Komisyon kurun, Tonya Süt’ü konuşalım

Cora, Tonya Süt için kendisinin de katılacağı bir komisyon kurulmasını istedi

Tonya tereyağının üretildiği süt fabrikasının ekonomik sorunlar nedeniyle üretime ara vermesiyle ilgili gelişmeleri değerlendiren AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, “Herkes yönetti ama her yönetim sorunlu ve tartışmalı ayrıldı. Hiç kimse kimseyi beğenmedi. Kooperatifler Kanunu gereği yöneticileri üyeleri arasından seçildiği için maalesef profesyonelce yönetilememiştir. Kim yanlış yapmışsa elbette hesap sorulmalı. Hukuki süreç titizlikle takip edilmeli! Olağan veya olağanüstü kongre süreci işletilmeli. Davet edilirsem benim de katılacağım bir komisyon kurulmalı. Orada her şey tartışılmalı. Hata değil çare üretmeliyiz.” dedi.

O YÖRENİN BİR EVLADI OLARAK KONUŞUYORUM

Trabzon’da, coğrafî tescilli Tonya tereyağının üretildiği süt fabrikasının ekonomik sorunlar nedeniyle üretime ara vermesine ilçe sakinleri tepki gösterdi. Hayvancılıkla geçimini sağlayan Tonya sakinleri, fabrikanın önünde toplanıp ellerinde kalan sütleri yere döktü. Tonya’da yaşanan gelişmelerle ilgili samimi açıklamalarda bulunan Milletvekili Cora, “Tonya Süt Kooperatifi işçilerinin ve bir kısım üreticimizin uzun süredir yaşanan olumsuz gelişmelere istinaden bugün yapmış oldukları eylem hakkında o yörenin de bir evladı ve milletvekili olarak düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.” dedi.

ZOR ŞARTLARDA HEP AYAKTA KALDI

Tonya Süt Kooperatifinin süt üreticileri tarafından kurulmuş Kooperatifler Kanunu’na tâbi özel bir süt işletme tesisi olduğunu söyleyen Milletvekili Cora, “Tonya’nın talihini ve kaderini değiştiren bir kuruluştur. Markamızdır! Coğrafî işaretli tereyağımızın en çok üretildiği bir işletmedir. Sayısız ödüller almıştır. Zor şartlarda hep ayakta kalmıştır. Lakin Kooperatifler Kanunu gereği yöneticileri üyeleri arasından seçildiği için maalesef profesyonelce yönetilememiştir.” şeklinde konuştu.

OLAN ÜRETİCİYE OLDU!

Her geçen gün üye sayısının düştüğüne dikkat çeken Cora, “Üretim kapasitesi azaldı. Herkes yönetti ama her yönetim sorunlu ve tartışmalı ayrıldı. Hiç kimse kimseyi beğenmedi. Bazen ideolojik yaklaşımlara teslim oldu. Ne oldu? Olan üreticiye oldu. Fabrikanın fizikî koşulları, üretim ve nakliyat sorunları, kapasitesi, süt teknolojisi, işçi sayısı, yönetim modeli, finans yönetimi, pazarlama ağı vs... Bu konularda bir türlü radikal kararlar alınamadı.” ifadelerine yer verdi.

HATA DEĞİL ÇARE ÜRETMELİYİZ

Herkesin şapkasını önüne koyması gerektiğini belirten Milletvekili Cora, açıklamalarına şöyle devam etti: “İlçemizin tüm dinamikleri bir araya gelmeli, geçmişte bir araya geldikleri gibi. Hata değil çare üretmeliyiz. Kim yanlış yapmışsa elbette hesap sorulmalı. Hukuki süreç titizlikle takip edilmeli! Olağan veya olağanüstü kongre süreci işletilmeli. Dürüst, cesur, güven veren, şeffaf bir yönetim oluşmalı. Üretimi durdurma kararını kaldırmalı. İşinde ehil bir genel müdür atanmalı. Üreticilerle toplantılar yapılmalı. Süt fiyatları artırılmalı. Kooperatif gençleştirilmeli. Süt üretimini artıracak çağa uygun mandıralar ve tesisler teşvik edilmeli. Artık ilkel ahırlarda üretici üyeler ezilmemeli. Üretim modernleşmeli. Markaya göre fiyat ve pazar ağı oluşturulmalı. Bu şekilde geleceğe emin adımlarla ilerleriz.”

BİR KOMİSYON KURULMALI

Kooperatif üyelerinin sermaye artırımı mümkün değilse kiralama modeli kabul görmüyorsa, yeniden kredi çekmek fabrikaya ağır bir yük getirecekse başka bir çözüm bulunması gerektiğine dikkat çeken Milletvekili Cora, “Davet edilirsem benim de katılacağım bir komisyon kurulmalı. Orada her şey tartışılmalı. Şirket mi kurulacak? Yardım mı toplayacağız? Yeni bir kooperatifçilik modelimi oluşturacağız? Orada karar vermeli ve bir sonuca varmalıyız. Bir karar alındıktan sonra da mevcut kredi borçlarını uygun faiz oranı ile ertelemek, alacaklılar listesi düzenleyip şaibeli olmayan alacaklılarla uzun vadeli anlaşmalar yapmak hususunda elimizden geleni yaparız.” dedi.

KARAR HEMŞEHRİLERİMİZİN, BİZ HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

Cora, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Ancak belirtmek isterim ki bu borçları daha çok üretim yaparak ödemeliyiz. Yiğit düştüğü yerden kalkmalı, fabrikayı yeniden kalkındırmalı, hak ettiği değere birlikte ulaştırmalıyız. Kooperatifin üyesi, üreticisi, yöneticisi değilim. Lakin oranın bir vekili ve siyasetçi olarak çözüm önerim ve düşüncem budur. Sesinizi duyuyorum, sizleri anlıyorum, hak veriyorum. Durum böyledir. Kararı hemşehrilerimiz versin. Biz her türlü desteğe hazırız.”

Filiz YILDIRIM

12 Kas 2018 - 12:16 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

01

Cevdet - cumhurbaskani biz amerikayi gectik diyor ama amerika da kimse süt tökmüyor..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Kasım 12:16