Çay üreticisinin kota tepkisi

ÇAY Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, "Üreticiler ramazan ayı gelmeden çayını serbest bir şekilde ÇAYKUR'a satmak istiyor ama randevulu alım sistemi ve kota uygulamasından dolayı üreticiler çayını bahçede bekletmek zorunda kalıyor." dedi. Mavi, çay üreticilerinin bu durumdan son derece rahatsız olduğunu kaydetti.

ÇAY Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, "Üreticiler ramazan ayı gelmeden çayını serbest bir şekilde ÇAYKUR'a satmak istiyor ama randevulu alım sistemi ve kota uygulamasından dolayı üreticiler çayını bahçede bekletmek zorunda kalıyor." dedi. Mavi, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaş çay sezonunun 3 Mayıs'ta açıldığını anımsattı. ÇAYKUR'a ait çay fabrikalarının tamamının açılmadığını ve bazı sorunları olduğunu, hazır olan fabrikaların ise tam kapasite ile çalışmadığını iddia eden Mavi, "ÇAYKUR, henüz 1. sürgün yaş çay alımın başındayken ve kendisi bile hazır değilken hemen randevulu sistem ile kontenjan sistemine geçiş yaptı. Bu üreticiyi mağdur eder." diye konuştu.

Çay üreticilerinin bu durumdan son derece rahatsız olduğunu ifade eden Mavi, şunları kaydetti: "Üreticiler değişik bölgelerden bizi arıyor. Daha çaya başlamadan randevulu sistemin olduğunu ve kontenjanın düşürüldüğünü belirtiyor. Yetkililerle görüşünce ÇAYKUR'un tam kapasite çalıştığını ve bu yüzden randevulu sisteme geçildiği söyleniyor ama ÇAYKUR'un bazı fabrikaları hâlâ çalışmıyor. ÇAYKUR'un bu tutumunu gören özel sektör, bunu fırsat bilip hemen üreticiden almış olduğu çay fiyatını düşürüyor. Oysa ÇAYKUR, fabrikalarını tam kapasite çalıştırmış olsa özel sektörün düşük fiyata almış olduğu çayı önlemiş olacaktı. ÇAYKUR ramazan ayı öncesi kontenjan ve kota uygulamasını erkenden koyuyor ve üreticiyi mağdur ediyor."

Bölgenin ana geçim kaynağı olan çayı yönetenlerin çıkıp üreticiyi koruyan açıklamalar yapması gerektiğine dikkati çeken Mavi, "Üreticiler ramazan ayı gelmeden çayını serbest bir şekilde ÇAYKUR'a satmak istiyor ama randevulu alım sistemi ve kota uygulamasından dolayı üreticiler çayını bahçede bekletmek zorunda kalıyor. Öncelikle tüm fabrikalar tam kapasite ile faaliyete geçirilsin ve üreticilerin çayını kota uygulamadan ve ramazan ayı gelmeden alınsın. Ramazan ayında havalar oldukça sıcak geçecektir. Üretici de sıkıntı yaşayacaktır. Bu yüzden ÇAYKUR'un bir an önce randevulu sistemden vazgeçerek üreticinin çayını serbest bir şekilde alması lazım." ifadelerini kullandı.

Çay Kanunu çalışmalarını yakından takip ettiklerini aktaran Mavi, üreticinin sorunlarını çözecek bir kanun beklediklerini ve bunun da bir an önce kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini savundu. Mavi, bazı üreticilerin ise ramazan ayı gelmeden ÇAYKUR'a olan yaş çay kotalarını doldurup, geri kalan çayını ise özel sektöre vermek için acele ettiğini sözlerine ekledi.

23 May 2017 - 11:49 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

01

onu haketmişsiniz demek - herkes hakettiği gibi yönetilir. bu iyi günleriniz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Mayıs 11:49