Fındık cüzdan işi olmuş

Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak fındıkta yaşanan fiyat sorununa ilişkin konuştu. Başkan Albayrak, “Üreticiyi soymak için, yumuşak dilli kafa bulandırıcı açıklamalar yapılmaktadır.” dedi.

Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak yönetim kurulu üyeleriyle birlikte, fındıkta yaşanan fiyat sorununa ilişkin Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde serzenişte bulundu. Başkan Albayrak, “Üreticiyi soymak için, gerçeği yansıtmayan insanlık dışı uygulamaların anlaşılmasını önlemek için, özellikle basın yoluyla yumuşak dilli kafa bulandırıcı açıklamalar yapılmaktadır.” dedi.

FINDIK FERYADINA SAĞIR OLDULAR

Fındık üreticilerinin alın terinin karşılığını alamadığını savunan Albayrak, “Bizler yıllardan beri fındıkta yaşanan gerçekleri nedenleri ile açıklamamıza rağmen fındığın önderleri yetkilileri her nedense gerçekleri görmez duymaz anlamaz tavır takınarak yerli ve yabancı tekellerin çıkarlarını gözeterek üreticinin feryadını görmezden geldiler.” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİYE GERÇEKLER AÇIKLANMIYOR

Fındık üreticileri üzerine oyun oynandığını öne süren Başkan Albayrak, rekolte tespit sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Albayrak, “Çiftçinin bizzat içerisinde olmayan çeşitli kurum kuruluş ve örgütlerce yapılan karanfil ve zülüf sayımı ile ülke fındık üretiminin 815 bin ton civarında olacağının tahmin edilmesi gerçekleri ortaya koymuyor.” açıklamalarında bulundu.

FİSKOBİRLİK YENİDEN YAPILANDIRILMALI

Albayrak, FİSKOBİRLİK’in bir çıkar grubunun elinde olduğunu, yerli ve yabancı fındık tekellerine hizmet ettiğini de ileri sürdü. Albayrak, “FİSKOBİRLİK yeniden yapılandırılarak çiftçiye hizmet edecek yapıya kavuşturulmalıdır. Trabzon merkezde 8-9 bin civarında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı fındık üreticisi olmasına rağmen 25 yandaş üye ile Trabzon FİSKOBİRLİK kongresinin yapılmasını ibretle karşılıyor kınıyoruz. Böyle bir kurum üreticiden yana tavır koyamaz. Tüm üreticiler bir araya gelerek FİSKOBİRLİK’e sahip çıkmalı. Fındık üreticinden yana tavır koyacak anlayışları yönetime getirmelidir.” diye konuştu.

BU BELİRSİZLİK NİÇİN?

Çayda taban fiyatın belirlendiğini ancak fındık konusuna gelindiğinde sessizlik olduğunu dile getiren Albayrak, “Çayda taban fiyat belirleniyor da fındıkta neden belirlenmiyor?” sorusunu yöneltti. Ziraat ddalarına seslenen Başkan Albayrak, “Ziraat odalarına sesleniyoruz çiftçinin hakkını arayın. Yılda birkaç kez çıkıp adet yerini bulsun diye basın açıklaması yapmak o makamlarda oturmanın bedeli değil. Çiftçiden alınan belge paraları makam arabaları, lüks odalar maaşlar için değil çiftçinin alın terinin karşılığını alması içindir. Gelin beraber mücadele edelim.” eleştirilerinde bulundu.

Belkıs YILMAZ- Fatma KAYIK

19 Tem 2019 - 12:59 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.