Memur-Sen ayakta

5. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde hükümetin sunduğu teklife bölgedeki Memur-Sen temsilciliklerinden tepki

Memur-Sen ayakta
Haber albümü için resme tıklayın

Memur-Sen Trabzon,Giresun, Artvin ve Gümüşhane temsilcileri, hükümetin memur ve memur emeklisi için yaptığı zam teklifinin yetersiz ve adaletsiz olduğunu savundu, yeni teklif çağrısı yaptı.

Memur-Sen'in Trabzon, Giresun, Artvin ve Gümüşhane temsilcileri, 5. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde önerilen zam rakamına tepki gösterdi. Memur-Sen Trabzon İl Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı İdris Aydın, hükümetin memur ve memur emeklileri için önerdiği toplu sözleşme zam oranlarını eleştirdi. Memur-Sen’in Trabzon üyeleri Gazeteciler Cemiyeti’nde hükümetin yaptığı zam teklifini eleştirdi. İl Başkan Vekili Aydın, “Bu teklif, yeni Türkiye’yi görme, büyük Türkiye’yi yansıtma, güçlü Türkiye’yi yaşatma noktasında maluldür.” ifadelerini kullandı.

‘TEKLİF YETERSİZ VE ADALETSİZ’

Hükümetin memur ve memur emeklilerine 2020’nin ilk altı ayı için yüzde 3.5 ikinci altı ay için yüzde 3, 2021’in ilk altı ayı için yüzde 3 ikinci yarısı içinde yüzde 2.5 zam önerisine Başkan Vekili Aydın, şu açıklamayla tepki gösterdi: “Bu teklif içerdiği oranlar boyutuyla yetersizlikle ve adaletsizlikle maluldür. Bu teklif, yeni Türkiye’yi görme, büyük Türkiye’yi yansıtma, güçlü Türkiye’yi yaşatma noktasında maluldür. Bu teklif, refahı tabana yayma, gelir dağılımında adaleti sağlama açısından maluldür. Bu teklif, ‘Türkiye’nin kamu görevlilerinin beklentilerini karşılayacak cüssesi, alın terinin hakkını teslim edecek bütçesi yok’ cümlesine inanmamızı beklemek nedeniyle fikren, ilmen, ahlaken maluldür.” Aydın, kamu görevlilerinin standardını yükseltecek, dertlerini küçültüp bitirecek teklif beklerken karşılarına çıkan teklifin, ürettiği skandalla büyük nitelikte olduğunu kaydetti.

YENİ TEKLİF İSTENİYOR

Teklifin tamamlanmaya ve ilavelerle zenginleştirilmeye ihtiyacı olduğunu belirten Aydın, “İşveren ve emek kesimini birbirinden uzaklaştıracak bu teklifi bir kenara koyup uzlaşmayı sağlayacak yeni bir teklif için yeterli zaman, bu teklifin maliyetini karşılayacak bütçede imkân var olduğuna inanıyoruz. Biz, eski Türkiye’nin vehimlerinden beslenen değil yeni Türkiye’nin güvenine yaslanan bir teklif istiyoruz. Türkiye’nin gücüne bizim kadar inanılırsa, Türkiye’nin büyüklüğüne bizim kadar itibar edilirse, Türkiye’nin yeni paradigmal çerçevesi bizim gibi anlaşılırsa; anlaşmamızda, birlikte ve huzur içerisinde yaşamamızda çok daha kolay karşılanacaktır.” açıklamalarında bulundu. Yeni bir teklif beklediklerini dile getiren Aydın, “Biz, örgütlü gücümüzle yetersiz tekliflere tepki vermekten kaçınmayız. Fakat biz örgütlü gücümüzü hak ettiğimizi teklifleri takdir etmek için kullanmak istiyoruz. Yeni bir teklif ve yeni bir eşik bekliyoruz. Türkiye’ye inanıyor ve Türkiye’nin gücüne itibar ediyoruz.” şeklinde konuştu.

