İlaç zammı rahatsız etti

İlaç fiyatlarına yapılan % 12.10 oranındaki zamla birlikte Trabzon’da dâhil olmak üzere tüm eczanelerde ilaç fiyatları zamlı satılmaya başlandı. Vatandaşlar, ‘Hem çoğu ilaç yok hem de zamlı’ diyerek tepki gösterdi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun 14 Şubat 2020 tarihli Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nda; tıbbi ilaçlara yüzde 12,10 zam yapıldı. Zamma hem vatandaşlar tepki gösterirken eczacılar ise zamdan olumlu yönde etkilenmediklerini dile getirdiler.

HEM ÇOĞU İLAÇ YOK HEM DE ZAMLI

Trabzon’da yaşayan vatandaşlar, özellikle nöroloji, kardiyoloji ve grip ilacının olmayışından yakınarak zamma tepki gösterdi. Trabzon’da yaşayan Mustafa Cehan isimli vatandaş, doktorun kendisine yazdığı ilacı eczanede bulamadığını söyleyerek, “Bırakın eczane de aradığım ilaç depolar da yok. İlaç bu. Yok diye bir şey olur mu? Birde zam geldi. 870 TL SGK’ya ödüyorum. Geliyorum ilaca para ödüyorum” diye konuştu. Aradığı ilacı bulamayan bir başka vatandaş ise, “İlaç ücretleri zaten felaketti. Zamla iyice felaket oldu. Hem eczaneye para veriyoruz. Hem maaştan kesiliyor. Ondan sonra da sağlık, ilaç bedava diyorlar. Neresi bedava bunun.” şeklinde dert yandı.

“BİZ DE MÜŞTERİMİZ DE MEMNUN DEĞİLİZ”

İlaca kur düzenlemesi nedeniyle yapılan yüzde 12.10'luk zammı değerlendiren eczacılar, zammın kendilerine olumlu bir etki etmediğini ancak vatandaşı olumsuz etkilediğini dile getirdiler. Eczacı Ebru Sungur, zammın kendilerine olumlu bir etki etmediğini ifade ederek, “Zam konusunda ‘ama bunu geçen şu kadara almıştım’ şeklinde bir tepki var. Zam geldi deyice de ‘neye zam gelmedi ki?’ diyorlar. İnsanlar çok memnun değiller. Çok memnun olacaklarını da zannetmiyorum. Sonuçta her hangi bir şeyi ekstradan fazla alıyorsun zamlı olunca. Herkesin aynı miktarda imkânı olmayabiliyor. O nedenle vatandaşlar da çok memnun değiller. Biz memnun muyuz? Bizde değiliz. Çünkü yüzde 12 her şeye yansıyor. Eczacı olarak bakınca karda mıyım, hayır değilim. Müşterim memnun mu, müşterim de memnun değil zamdan. Çoğu hastamızda neden zamlandı diye tepkili.” şeklinde konuştu.

“ZAM VATANDAŞI ETKİLEDİ”

Eczacı Enes Halit Kınalı, “Zam vatandaşı etkiledi sonuçta. Cebine yansıdı. Bizim açımızdan çok da bir şey olmadı. Çünkü ilaçta kademe denen bir şey var. İlaçlar zaten 100 liranın yakınında olan ilaçlar. Kademe aldığı zaman bizim kar oranımız düşüyor zaten. Eczane olarak biz kar etmiyoruz bu işten. Zam dediğimiz şey bize belki yüzde 12 olarak gelmiştir ama yüzde 12 olarak yansımıyor bize. Daha düşük yansıyor. Sadece burada vatandaş ilacın fiyatı zamlandığı zaman bizle karşı karşıya geliyor. Bizim aslında aleyhimize olan olaylar daha fazla. Zam dediğimiz zaman eczane ve eczacı memnun gibi görünüyor ama çok da memnun değiliz. Eczacılar aldıkları zamlarla eczaneleri döndürebilmeleri mümkün değil. Bu zammın eczanelere çok olumlu bir yansıması yok” dedi.

“FİRMALARIN DAHA YÜKSEK BEKLEDİĞİ BİR ZAM VARDI”

Eczacı Nazım Yazıcı ise zammın eczacıdan çok ilaç firmalarını ve vatandaşları etkilediğine değinerek, “Bu zam her sene gelen bir zamdı. Açıkçası beklenen bir zamdı. Firmalara göre bu zam düşük oldu tabi geçtiğimiz yıllara bakılınca. Firmaların daha yüksek beklediği bir zam vardı. Dolayısıyla en az etkilenen biziz. Bizi şöyle etkilemez, çünkü bizim elimizdeki zaten bellidir. Biz halkanın sonuyuz. Burada şirketler ve depolar kazançlı çıkar. Olan da vatandaşa olur. Bu işin asıl sıkıntısı vatandaşadır bunun. Alım gücü etkilenince vatandaş da etkileniyor. Sonuçta yüzde 12 fazla para ödeyecek. 5 liraya aldığı ilacı 6 liraya alacak misal.” dedi.

HABER: Nesrin BAYRAM

22 Şub 2020 - 13:01 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.