Kuzey Makedonya Trabzon’dan yatırımcı arıyor

Kuzey Makedonya Büyükelçisi Zvonko Mucunski, Trabzon Valiliğini ve TSİAD’ı ziyaret etti.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zvonko Mucunski, iki ülke arasındaki 500 milyon avroluk ticaret hacmini, önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1 milyar avroya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere kente gelen Mucunski, Trabzon Valiliğini ziyaret etti. Valilik şeref defterini imzalayan Mucunski, daha sonra Vali İsmail Ustaoğlu ile bir araya geldi.

Ustaoğlu ile bir süre görüşen Mucunski, ilk kez geldiği Trabzon'un kendisini çok etkilediğini dile getirdi. Mucunski, "Burada yaşayan insanların çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Çünkü hem denizi hem dağları hem de yaylaları bir arada görme şansları var." ifadelerini kullandı. Kuzey Makedonya'nın Türkiye ile ilişkilerinin mükemmel olduğuna dikkati çeken Mucunski, şöyle devam etti: "Çok yakın ilişkilerimiz var ve kardeş uluslarız. Kültür ve gelenekler bakımından ortak zeminden geliyoruz. Geçmişte 500 yıllık bir yaşanmışlık var. Bugün bu ilişkilerin sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz. İki ülke arasındaki 500 milyon avroluk ticaret hacmini önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1 milyar avroya çıkarmayı hedefliyoruz. Eğitimde, turizmde, ticarette ve diğer alanlarda var olan ilişkilerimizi hep birlikte daha da geliştireceğiz."

"İLİŞKİLERİN GELİŞMESİ İÇİN BİRLİKTE GAYRET GÖSTERECEĞİZ"

Vali Ustaoğlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Trabzon'un tarihi geçmişi ve kültürel değerleriyle bölgenin en önemli şehirlerinin başında geldiğini söyledi. Kentin, İpekyolu güzergahında oluşunun da ayrıcalıklar getirdiğini aktaran Ustaoğlu, "Ticaretin merkezi konumundaki ilimiz son dönemde gelişen ticari hacminin yanında özellikle turizmde de çekim merkezi haline geldi." dedi. Ustaoğlu, iki ülke arasındaki ilişkilere de dikkati çekerek, şunları kaydetti: "500 yıllık bir kader birliğimiz var. Tarihten beri iki ülke olarak ortak medeniyet ve kültür inşa ediliyor. İki ülke vatandaşları arasında çok güzel bir gönül köprüsü var. Bu tür karşılıklı ziyaretler bu bağın daha da güçlenmesine, ticari ve kültürel ilişkilerimizin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Türkiye-Kuzey Makedonya arasındaki ilişkilerin gelişmesi için birlikte gayret göstereceğiz.”

EREN, “MAKEDONYA’DA YENİ FIRSATLAR GÖRMEK İSTİYORUZ”

Kuzey Makedonya Büyükelçisi Zvonko Mucunski Trabzon Sanayici ve İş Adamları Derneği’ni ziyaret ederek yönetim kurulu üyeleri ile görüştü. TSİAD Başkanı Sırrı Eren, 2008 yılından beri fahri konsolosu olduğu Kuzey Makedonya’daki yeni fırsatları yerinde görmek istediklerini söyledi. Büyükelçi Mucunski ise TİSAD’ı ülkesine davet etti.

TrabzonSİAD Başkanı Sırrı Eren, 2008 yılından beri fahri konsolosu olduğu Kuzey Makedonya Büyükelçisini Trabzon’da ağırlamaktan dolayı onur duyduğunu açıkladı.

Eren, “2008 yılından bugüne fahri konsolosu olduğum Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Zvonko Mucunski’yi Trabzon Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı olarak derneğimizde ağırlıyor olmaktan büyük onur duydum. Kuzey Makedonya’nın bölgemizdeki bilinirliği fahri konsolosluğumuzun açıldığı yıllarda oldukça düşüktü. Gelinen noktada bölgemiz ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin artması noktasında önemli mesafeler aldık. Bu süre içerisinde Kuzey Makedonya’ya gerek Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile gerekse de derneğimiz üyeleri ile bireysel ve toplu seyahatlerimiz oldu. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Üsküp’deki Makedon Ticaret Odası ve Ohrid Ticaret Odası ile kardeş oda anlaşmaları imzaladı. TURSAB ile yaptığımız görüşmelerde Kuzey Makedonya’nın turizm potansiyeli ile ilgili bilgilendirmeler yaptık. Bugün pek çok vatandaşımız Kuzey Makedonya’yı tatil alternatifi olarak görmektedir. Geldiğimiz noktayı yeterli görmemiz asla mümkün değildir. Son dönemde Kuzey Makedonya pek çok seçim sürecinden geçti. Bu süreçlerin sonucunda Yunanistan ile yaşadığı isim sorununu çözerek Makedonya Cumhuriyeti olan ismini Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değiştirdi. Böylece NATO ve Avrupa Birliği’ne giriş noktasında yepyeni bir sürece girdi. Önümüzdeki dönem bir kez daha Kuzey Makedonya’yı ziyaret edip, yeni fırsatları yerinde görmek arzusundayız.” şeklinde konuştu.

FIRSATLAR YERİNDE GÖRÜLMELİ

Büyükelçi Mucunski, Trabzon’da önemli toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, TİSAD’ın Kuzey Makedonya’yı ziyaret ederek ülkedeki fırsatların yerinde görülmesini diledi. Mucunski, “Beni derneğinizde ağırladığınız için hepinize teşekkür ediyorum. İki gündür Trabzon’da iş dünyası ile çok çeşitli toplantılar gerçekleştirdik. Fahri konsolosumuza bu organizasyonlar için teşekkür ediyorum. Kuzey Makedonya ve Türkiye çok güçlü tarihi ve kültürel bağları olan iki ülke. Bu güçlü bağları ekonomik bağlarla daha da güçlü hale getirmek için doğru zamana girmiş bulunuyoruz. Kuzey Makedonya isim değişikliği ile birlikte Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamak üzeredir. Trabzon Sanayici ve İş Adamları Derneği üyelerinin Kuzey Makedonya’ya bir ziyaret planladığını biliyorum. Bu ziyaretin hem Kuzey Makedonya’nın sunduğu teşvik ve fırsatları hem de turizm potansiyelini görmek adına önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Trabzon’da bir fahri konsolosluğun oluşu da hem sizler hem bizler için avantaj. Politik ilişkilerimiz oldukça güçlü, şimdi ekonomik ilişkileri artırmaya çalışmalıyız.” diye konuştu.

Gültekin SADIKOĞLU

27 Eyl 2019 - 13:22 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.