Hal yasası ile tekelleşme doğacak

Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ercan Şılbır, “Hal yasası, rantçılara kapı açacak” dedi.

Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ercan Şılbır, gündemdeki sebze fiyatlarının yükselmesine bağlı koşulları ve çözümüne ilişkin gerçekleştirilen uygulamaları değerlendirdi.

Halkın içinde etüt yapılarak doğru politikalarla sorunların çözülebileceğini ifade eden Dernek Başkanı Şılbır, “Hal yasasının tekelleşme süreci ortaya çıkaracağını düşünüyorum. Tekelleşmede halkımızın faydalanabileceğine inanmıyorum. Özel teşebbüs kar etmeyen bir şeyi yapmaz. Kar etmeyi amaçlayan bir şirketin elinde olan bir sektörde vatandaş ucuz mal alamaz. Ben uygulanan politikaların Cumhurbaşkanımızın yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Türkiye’de ticari kanunla, yönetmeliklerle idare edilen sebze ve meyve tek iştigal konusudur. Bunun amacı halkı rantçıların eline bırakmamaktır. Türkiye Halciler Federasyon Başkanımız Yüksel Tavşan’ın çalışmaları devam ediyor. Ama nereye kadar gidileceğini zaman gösterecek.” dedi.

HALKIN ALIM GÜCÜ ZAYIFLADI

Türkiye’de sebze ve meyve fiyatlarının mevsimsel olarak yüksek olduğuna dikkat çeken Dernek Başkanı Şılbır, “Hükümet bugün Türkiye’de üretimi yapılan meyve ve sebzenin %40’nın satıldığı hallerin esnafına, komisyoncusuna bir cephe oluşturmuştur. Bazı sorular sormak istiyoruz: Bugün pahalı denilen ürünler, geçmiş yıllarla kıyaslandı mı? Sera üretimden kaynaklanan maliyet yüksekliği ve üretim azlığıdır. Geçmiş hükümetler döneminde çeşitli ürünlere 100-150 dolar bazında teşvikler verilirdi. Sebze, meyve üretimi maliyetleri, akaryakıt giderleri, gübre, zirai ilaç giderlerinin üreticiye pahalıya mal oluyor. Örneğin, domates bu mevsimlerde geçmiş yıllarda 1 dolar ile 75 sent aralığında olurdu. Şimdi ise geçmişe nazaran yarı fiyatına olan 45 senttir. Ana problem meselesi, insanların gelir düzeyinin düşmüş olmasıdır. Halkın alım gücü zayıflamıştır.” diye konuştu.

TANZİM SATIŞIN ZARARI NEREDEN KARŞILANACAK?

Tanzim satışlarının sürdürülemeyeceğini ve sonucunda ortaya çıkacak tehlikeye vurgu yapan Dernek Başkanı Şılbır, “Tanzim satışları tamamen fiyaskodur. Halk için elbette uygundur. Ancak kazançtan çok zarar edilecek. Peki, bu zarar kim tarafından karşılanacak. Bir Antalya’dan 4 TL’ye salatalık alınarak getirilip ambalajlama, nakliye, işçilik giderlerinin üzerine ekleyip de 3 TL gibi bir fiyata satmak için bunu bir yerlerden finanse etmek gerekir. Finanse edilen rakamlarda az para değildir. Biz hal esnafları olarak yapılanı doğru bulmuyoruz.” şeklinde belirtti.

HAL KAYIT SİSTEMİ KALDIRILMALIDIR

Tarım Bakanlığı nezdinde 2012 Temmuz’da yürürlüğe giren Hal Kayıt Sistemi uygulamasını değerlendiren Dernek Başkanı Şılbır, “Bunu uygulayan ülkeler kısa bir süre sonra kaldırıp atmıştır. Marketlerimizdeki kare kod uygulaması, bu da aynı şekilde bize dayatılırken Amerika’da da kullanılmaktan vazgeçildi. Bunlar zamanla bir yığın sorun olarak insanların karşısına çıkıyor. Amerika’da üreticilerle ilaç firmaları mahkemelik durumdadır. Türkiye’de de bu tip sorunlar baş gösterecek. Merak ediyorum bu uygulama halkın denetiminden ziyade devletin organı Tarım Bakanlığı’nın denetiminde olması gerekmez mi?” dedi.

TARIM POLİTİKALARI İYİLEŞTİRİLMELİDİR

Son olarak politikalar ile ilgili konuşan Dernek Başkanı Şılbır şu sözleri kaydetti: “Türkiye’mizin asıl meselesi tarım politikalarının yarattığı sorunlardır. 2006 yılında çıkarılan tohum yasası, içler acısıdır. Yerli tohum üretimi yasaklandı. Çiftçimiz hibrit tohuma mecbur bırakıldı. Yurtdışından alınan 0,01 gr hibrit tohumun bu topraklara entegre olmasını, istenen verimin alınmasını kimse beklemesin. Hayalci olmayalım. Tohumda dışarıya bağlıyız. Hibrit tohum denilen şey de melez bir tohum olup üründen yeniden tohum elde etmek mümkün değildir.”

Rabia MOLLAOĞLU

19 Şub 2019 - 13:02 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.