Kıyı balıkçılarının vazgeçilmezi: İskorpit balığı 

Çarpan ve çalar adıyla da bilinen 'iskorpit balığı' zehirli olmasının yanı sıra lezzetli olmasıyla da biliniyor

Karadeniz mutfağının vazgeçilmezleri arasında olan ve balık familyasının en zehirlisi olarak bilinen iskorpit balığı sezonu Karadeniz’de oldukça bereketli geçiyor. 

Çarpan ve çalar isimleriyle de bilinen iskorpit balığı, lezzetinin yanı sıra en zehirli balık türlerinden olmasıyla da biliniyor. Eti oldukça lezzetli olan balığın yüzeyinde bulunan dikenler vücuda değdiğinde deride kızarıklık ve şişlik meydana getiriyor. Zehir etkisi birkaç gün süren balık nedeniyle ilk müdahalede tedavi için amonyak kullanılması öneriliyor. 

15 Nisan itibariyle başlayan av yasağı ile kültür balığı avcılarının en sık karşılaştığı tür olan iskorpit balığı, Giresun'da kıyı balıkçılarının gözdesi haline geldi. Zehrinden dolayı tezgaha geliş sürecinin hayli zorlu olduğunu ve temizlenirken dikkat edilmesi gerektiğini belirten balıkçı Turgay Turan, “Kayıklardan alınışını ve bize geldikten sonra bize gelen balık eğer 4 kilo ise soyulduktan sonra bize 1 kilo kalıyor. Bu yüzden fiyat olarak biraz pahalıdır. Balığın ağdan temizlemesi çok zordur, kasalaması ayrı zordur. Bize geldikten sonra temizlenmesi ayrı bir zordur. Meşakkatli olan bu balığın fiyatı da ona göre değer bulur ve şuanki kilo fiyatı 35 liradır. Vatandaşlarımızın bu konuda bizlere daha anlayışlı olmasını bekliyoruz” dedi.

Zehirli ve lezzetli olan bu balığın genellikle buğulama ve çorbası yapılıyor. Tava ve ızgarası da yapılan iskorpit balığı kilo fiyatı ile de dikkat çekiyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner28