Işıklarımızı kapatmayın

Çamlık Özel Eğitim Meslek Lisesinin kapatılması kararı infiale sebep oldu

Ya Çorum’a Ya Bursa’ya...

MİLLÎ Eğitim Bakanlığının kararıyla Trabzon’da eğitim yapan Çamlık Özel Eğitim Meslek Lisesinin kapatılması kararı, velileri ve öğrencileri büyük bir üzüntüye sevk etti. 1996 yılından beri eğitimini sürdüren ve bu anlamda Türkiye’nin en köklü özel eğitim kurumlarından biri olan okul öğrencileri ve velileri dün bir araya gelerek yetkililere seslendi.

Çocuklar Eve Kapatılacak

46 ÖĞRENCİNİN eğitim gördüğü okulun kapatılarak kız öğrencilerin Ordu’ya, erkek öğrencilerin ise Çorum veya Bursa’ya yönlendirilmesi velilerce tepkiyle karşılandı. Veliler, “Çocuklarımızı oralara gönderme durumumuz yok. Eğer okulumuz kapanırsa çocuklarımız eğitimine devam edemeyecek.” biçiminde tepki gösterdi.

Pazar Günü Yürüyecekler

VELİLER kendilerine “Çocuklarınızı gerekirse normal okullara gönderin.” önerisi yapıldığını belirterek, “Belli ki hâlimizden anlamıyorlar. İşaret dili bilmeyen öğretmen ve öğrencilerin yer aldığı normal okullarda bu çocuklar nasıl kaynaşacak?” sorusunu sordular. Veliler kapatma kararı geri alınmazsa pazar günü yürüyecekler.

Millî Eğitim Bakanlığının kararıyla Trabzon’da eğitim yapam Çamlık Özel Eğitim Meslek Lisesinin kapatılması velileri ve öğrencileri büyük bir üzüntüye sevk etti. 1996 yılından beri eğitimini sürdüren ve bu anlamda Türkiye’nin en köklü özel eğitim okullarından biri olan Çamlık Özel Eğitim Meslek Lisesi öğrencileri ve velileri dün okul önünde bir araya gelerek yetkililere seslendi.

46 öğrencinin eğitim gördüğü okulun kapatılarak kız öğrencilerin Ordu’ya ve erkek öğrencilerin ise Çorum veya Bursa’ya yönlendirilmesi velilerce tepkiyle karşılandı. Veliler “Çocuklarımızı oralara gönderme durumumuz yok. Eğer okulumuz kapanırsa çocuklarımız eğitimine devam edemeyecek.” dedi. Velilere ayrıca “Öğrencilerinizi gerekirse normal okullara gönderin” önerisi yapılırken veliler “İşaret dili bilmeyen öğretmen ve öğrencilerin yer aldığı okullarda bu çocuklar nasıl kaynaşacak?” sorusunu sordular.

SİYASETİN, BÜROKRASİNİN AYIBI

Velilerden Hasan Öztürk çocuklarını asla il dışına gönderemeyeceklerini belirterek “Diğer okullara da gönderemeyiz. İşitme engelli olan çocuklarımız karmaşık eğitimde de görmeye uygun değil. 30 tane normal eğitim alan öğrenci içinde bir tane işitme engelli öğrenci eğitim alamaz. Öğrenci uyum sağlayamaz, örnekleri de çok var. Bizler veliler olarak çocuklarımızı artık okullardan alarak kendi olanaklarımızla evlerimizde eğitip topluma hazırlamaya çalışacağız. Bu da Trabzon’daki siyasetin ve bürokrasinin bir ayıbı olur.” dedi.

“ÇOCUKLARINIZI EVE KAPATIN” DİYORLAR

Sevgi Gündoğdu adlı veli ise bu durumun çocukların ve kendilerinin hayatında büyük travmalara neden olacağını ifade ederek “Benim oğlum burada okuyor. Ben çocuğumu başka okula göndermek istemiyorum. Çocuklarımızın başka yerde okuyabileceğini sanmıyorum. Çocuğumu Bursa’ya ya da Çorum’a göndermemi istiyorlar. Ben nasıl göndereyim çocuğumu? Bu sıkıntıyı nasıl çekelim biz? Yani resmen ‘Çocuklarınızı eve kapatın diyorlar’ diyorlar.” biçiminde konuştu.

BİZİ KARANLIĞA İTİYORLAR

Ümmühan Kazancı: Bizi hep farklı okullara yönlendiriyorlar. Devletin bizi başka yerlere yönlendirmesi ayıp bir durum. 16 yaşındaki kızımı Ordu’ya pansiyona göndermemizi istiyorlar. Okulumuzun kapatılmasını istemiyoruz. Ben çocuğumu Çorum’a gönderemem. Okula göndermem, hiç olmazsa yanımda olur. Çocuğumuzla konuşur, zaman geçiririz. Çocuğumuz uzakta olsa biz ne kadar onlara ulaşabileceğiz? Bizim çocuklarımız kendilerini ifade edebilseler biz bu kapılarda olur muyduk? Bizi bu karanlığa itmemeleri gerekir. Çocuklarımızın ışığı sönmesin.

ÇOCUKLARIMI OKULA GÖNDERMEYECEĞİM

Ayşe Kukudas: Benim de iki tane işitme engelli kızım var. Büyük kızım liseye burada başladı. Servis sorunumuz vardı. Biz o sorunun peşine çok koştuk. Çözüm alamadık. Çocuklarımız bunu bir şekilde aştılar. Şimdi okulumuzdan oluyoruz. Kaynaştırmak için bizi diğer liselere yönlendiriyorlar. Çocuklarımız işaret dili kullanıyor. Öğretmenler bu eğitimi almamış, nasıl bu çocuklara eğitim verecek? Akıl işi değil. Eğer okul kapanırsa çocuğumu okula göndermeyi düşünmüyorum. Öğretmeni dilinden anlamıyor, arkadaşları da anlamıyor. Kendi başına bir yerde akşama kadar oturacak.

DERDİMİZİ KİME ANLATACAĞIZ?

Ayfer Deniz: Biz Giresun Keşap’ın Küçükgeriş köyünden buraya geliyoruz. Okulun kapatılmasını istemiyoruz. Ben çocuğumu Çorum’a nasıl göndereyim? Zaten durumum olsa burada ev tutacağım. Niye böyle yapıyorlar? Derdimizi kime anlatacağız? Çocuklar okullarını çok seviyorlar.

ÇOCUĞUMU UZAĞA GÖNDEREMEM

Kendisi de çocuğu gibi engelli olan Vildan Bayram işaret diliyle şunları söyledi: Lisenin kapatılmasını istemiyorum. Ben burada yaşıyorum. Çocuğumu uzağa gönderemem. İşaret diliyle konuşan Kübra Kurşun adındaki öğrenci “Eğitimi seviyorum. Öğretmenlerimiz çok güzel. Ben başka bir yerde yaşayamam, ailemden uzak kalamam. Burasının aynen kalmasını istiyorum.” şeklinde konuşurken bir başka öğrenci Yasin Deniz ise “Üçüncü sınıftayım. Okulumun kapanmasını istemiyorum. Okulumu çok seviyorum.” dedi.

Berkant PARLAK

26 Tem 2017 - 12:22 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.