İşgalci İsrail çanakçı ABD

Sözde “Ortadoğu Barış Planı”na Türkiye'den tepki yağdı.

KUDÜS ÖZEL BİR STATÜDEDİR

ABD Başkanı Donald Trump'ın, sözde Ortadoğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in bölünmez başkenti olarak kabul edileceğine yönelik açıklamasına Türkiye'nin dört bir yanından tepki yağdı. KTÜ Öğretim Üyesi, tarihçi Doç. Dr. İsmail Köse, “Kudüs özel bir statüdedir ve uluslararası hukuka göre hiçbir ülkenin başkenti olamaz. Trump bu açıklamayı yaparak en azından fanatik Yahudilere bunu hediye etmiş oldu.” dedi.

KARAR HUKUKA AYKIRIDIR

İsrail’in işgalci Başbakanı Netanyahu ve ABD Başkanı Trump, Filistin'i parçalama planını açıklamak üzere ortak basın toplantısı düzenledi. Trabzon’dan birçok isim kınama mesajı yayımladı. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu “Kudüs dün olduğu gibi bugün de kırmızı çizgimizdir.” derken; AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, “Kudüs, İslâm’ın kalbi, Müslümanların davasıdır. Alınan karar uluslararası hukuka aykırıdır.” açıklamalarında bulundular.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ün, İsrail'in bölünmez başkenti olarak kabul edileceğine yönelik açıklamasına tepki yağdı.

“HUKUKA GÖRE HİÇBİR ÜLKENİN BAŞKENTİ OLAMAZ”

KTÜ Öğretim Üyesi, tarihçi Doç. Dr. İsmail Köse “Kudüs özel bir statüdedir ve uluslararası hukuka göre hiçbir ülkenin başkenti olamaz. Kudüs’te üç dinin kutsal mekânları bulunur. Hıristiyanların, Müslümanların ve Yahudilerin… Üç semavi dinin ortak alanının bulunduğu yer Kudüs’tür. İsrail 1948 yılında kurulurken iki plan görüşülmüştü. Taksim ve Federasyon Planı… Taksim Planına göre İsrail ayrı Filistin ayrı bir devlet kuracaktı. Fakat Kudüs hiçbirinin başkenti olmayacaktı.” dedi.

“NETANYAHU İSRAİL’DE ZORDA”

İsrail’in işgalci bir politika takip ederek adım adım amacına ulaşmaya çalıştığını belirten Doç. Dr. Köse, “Şimdide de Trump gibi bir çılgını buldular. Çünkü akıllı olan bir insanın, uluslararası hukuka saygısı olan bir insanın, devletlerin egemen eşitliğine saygısı olan bir insanın Kudüs gibi bir şehri başka bir ülkenin başkenti olarak ilan etmesi akla mantığa uygun bir davranış değil. Aynı zamanda uluslararası hukuka da aykırı… Trump’un damadı Yahudi olduğu için ve Netanyahu İsrail’de zorda olduğu için ve ona ucuz bir zafer lazımdı. Trump bu açıklamayı yaparak en azından fanatik Yahudilere bunu hediye etmiş oldu.”

“KUDÜS YALNIZ DEĞİLDİR”

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “Kudüs dün olduğu gibi bugün de kırmızı çizgimizdir. Kudüs yalnız değildir.” derken; AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, “Kudüs, İslâm’ın kalbi, Müslümanların davasıdır. Özgür Filistin'in başkentidir. Kudüs kırmızı çizgimizdir.” dedi. AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta ise , “Kudüs Müslümanların Kırmızı Çizgisidir! Yaşasın özgür Filistin.” açıklamasında bulundu.

HABER: Filiz YILDIRIM

30 Oca 2020 - 12:07 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.