Kamu-Sen destek verdi

TÜRK Diyanet Vakıf Sen Trabzon Şubesi, Müftülerin Nikâh Kıyması İle İlgili tasarıya verdiklerini açıkladı. Şube Başkanı Arif Gürsoy, “Müftünün kıyacağ...

TÜRK Diyanet Vakıf Sen Trabzon Şubesi, Müftülerin Nikâh Kıyması İle İlgili tasarıya verdiklerini açıkladı. Şube Başkanı Arif Gürsoy, “Müftünün kıyacağı nikâhın hukuki sonuçları ve kadına kazandırdığı haklar belediye memurununkinin aynı olacağına, başka türlü olması mümkün bulunmadığına göre kadın hakları nasıl ihlal edilmiş oluyor onu da anlamış değilim.” dedi.

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Diyanet Vakıf Sen Trabzon Şube Başkanı Arif Gürsoy, müftülere nikah kıyma yetkisi tanıyan tasarıyla ilgili yapılan eleştirilere sert çıktı.

Köroğlu, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan bir kanun tasarısı ile Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 22. Maddesindeki “evlendirme yetkisi bulunan görevliler” arasına il ve ilçe müftüleri de eklenmek isteniyor. Bu maddenin gerekçesi de şöyle: ‘Vatandaşlarımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak ve daha kolay ve seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak...’ Bu konu yıllardan beri gündeme geliyor, tartışılıyor, lehinde ve aleyhinde yazanlar ve konuşanların haddi hesabı yok. Gerekçede ‘kolaylık, izdihamı ve beklemeyi önleme’ varsa da öteden beri bunun ötesinde bazı sebeplerin ve gerekçelerin bulunduğunu biliyoruz. Müslümanın her davranışı gibi evlilik akdi ile ilgili de dinin kuralları vardır, Nikâh akdinin sahih olmasını isteyen bir Müslüman bu amacına uygun olarak nikâh akdini yaptırabilmelidir.” diye konuştu.

Müftülerin nikah kıymasına tepki koyanları anlamakta güçlük çektiğini de belirten Gürsoy, “Meclise sunulan bu tasarıya göre belediye memuru ile müftü aynı mevzuatı uygulayacağına göre müftülerin nikâh kıymasına neden karşı çıkılıyor anlamış değilim. Müftünün kıyacağı nikâhın hukuki sonuçları ve kadına kazandırdığı haklar belediye memurununkinin aynı olacağına, başka türlü olması mümkün bulunmadığına göre kadın hakları nasıl ihlal edilmiş oluyor onu da anlamış değilim.

Bu tasarı yasalaşırsa; toplumda birlik ve beraberliğin kuvvetleneceğine, vatandaşların dini nikâh resmi nikâh ikileminden kurtulmalarına vesile olacağından yersiz tartışmaların önüne geçeceğine ve toplumsal barışın tesisine katkı sağlayacağına inandığımızdan; Bu tasarıyı Türk Diyanet Vakıf-Sen ve Trabzon Şubesi olarak destekliyoruz.” biçiminde konuştu.

Aydın GELLECİ

02 Ağu 2017 - 11:41 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.