Fındığı bankalar düşürüyor

TTB eski Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındık fiyatının düşük kalmasının nedenini açıkladı

Yerel ihracatçılar dövize endeksli kredibiliteleri olmasına rağmen özellikle devlet bankaları ihracatçılara kredi kullandırmıyor. Hâl böyle olunca fındık fiyatı düşmüyor.

TTB Meclis eski Başkanı ve DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, fındıktaki düşük fiyata ihracatçıya kredi vermeyen bankaların neden olduğunu açıkladı. Cirav, “Bu sezon şu anda bir kısım kamu bankalarının ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik şartları gerekçe göstererek fındık ihracatçısı firmalardan desteği kesmesi, kredi faiz oranlarını piyasanın kat kat üstüne çıkarması, kredileri kapatması ve hatta vadesi gelmeyen kredileri dahi geri çağırması nedeniyle finansman sıkıntısı çeken ihracatçı, fındık alımı yapamamakta ve bu durumda doğal olarak fiyatların düşük kalmasına neden olmaktadır.”

DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, bankaların fındık ihracatçısından desteği kesmesinin fındık fiyatlarının düşük kalmasında en büyük etken olduğunu açıkladı. Karadeniz Bölgesi ekonomisinin en önemli tarımsal girdisini oluşturan fındık fiyatlarının düşüklüğü konusunda gerek üretici ve gerekse üretici örgütleri olan Ziraat Odaları tarafından haklı olarak kamuoyuna serzenişler ve şikâyetler yapıldığını ifade eden Mehmet Cirav, “Fiyatların düşük kalmasından haksız bir şekilde ihracatçı suçlanmaktadır. Oysaki İhracatçı kesimi her dönem sezon öncesi finans ihtiyacını rahatlıkla karşılayarak, piyasadan, üreticiden hızlı bir şekilde alım yaparak fındık fiyatlarını yukarı doğru hareket ettirmekte, yani fındık fiyat artışını tetikleyerek üreticinin memnun kaldığı fiyat kendiliğinden oluşmakta idi. Ancak, bu sezon şu anda bir kısım kamu bankalarının ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik şartları gerekçe göstererek fındık ihracatçısı firmalardan desteği kesmesi, kredi faiz oranlarını piyasanın kat kat üstüne çıkarması, kredileri kapatması ve hatta vadesi gelmeyen kredileri dahi geri çağırması nedeniyle finansman sıkıntısı çeken ihracatçı, fındık alımı yapamamakta ve bu durumda doğal olarak fiyatların düşük kalmasına neden olmaktadır. Bir kısım Kamu bankaları Ülkemizin en büyük döviz ihtiyacının olduğu bu dönemde bu duruma kayıtsız kalması, piyasanın ihtiyaç duyduğu dövizi ülkeye kazandıran ihracatçıya desteğini kesmesi, tüm sektörler gibi fındık sektörünü de olumsuz olarak etkilemektedir. Bu durumun yegâne sorumlusu bir kısım kamu bankalarıdır. Cefakâr bir şekilde mücadele ederek ülkeye daha fazla döviz kazandırma gayreti içinde olan ihracatçı; her daim fındık üreticisinin emeğinin karşılığını kat kat almasını sağlamıştır. Finansman ihtiyacı karşılanmayan, fonlanmayan ihracatçı kesimi piyasalardan istenilen düzeyde ürün çekememesi sonucu bu sezon fiyatlar düşük seyretmektedir. Bundan dolayı, yetkililerden; bu tutum içinde bulunan, ihracatçıya uygun piyasa şartlarından finansman sağlamayan bu Kamu bankalarının ivedilikle uyarılarak, Ülkeye döviz kazandıran ihracatçının desteklenmesini, kredilerin geri çağrılmasının önlenmesi, verilen kredilerde yapılandırma yapılması ve ihracatçının rahatça piyasalardan fındık alımı yapabilmesi için ihracatçılarımıza uygun piyasa fiyatından kredi verilmesinin sağlanmasını talep etmekteyiz.” dedi.

Gültekin SADIKOĞLU

22 Eyl 2018 - 11:59 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.