Güzelyalı sanayi istemiyor

Arsin ilçesindeki Güzelyalı Mahallesi’nde 223 dönüm arazi üzerine kurulması planlanan Mobilya Kent'e yöre halkı tepki gösteriyor

Mobilyacı İş Adamları Derneği (MOBİAD) tarafından Trabzon’un Arsin ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde 223 dönüm arazi üzerinde kurulması projelendirilerek bin 500 kişinin istihdamı hedeflenen ve 30 hanenin yıkılması anlamına gelen Mobilya Kent Projesi, Güzelyalı Mahallesi sakinlerini sokağa döktü. Kadın-erkek yüzlerce kişi, karardan dönülmesini istedi. Mobilya Kent’in yapılması düşünülen Güzelyalı Mahallesi’nin sakinleri, sokağa çıkarak bu ay içinde talep toplanmasına başlanılacak projeyi ve TOKİ’yi protesto etti. ‘Yaptım oldu’ mantığı ile TOKİ’nin arazilerini MOBİAD gibi özel bir kuruluş için kamulaştırmasına karşı çıkan 200 kişilik grup, söz konusu kamulaştırmanın 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 1. Maddesi olan ‘Kamulaştırmanın Asıl Amacı Kamu Yararı’ maddesini ihlal ettiğini savundu. Grup adına konuşma yapan Eski Arsin Belediye Başkanı Ramis Sunguroğlu, “Asırlık ata toprağımız Güzelyalı Mahallesi, TOKİ eliyle kamulaştırılarak bir STK olarak faaliyet gösteren MOBİAD’a devredilmek istenmektedir. Mobilya sektöründe faaliyet gösteren özel ticaret erbaplarının kurduğu bu oluşuma TOKİ’nin bizim arazilerimizde kamulaştırma yaparak alet olması 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 1. Maddesi olan ‘Kamulaştırmanın Asıl Amacı Kamu Yararı’ maddesini açıkça ihlal etmektedir. Bu yetmezmiş gibi bir de mülkiyet hakkımız gasp ediliyor.” dedi.

BU HAKLAR ANCAK KAMU YARARI AMACIYLA KANUNLA SINIRLANABİLİR

Ramis Sunguroğlu, TOKİ’nin yaptığı kamulaştırmaya karşı çıkışlarının Anayasa’nın 35. Maddesi’nde geçtiği şekliyle haklılıklarının ispatı olduğunu ifade etti. Anayasa’nın 35. Maddesi’nde “Herkes mülkiyet ve miras hakkına sahiptir. Bu haklar ancak kamu yararı amacıyla kanunla sınırlanabilir. Mülkiyet hakkının kullanılması kamu yararına aykırı olamaz.” ifadesinin geçtiğinin altını çizen Sunguroğlu, “Hepimizin bildiği üzere mülkiyet hakkı, kişilere sahip oldukları malları hukuk düzeninin sınırları içerisinde kendi iradesine göre kullanma, o mallardan yararlanma ve tasarruf etme yetkisi tanımaktadır. Bu proje istihdam sağlayacaksa mağduriyet oluşturmayacak farklı lokasyonlara kaydırılabilir. İç bölgelerde maliyetler düşük, vatandaşla anlaşılabilir. Arsin sahilinde planlanan dolgu alanında bu proje uygulanabilir. Mülk sahiplerinin oluru ve fikri alınmadan zorlayıcı yöntemlerle ‘yaptık, oldu’ tavrıyla yapılacak olan bu kamulaştırmaya karşıyız. Bölgenin en güzel yeri olan Güzelyalı Mahallemizde maddî ve mânevî kayıplarımız söz konusudur. Sosyal devlet ilkesinin gereği olarak bu kamulaştırmadan vazgeçilmelidir. Güzelyalı Mahallesi sakinleri olarak maddî ve mânevî değerlerimizi korumak amacıyla her türlü hukukî yola başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.” ifadelerini kullandı.

GÜMRÜKÇÜOĞLU YİNE KAFASINA GÖRE PLAN YAPTI!

Bütün yerel yönetimlerle görüşmelerine rağmen hiçbir bilgi verilmeden ‘yaptım oldu’ mantığı ile mahallelinin mağdur olduğunu ifade eden Sunguroğlu, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 5000’lik plandan vazgeçmeli. Sayın Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı’mız Süleyman Soylu’dan mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.” dedi.

KADINLAR: BİZİM YERİMİZİ ALIP PEŞKEŞ ÇEKECEKLER!

Güzelyalı Mahallesi’nde yaşayan kadınlar da doğup büyüdükleri mahallelerinde yapılacak olan kamulaştırmaya karşı çıkarak, “Kimsesizlerin kimsesi Cumhurbaşkanı’mıza sesleniyoruz: Bize sahip çıksın.” dedi. İfadelerini sürdüren kadınlar şunları söylediler: “Bizim yerimizi alıp peşkeş çekecekler. Biz buna karşıyız. Mağdur olmak istemiyoruz. Evlerimizi vermek istemiyoruz. Biz buradan vazgeçmek istemiyoruz. Biz burada doğup büyüdük. Herkes bizden ellerini çeksin. İnşallah bizim düzenimiz yıkılmayacak. Bizi buradan alıp Suriye’ye mi yollayacaklar? Onun için mi temizlemeye çalışıyorlar? Bizi yollayıp burayı başkasının keyfi için kullanacaklar. 50 senedir buradayım, şimdi biz nereye gideceğiz? Burası bize atalarımdan kaldı. Kesinlikle kabul etmiyoruz, istemiyoruz! Başkasının keyfine bizi harcamasınlar.”

TALEP TOPLANMASINA BAŞLANACAK

MOBİAD Başkanı Alper Bektaş ise Trabzon’da OSB, Mobilyacılar Sitesi’nde ve mobilya üzerine çalışmalar yapan firmalarına yönelik olarak oluşturulan Mobilya Kent için mart ayında talep toplanmaya başlayacağını ifade etmişti. Bu projenin Trabzon’un projesi olduğunu, asıl talebin Mobilya Kent’in avan projesinin nisan ya da mayıs ayında ortaya çıkmasından sonra gerçekleşeceğini ifade eden Bektaş, projenin Vodafone Park’ın mimarı Bünyamin Derman tarafından çizileceğini sözlerine eklemişti.

MOBİLYA KENT PROJESİ

Trabzon’un Arsin ilçesinde kurulacak olan Mobilya Kent'in yapımına yönelik protokol 2017 yılının Ekim ayında Ankara’da imzalanmıştı. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Arsin Belediye Başkanı Erdem Şen ve Mobilyacı İş Adamları Derneği (MOBİAD) Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi Başkanı Alper Bektaş tarafından yapım protokolü imza altına alınmıştı. Projenin yatırım tutarının yaklaşık 500 milyon TL'yi bulması ve bin 500'e yakın kişi için de istihdam olanağı sağlaması bekleniyor.

Gültekin SADIKOĞLU

09 Mar 2018 - 12:31 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.