Dayakçı kızların cezası ertelendi

10'ar yıl hapis cezası yiyen üniversiteli iki dayakçı kız cezadan kurtuldu.

KARAR VİCDAN YÖNÜNDE BOZULMUŞTU

Trabzon'un Konaklar Mahallesi'nde 13 Şubat 2017 tarihinde evlerine çağırdıkları kızları biber gazıyla etkisiz hale getirdikten sonra döven ve görüntüleri de sosyal medya hesabından paylaştığı için yargılandıkları yerel mahkemeden 10’ar yıl hapis cezasına çarptırılan iki üniversiteli kıza bir suçtan beraat, bir suçtan erteleme verildi. Samsun Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği kararı alan iki üniversitelinin kararı sevinçle karşıladığı öğrenildi.

BİR SUÇA BERAAT BİR SUÇTA ERTELEME

Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi Hasibe H., Mihriban Y. adlı iki sanığa, Esra K.’ya yönelik kişiyi hürriyetinden yoksun kılma eyleminden ötürü 5 ay hapis, Kübra T.’ye yönelik hürriyeti yoksun kılma eyleminden ötürü ise 3 ay 22 gün hapis cezası verdi. Mahkeme her iki sanığın cezalarını 5 yıl süreyle erteledi. Mahkeme iki sanığın Gülbahar B.’ye yönelik eyleminden ötürü beraatına hükmetti. Savcı itiraz ederse son kararı Yargıtay verecek.

Trabzon'un Konaklar Mahallesi'nde 13 Şubat 2017 tarihinde evlerine çağırdıkları kızları biber gazıyla etkisiz hale getirdikten sonra döven ve görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan üniversiteli kızların 10’ar yıl hapis cezası bozuldu.

EVE ÇAĞIRDILAR TEKME TOKAT DÖVDÜLER

Karadeniz Teknik Üniversitesinin farklı bölümlerinde öğrenim gören Hasibe H., Nurçin Ç. ve Mihriban Y., adlı üç arkadaş, Trabzon Havalimanı'nda yer hizmetleri görevlisi Kübra T. ve bir sigorta firmasında görev yapan Esra K. ve arkadaşları Gülbahar B. ile sosyal medya üzerinden tartışmaya başladı. Üniversiteli Hasibe H., Nurçin Ç. ve Mihriban Y., yazışma sürerken, Kübra T., Esra K. ve Gülbahar B.'yi ikamet ettikleri eve çağırdı. Çağrı üzerine öğrencilerin evine giden Kübra T., Esra K. ve Gülbahar B. ile öğrenciler arasında evde de devam eden tartışma, giderek büyüdü. Tartışma sırasında Kübra T. ve Esra K.'yı biber gazı sıkarak ve copla vurarak döven öğrenciler, Gülbahar B.'yi ise bir odaya kapattığı iddia edildi. Yaşananları cep telefonuyla kaydeden öğrenciler videoyu sosyal medya hesaplarından paylaştı. Kısa sürede binlerce kişi tarafından sosyal medyada paylaşılan ve büyük tepkilere neden olan görüntülere ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan üç kızın tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

46 YILA KADAR HAPİS İSTENMİŞTİ

Tutuksuz yargılanmasına karar verilen üç kız hakkında iddianame hazırlanmıştı. Mihriban Y., Hasibe H. ve Nurçin Ç. hakkında,’birden fazla kişi tarafından kişiyi silahla hürriyetinden yoksun kılma, hakaret ve tehdit’ suçlarından 12’şer yıldan 46’şer yıla, Esra K. ve Kübra T. hakkında ise ’hakaret ve tehdit’ suçlarından 9 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

MAHKEMEDEN HAPİS CEZASI ALDILAR

Trabzon 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Hasibe H. ve Mihraban Y.'ye "Hürriyeti tahdit" suçundan 3'er kez 3 yıl 4 ay hapis cezası olmak üzere toplam 10'ar yıl hapis cezası verirken, diğer sanıklar Nurçin Ç., Esra K. ve Kübra T. hakkında ise beraat kararı verdi. Yerel mahkeme, Nurçin Ç. hakkında görüntüler yaymak suçundan savcılığa ihbarda bulundu.

