Kadırga’da şenlik coşkusu

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün beldesi sınırları içerisinde bulunan ve Kâbe’den sonra üzeri açık tek ibadethane olan açık camisiyle ünlü...

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün beldesi sınırları içerisinde bulunan ve Kâbe’den sonra üzeri açık tek ibadethane olan açık camisiyle ünlü tarihî Kadırga Yaylası’nda yüzlerce yıldır yapılan Otçu Şenliği geleneği bu yıl da sürdürüldü. Binlerce kişi hep birlikte üstü açık camide Cuma namazı kıldı.

GÜMÜŞHANE’NİN Kürtün ilçesine bağlı Özkürtün beldesi sınırları içerisinde bulunan ve Kâbe’den sonra üzeri açık tek ibadethane olan açık camisiyle ünlü tarihî Kadırga Yaylası’nda yüzlerce yıldır yapılan Otçu Şenliği geleneği bu yıl da sürdürüldü. Yüzlerce yıldır geleneksel olarak her yıl temmuz ayının 3. cuma günü düzenlenen Kadırga Yayla Şenliklerinde binlerce insan bir araya gelip horon oynadı, hasret giderdi. Denizden 2 bin 200 metre yükseklikte bulunan ve yaz aylarında her Cuma günü Cuma namazını dünyaca ünlü açık camide kılmaya gelen vatandaşlarla birlikte âdeta küçük bir ilçeye dönüşen Kadırga Yaylası’nda düzenlenen Otçu Şenliği’nde binlerce kişi Cuma namazı saatinde Fatih Sultan Mehmed'in de namaz kıldığı dünyaca ünlü ve Kâbe’den sonra üzeri açık tek ibadethane olan açık camide çimler üzerinde Cuma namazı kıldı. Gümüşhane İl Müftüsü Osman Ayas’ın vaaz verdiği namazda hutbede ise düğünlerle ilgili konu işlendi. Daha sonra Kadırga’nın etrafında bulunan üç obadan kemençe ve davul zurna eşliğinde Kadırga horon düzüne inen binlerce vatandaş, birlikte horon oynadı. Burada vatandaşlara seslenen Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Kadırga Yaylası’nın Gümüşhane, Trabzon ve Giresun illeri ile birçok beldenin, birçok ilçenin ortak buluşma noktası olduğunu söyledi.

Kadırga Yaylası’nın yüzlerce yıldır kadimden gelen geleneğin ve kültürün yaşatıldığı çok önemli bir bölge olduğunu kaydeden Vali Memiş, “Karadeniz Bölgesi’nde yaylacılık çok önemli bir gelenek ve gerçek. Gümüşhane olarak 320 köyümüz, 430 yaylamız ve 4 bin 400 kilometre köy yolumuz var. Bizler, köylerimizde, beldelerimizde, yaylalarımızda yaşayan insanlarımıza hizmet etmeye gayret ediyoruz. Zigana-Limni Gölü arasındaki yolumuz yapıldı. Güvende ve Kazıkbeli yaylalarımızın da yolları yapıldı. İnşallah bu sene de Zigana-Kadırga arası, devamında da Kadırga ile Erikbeli arasındaki yolumuzu Yeşil Yol Projesi üzerinden beton yol olarak yapılmasını gerçekleştireceğiz. Gümüşhane ve Trabzon valilikleri olarak milletvekillerimizin destekleriyle, belediye başkanlarımızın, siyasî parti temsilcilerimizin destekleriyle on binlerce insanımızın yazın yaşadığı bu yaylalara bu hizmetlere kavuşturacağız.” diye konuştu. Trabzon Valisi Yücel Yavuz da yaptığı konuşmada bir önceki görev yerinin Gümüşhane Valiliği olduğunu hatırlatarak, “Dört yıldır bu bölgedeyim ve bu bölgeye hizmet etmekten onur duydum, gurur duydum, şeref duydum. Bizim geleneğimizde, göreneğimizde ve tarihî adetlerimizde kardeşlik, birlik, beraberlik vardır. Geleneklerimizi ve örfümüzü muhafaza ettiğimiz müddetçe, millî ve manevi değerlerimize sahip çıktıkça ayaktayız, diri bir şekilde geleceğe güvenle bakıyoruz. Karadeniz Bölgesi, bu bölgedeki vilayetlerimiz, bu bölgemizin insanları tarih boyunca bu geleneği yaşatıyor ve dünya var olduğu müddetçe de yaşatılacak.” dedi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Osman Akgül ise coğrafyalara sınır çizilebildiğini fakat gönüllere sınır çizilemediğini belirterek, “Hasretin bittiği noktadayız. Türkiye’nin her vilayetinden, Avrupa’dan ve dünyanın her noktasından Kadırga’ya gelerek hasretin bittiği noktada buluşan herkesi selamlıyor, birlikteliğiniz, beraberliğiniz daim olsun diyorum.” dedi. Etkinliği düzenleyen ev sahibi Özkürtün Belediye Başkanı Aynur Zorlu Kaya da “Birliğin, barışın, kardeşliğin buluşma noktası olan Kadırga’ya hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bu birlik ve beraberliğimiz ne kadar da güzel. Bizler, sizlerle güzeliz. Bizleri onure ettiniz, bizleri mutlu ettiniz.” şeklinde konuştu.

Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız’ın da konuşmalar gerçekleştirdiği programa Kürtün Kaymakamı Ekrem Çeçen, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, çevre ilçelerin protokol mensupları ve binlerce vatandaş katıldı. Konuşmaların ardından rengârenk yöresel kıyafetlerini giyinenlerin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, doğanın eşsiz güzelliği eşliğinde horon oynadı. Sise rağmen vatandaşların ilgi gösterdiği şenlikte, pestil ve köme gibi yöreye özgü yiyeceklerin satışı yapıldı. Etkili olan yağmur yağışına rağmen vatandaşlar bol bol horon oynayarak günün tadını çıkardı.

21 Tem 2018 - 11:57 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.