Öğrencilere ‘Türkiye’yi anlattı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kredi Yurtlar Kurumu'nun ‘Kış Hukuk Kampı’ etkinliğinde öğrenc...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kredi Yurtlar Kurumu'nun ‘Kış Hukuk Kampı’ etkinliğinde öğrencilere “Antidemokratik Süreçlerde Hukukçuların Refleksi” konulu bir konuşma yapan Malkoç, kendisinin de bir hukukçu olması nedeniyle tavsiyelerde bulundu, Türkiye’nin siyasi tarihi boyunda yaşadığı darbeleri anlattı.

Malkoç, seçimle gelen yönetimlerin muhalifleri hatta düşmanları olduğunu belirterek "Milletin verdiği oyları beğenmeyenler var. Bizim siyasi tarihimiz boyunca bunları hep yaşadık. 1960 darbesinde yaşadık, 1972 muhtırasında yaşadık. 1980 darbesinde yaşadık. 28 Şubat’ta 15’de hep yaşadık bunları. Türkiye bu acı tecrübeleri yaşaya yaşaya geliyor. Maalesef hukukçular bu darbe süreçlerinde iyi bir performans ortaya koyamamışlardır. Sadece hukukçular değil, iş dünyası da bunu başaramamış. Bürokrasi de bunu başaramamış. Basın da bunu başaramamış. Yani darbeler sürecinde Türkiye bütün kurumlarıyla, sivil toplum örgütleriyle sınıfta kalmıştır. Ta ki 15 Temmuz’a kadar. 15 Temmuz’un farkı neydi? 15 Temmuzda darbeciler önceki darbelerden daha güçlü ve daha organizeydiler. Ama orada milletin helal oylarıyla oluşturduğu parlamento o parlamentodan çıkan hükümet, hepsinden önemlisi tarihinde ilk defa kendi oylarıyla seçtiği Cumhurbaşkanı dirayetiyle, ferasetiyle tecrübesiyle millete çıktı dedi ki 'Bunlar darbecidir, bunlar eşkıyadır, bunlar hukuku, anayasayı çiğniyorlar, Sokaklara çıkın çoluğunuzun çocuğunuzun geleceğine sahip çıkın'. Allah razı olsun, millette sözünü dinledi ve sokaklara çıktı. Türk tarihinde demokrasi tarihinde önemli bir iş yapıldı. Burada en önemli pay sizlerde, gençlerde. Sizler 15 Temmuz gecesi Türkiye’nin bütün alanlarını doldurdunuz tankların önüne çıktınız. Bu kolay bir şey değil. Bu millete mensup olduğumdan iftihar ediyorum, gurur duyuyorum, ne kadar gurur duysak azdır” diye konuştu.

"Kıyamete kadar buradayız"

Konuşmasının ardından öğrencilerden gelen soruları cevaplayan Malkoç, bir öğrencinin Afrin operasyonu ve Amerika’nın tutumuyla ilgili sorusuna, “Biz bin yıldan, Türküyle, Arabıyla başka unsurlarıyla bu coğrafyadayız. Osmanlı 11 milyon metrekare ulaşmış küçülmüş küçülmüş şimdi Anadolu’ya sıkışmış. Tarihe baktığımızda dünya kurulduğundan beri dünyaya yön veren medeniyet kuran milletler var. Bunların başında bizim milletimiz Türk milleti geliyor. Biz 1071’den beri buradayız. Biz buradaki bin yıllık varlığımızı başkalarının himmetine bağlı olarak mı sürdürdük. Avrupa’nın himmetiyle mi sürdürdük, Amerika Birleşik Devletlerinin desteğiyle mi sürdürdük? Hayır. Kendi gücümüzle, kendi imkanlarımızla sürdürdük. Bin yıldır buradayız, inşallah kıyamete kadar da burada olmaya devam edeceğiz. Süper güç ABD değil mi? Büyük devlet mi?. Büyük devlet böyle çılgınlıklar yapar mı, hukuka aykırı işler yapar mı. Büyük devlet hukuka uyan devlettir. Büyük devlet insan haklarına uyan devlettir. ABD büyük devlet, süper devlet olabilir ama büyük devlet değildir. Büyük devlet Türkiye’dir Türkiye’dir” şeklinde konuştu.

Malkoç ve beraberindekiler daha sonra öğrencilerle hep birlikte günün anısına fotoğraf çektirdiler.

19 Oca 2018 - 16:17 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.