizyona inanarak ivedilikle çalışmaya başlamalıdır. 2010 yılında birkaç arkadaşımız ile inanarak çıktığımız Erzincan - Trabzon Demiryolu Projesi talebimizde, bu büyük projeyi bugüne kadar inançla takip eden, gereken yerlerde gerektiği şekilde dile getiren ve emeği geçen herkese teşekkürler. İkinci aşamada daha geniş inanmış kitlelere ve kent dinamiklerimize ihtiyacımız var. Yol uzun ama beklentimiz imkânsız değil.” diye konuştu.

DÜNYA TİCARETİ TRABZON’DAN GEÇECEK

Trabzon’a demiryolunun ulaştırılması durumunda dünya ticaretinin Trabzon üzerinden geçeceğini belirten Mustafa Yaylalı, "Marmaray tamamlandığında Çin'in en doğusundan hareket eden bir tren, Avrupa'nın en batısına aktarmasız ulaşabilecek. Bu hat, dünya ticaret ve ulaşım ağında önemli değişimlerin başlangıcı olacak. Öyle ki; 2050 yılında dünya üretiminin yarısından fazlasının Asya Beşlisi olarak bilinen ülkelerde yapılacağı, tüketiminin de yarısından fazlasının Avrupa, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika'da oluşacağı biliniyor. Bu ticari bağlantıların en büyük kısmı bahsettiğimiz demiryolu hattı ile gerçekleşecek. Ülkemizin yurtdışında gerçekleştirdiği en büyük ve önemli yatırım olan Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu Hattı ile hem lojistik hem de Hazar Bölgesi üretimi de bu hat üzerinden taşınacak. Hattın Karadeniz'e en yakın noktası Erzincan üzerinden Trabzon Limanları olacaktır. Hattın Erbaş (Erzincan) üzerinden Samsun'a mesafesi 843 km. iken Erbaş (Erzincan) - Trabzon arası mesafe 230 km.'dir. Sivas - Samsun mesafesi ise 402 km.'dir. Buradan da net olarak anlaşılacağı üzere hattın Karadeniz çıkışı mutlaka Erzincan üzerinden Trabzon olmalıdır.” diye konuştu.

HABER: Gültekin SADIKOĞLU

17 Eki 2019 - 12:13 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

02

Gökhan - söylediginiz gibi ana omurgaya en yakin sehir trabzondur arada birileri cikiyor yok efendim samsun sarp olmalidir oda ilerleyen yillarda olabilir öncelik erzincan olmalidir ve cok zaman geciyor bir an önce yapilmalidir ben bu demiryoluyla alakali haberleri takip ediyorum hic gündemden düsürülmemelidir yerel medya bu konuda cok agir davraniyor sesimiz daha yüksek cikmalidir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ekim 12:13
01

Ertan - En önemli işlerin başında gelen demiryolu bir an önce yapılmalı, bir diğer önemli ve acil iş ise haif raylı sistem, Trabzon trafiğine çok büyük katkı sağlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ekim 12:13