banner114

Karadeniz Bölgesi coğrafi işarette başı çekiyor

Tüm dünyada güçlü bir gelir kaynağı olan Coğrafi İşaretli (Cİ) ürünler, hem üreticiler hem de tüketiciler açısından büyük bir güvence. Eşdeğerlerine göre 2,2 kat daha pahalıya satılan coğrafi işaretli ürünler, ülke ekonomisi kadar bölgesel tanıtım açısından da son derece önemli. TÜRKPATENT’in son 5 yıllık verilerine göre, en çok coğrafi işaret Karadeniz’de. Karadeniz’de ise Trabzon’da…

BÖLGESEL GÜÇ KARADENİZ’DE

Son 5 yılın analizine göre; en çok coğrafi işarete sahip olan bölgeler arasında ilk sırada (58) Karadeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi (58) bulunurken Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu’yu sırasıyla; Doğu Anadolu (31) ve İç Anadolu (35), Ege (29), Marmara (32) ve Akdeniz (26) bölgeleri takip ediyor. Bölgelerde ise en çok coğrafi ürün gıdalarda yer alıyor. Gıdaların ardından ise sıralamayı süs ve günlük kullanılan eşyalar oluşturuyor.

TRABZON ZİRVEDE

Trabzon, Giresun, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Ordu ve Artvin’de toplamda 56 coğrafi işaret ve geleneksel ürün bulunuyor. Trabzon’da; Akçaabat Köftesi, Vakfıkebir Ekmeği, Sürmene Bıçağı, Külek Peyniri, Trabzon Telkariye ve Hasır, Tonya Tereyağı, Sürmene Pidesi, Trabzon Kazaziyesi, Çarşıbaşı Keşanı ve Hamsiköy Sütlacı olarak toplamda 10 ürün ve coğrafi işaret bulunuyor.

RİZE VE GÜMÜŞHANE’DE 10 GİRESUN’DA 9 TESCİLLİ ÜRÜN VE İŞARET BULUNUYOR

Trabzon’un ardından bölgede yer alan coğrafi işaret ve geleneksel ürünler ise şu şekilde: Rize’de 10 coğrafi işaret bulunuyor. Bunlar: Anzer Balı, Derepazarı Pidesi, Rize Baston Ekmek, Rize Bezi (Feretiko), Rize Kavurması, Rize Muhlaması, Rize Pepeçurası, Rize Simidi, Rize Çayı ve Çayeli Kurufasulye Yemeği. Gümüşhane’de 10 coğrafi işaret bulunuyor. Bunlar: Gümüşhane Deleme Peyniri, Gümüşhane Dut Pestili, Gümüşhane Ekmeği, Gümüşhane Kömesi, Gümüşhane Sironu, Gümüşhane Şeker Fasulyesi, Kelkit Zilli Kilimi, Kelkit Şeker Fasulyesi, Kürtün Araköy Ekmeği ve Yufka Tatlısı. Giresun’da 9 coğrafi işaret bulunuyor. Bunlar: Alucra Oğlak Kebabı, Giresun Pidesi, Giresun Fındık Ezmesi, Giresun Fındıklı Krokan, Giresun Kalınkara Fındığı (Giresun Karası), Giresun Sivri Fındığı, Giresun Tombul Fındığı, Piraziz Elması ve Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi. Ordu’da 10 coğrafi işaret bulunuyor. Bunlar: Akkuş Şeker Fasulyesi, Kabataş Helvası, Ordu Perşembe Ceviz Helvası, Ordu Yayla Pancarı Turşusu (Ordu Dürme Turşusu), Ordu Kivisi, Piraziz Elması, Ünye Beyaz Bentoniti ve Ünye Taşı. Bayburt’ta 7 coğrafi ürün bulunuyor. Bunlar: Bayburt Ehramı ve Ehram Nakışları, Bayburt Kavut Çorbası, Bayburt Ketesi, Bayburt Lor Dolması, Bayburt Tatlı Çorba, Bayburt Taşı ve Bayburt Çiçek Balı. Artvin’de 2 coğrafi ürün bulunur. Bunlar: Hopa Laz Böreği ve Puçuko.

HABER: Gültekin SADIKOĞLU
 

Anahtar Kelimeler:
Karadeniz Bölgesi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ertan 1 ay önce

Zerdava köpeği ve Trabzon hurması, Trabzon simidi, unutulmuş.

banner108

istanbul escort