Kimi teşekkür ediyor kimi 27 lira istiyor

GiresunZiraat Odası, 2019 ürünü Giresun kalite fındığa 17 lira taban fiyatı açıklamasından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür için y...

GiresunZiraat Odası, 2019 ürünü Giresun kalite fındığa 17 lira taban fiyatı açıklamasından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür için yerel gazetelere ilan verdi. Oda başkanı Nurittin Karan, hasat öncesi fındık taban fiyatının açıklanmasının üretici adına önemli ve rakamın da memnuniyet verici olduğunu söyledi. Çiftçinin serbest piyasanın insafına bırakılmadığını, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) Kurban Bayramı sonrası alımlara başlayacağını kaydeden Karan, üreticilerin ilk kez hasada kafasında soru işaretleri olmadan başlayacağını belirtti. Karan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fındık üreticisinin yanında olduğunu bir kez daha gösterdiğine vurgu yaparak, şöyle konuştu: "Biz de üreticilerin temsilcisi olarak, mahalli gazetelere ilan vererek kararın alınmasında başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli'ye, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Nurettin Canikli'ye, Ziraat Odaları Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar, AK Parti Giresun Milletvekilleri Cemal Öztürk, Kadir Aydın ve Sabri Öztürk ile emeği geçen herkese teşekkür etmek istedik."

FINDIK 27 TL OLMALIYDI

Fındık-SEN Genel Başkanı Kutsi Yaşar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 17 TL’lik fındık taban fiyatını az bularak, “Fındık en az 27 TL olmalıydı” dedi. Yaşar, açıklanan fiyatı çiftçi açısından olumlu karşılansa da bu fiyatın yalnızca maliyetleri karşılayacağı ancak buna rağmen üreticinin kar yapamayacağını söyledi. Fındık-SEN Genel Başkanı Kutsi Yaşar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 17 TL’lik fındık taban fiyatını şu şekilde değerlendirdi: “Önceki sezon fındık fiyatını 18,25 TL açıklamıştık. Sezon sonlarında fındık fiyatları 22 TL kadar çıkmıştı.25 Temmuz da Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklama da fındık müdahale alım fiyatı levant kalite fındık için 16,50 TL ve Giresun Yağlı Kalite fındık için 17 TL olarak belirlenmiştir. Aynı açıklama da gübre, mazot ve alan bazlı destek ödemesi olan ve kg da ortalama 1,78 TL karşılık gelen ek ödeme ile 19 TL fiyat verildiği değerlendirilmesi yapılmıştır. Oysa ek ödemeler fındık maliyet çalışmalarında yan gelir olarak maliyetten düşürülmektedir. Daha sade bir ifade ile ek ödemeler maliyetin içerisindedir. Aslında Cumhurbaşkanına açıklattırılan bu fiyat fındık maliyet fiyatıdır. Her ne kadar Fındık fiyatlarının 11-12 TL bandına gerilediği bir süreçte açıklanan bu fiyatlar çiftçiler nezdinde genelde olumlu karşılanmış olsa da tarımsal ilacından gübresine ve işçi ücretlerine kadar tarımsal girdilerde yüzde 50-100 artışlar olduğunu unutmamak gerekir. Görece olarak iyi fiyat vurgusu algı yönetmeye yöneliktir. Fındık çiftçisi açıklanan fiyatlardan hoşnut görünse de orta ve uzun vade de kazanan Şirketler olacaktır. Fındık da algı yanılması yaşandığı bir gerçektir. Gittikçe derinleşen ekonomik kriz ve dövizdeki olası artışlar bu fiyatları anlamsız kılacak kazanan çiftçi ve ülke ekonomisi değil şirketler olacaktır. Kaldı ki verilen 16,50TL-17 TL fiyat mazot, gübre ve alan bazlı ödemeler düşüldüğümde ancak maliyeti karşılamaktadır. Bu fiyatta yaklaşık 2,50 Euro bandındadır. Geçen sezon 1,50 -2,00 Euro bandı üzerinden kurgulanan senaryo olası döviz artışı ile bu sene de kuvvetli ihtimal devam edecektir. Ayrıca TMO’nin fındık müdahale alımlarını nasıl yapacağı ve ürün bedellerini nasıl ödeyeceği de oldukça önem taşımaktadır.”

Gültekin SADIKOĞLU

30 Tem 2019 - 12:33 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.