BÖLGE MAHKEMESİ KARARI BOZDU

Üç üniversiteli kızın avukatı Ahmet Cihan Aksoy yerel mahkemenin verdiği karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, kararı vicdan yönünden bozdu. 3. Ceza Dairesi, “Vicdanı kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, incelenen rapor doğrultusunda ilk derece mahkemesince verilen kararın ve dosya içeriğinin heyetçe duruşma yapılarak değerlendirilmesi kanısına ulaşıldığından 5271 Sayılı Kanunu 280/1-c maddesi uyarınca davanı yeniden görülmesine” yönünde karar verdi.

BÖLE MAHKEMESİ KARARINI AÇIKLADI

Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nde görülen davada sanıkların vekili Mustafa Çağrı Yayla ve Ahmet Cihan Aksoy savunma yaptı. Avukat Ahmet Cihan Aksoy yazılı savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, müvekkilleri hakkında beraat talebinde bulundu. 3. Ceza Dairesi, Hasibe H., Mihriban Y. adlı iki sanığı Esra K.’ya yönelik kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan 5 ay hapis, Kübra T.’ye yönelik hürriyeti yoksun kılma suçundan ise 3 ay 22 gün hapis cezası verdi. Her iki sanığın iki suçtan cezasını 5 yıl süreyle erteleyen 3. Ceza Dairesi ayrıca iki sanığın Gülbahar B.’ye yönelik eyleminden ötürü beraatine karar verdi. Savcı dosyaya itiraz ederse son kararı Yargıtay verecek.

İKİ ÖĞRENCİNİN AVUKATI KONUŞTU

Mihriban Y. ve Hasibe H.’nin Avukatı Ahmet Cihan Aksoy, “Beklediğimiz ve isabetli bir karar oldu. İlk derece mahkemesinde almayı umduğumuz bir karardı ancak Mirabeau’nun da dediği gibi; adalet topaldır, ağır ağır yürür fakat gideceği yere er geç varır. Geç de olsa adalet tecelli etti. İstinaf mahkemesi büyük ölçüde itirazlarımız doğrultusunda karar verdi. Kitabın ortasından konuşmak gerekirse; cezalar insanları toplumdan tecrit etmeye yönelik değil topluma kazandırmaya yönelik olmalı. Sonuç olarak 10 yıl hapis cezası gibi vicdanları rahatsız eden bu karar kaldırılarak daha hakkaniyetli ve adil bir hüküm tesis edilmiş olduğu kanaatindeyiz.” diye konuştu. Avukat Mustafa Çağrı Yayla ise, “ Suçluların hak ettiği şekilde cezalandırılması kadar gereğinden ağır cezaların da adalete olan inancı zedelediği tartışmasızdır. Bu anlamda yerel mahkemece suç vasfının değerlendirilmesi başta olmak üzere hatalı şekilde 10 yıl hapis gibi ağır bir cezaya hükmedilmesi kadar, bilgi sahibi olunmadan sosyal medyada hatta TV programlarında yapılan popülist yorumlar, yargısız infazlar da müvekkilim ve ailesini üzmüştü. İstinaf mahkemesince büyük oranda itirazlarımız doğrultusunda verilen bu kararın hukuka maddi gerçeğe ve vicdana çok daha uygun olduğu düşüncesindeyiz.” dedi.

HABER: Gültekin SADIKOĞLU

18 Eki 2019 - 11:17 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

01

ali yılmaz - toplumun sinir ucları ile oynamak işte bu dur. hakimi hakim deyil savcısı savcı deyil güzel ülkem feto ile ne hale gelmiş.yazık

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Ekim 11:17