MİLLETVEKİLLERİ SORUMLULUK ALSIN

Aydın toplu sözleşme konusunda bazı kesimlerin sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Aydın, “İlimizdeki parti yöneticilerinin, belediye başkanlarının özellikle iktidar partisine mensup milletvekillerinin toplu sözleşme noktasında sorumluluk almalarını istiyoruz. Hükümet kanadına yönelik baskı ve beklenti iradesi oluşturmak noktasında bizlerle birlikte hareket etmeleri çağrısında bulunuyoruz. Emeğin hakkının verilmesi noktasındaki niyet ve gayretlerimizde bereket, irade ve çalışmalarımızda örgütlü güçten neşet eden kudret temenni ediyoruz.” diyerek çağrıda bulundu.

GİRESUN MEMUR-SEN EKONOMİK HEDEFLERİ HATIRLATTI

Memur-Sen Giresun İl Başkanı Muhammet Sarı, teklifin tamamlanmaya ve ilavelerle zenginleştirilmeye ihtiyacı olduğu söyledi. Sarı, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, 2020 yılı için yüzde 3,5+3 ve 2021 yılı için yüzde 3+2,5 zam teklifinin, hükümetin açıkladığı ekonomik hedeflerle uyumlu olmadığını öne sürdü. Bu oranların enflasyon tahminleri ve beklentilerine uygun olmadığını aktaran Sarı, "Hükümetin teklifi, faiz oranlarındaki düşmeyi, kurdaki aşağı yönlü hareketi, elektrik, doğalgaz ve diğer bazı temel ürünlerin fiyatlarındaki yukarıya yükselişi doğrulamıyor ve aksine yok sayıyor." dedi. Sarı, "memuru enflasyona ezdirmeyiz" vaadinin hükümet tarafından öncelikle teklif bandında korunması gerektiğini işaret ederek, şunları kaydetti: "Hiç olmasa hükümetin ilk teklifinin 2020 ve 2021 için sırasıyla Merkez Bankası'nın beklenti anketindeki yüzde 13,9 ve yüzde 9,5 oranları dikkate alınarak şekillendirilmeli ve masaya getirilmeliydi. Bu teklifin tamamlanmaya, ilavelerle zenginleştirilmeye ihtiyacı var."

ARTVİN MEMUR-SEN’DEN VAHİM TEKLİF TEPKİSİ

Memur-Sen Artvin İl Başkanı İbrahim İnce, teklifin eksiklerinin ve hatalarının bir an önce gidermesi gerektiğini söyledi. İnce, sendika binasındaki basın açıklamasında, "Kamu işvereni, görüşmelerin 16. gününde, bizim tekliflerimizin kendisine iletilmesinden tam 22 gün sonra masaya teklif sundu. Kamu işverenin toplu sözleşme masasına sunduğu ve kamuoyuna duyurduğu teklif gecikmeyi unutturacak kadar vahim bir içeriğe ve eksikliklere sahip." diye konuştu. İnce, "Hükümet bu teklifin yeni, büyük ve güçlü Türkiye hedeflerini ve gerçeklerini yok sayanlara can suyu vermek, kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeme kararından da açıkça vazgeçmek olduğunu görmelidir." ifadelerini kullandı.

GÜMÜŞHANE TEMSİLCİSİ UNCU: HATADAN DÖNÜN

Memur-Sen Gümüşhane İl Temsilcisi Musa Uncu, teklifin eksiklerinin ve hatalarının da bir an önce gidermesi gerektiğini ifade etti. Uncu, "Toplu pazarlık masasına işveren tarafından sunulan ilk teklifin özeti bizim açımızdan şudur, 'buçuğu çok, hükmü yok' işveren teklifidir. Emek kesimi için toplu pazarlık masasının anlamı, evdeki bulguru kaybetme kaygısı olmaksızın Dimyat'a pirince gitmektir. Kamu işvereni hem Dimyat'a pirince gitmemize engel olmak hem de evdeki bulgurun değerini azaltmak gayretindedir. Buna seyirci olmamız da kayıtsız kalmamız da beklenmesin." ifadesinde bulundu.

Belkıs YILMAZ

18 Ağu 2019 - 14:46 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.