Bir mahallenin HES isyanı!

Maçka ilçesindeki Acısu Deresi üzerine yapılması planlanan hidroelektrik santraline yöre sakinleri tepki gösterdi

Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Akarsu (Larhan) Mahallesi’ndeki Acısu Deresi üzerine dördüncü hidroelektrik santralinin (HES) kurulmak istenmesine yöre sakinleri tepki gösterdi. İlçeye 12 kilometre uzaklıktaki Akarsu Mahallesi’nde Acısu Deresi üzerinde yapılması planlanan HES projesi, doğa üzerinde oluşturduğu tahribat ve derede yaşayan balık neslini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığı gerekçesiyle yöre halkının tepkilerine neden oldu. Bölgede HES yapılmasına karşı çıkan mahalle sakinleri, bir araya gelerek HES inşaatı projesinin geçen yıl kasım ayında Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisince imar plan teklifinin oy birliğiyle reddedildiğini, bu karara uymayarak çalışmalara devam edildiğini öne sürdükleri projedeki çalışmaların durdurulmasını istedi. Çıkartılan kararlara karşın 150 hanenin bulunduğu mahallenin ve bir adet de sit alanı ilan edilen Akarsu Mağarası’nın altından geçmesi planlanan usulsüz olduğunu iddia ettikleri HES’in takipçisi olduklarını söyleyen mahalleli, mahkeme sürecinin üç aydır devam ettiğini ve konuyla ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığının da haberdar edildiğini belirtti.

SLOGANLAR EŞLİĞİNDE PROTESTO EDİLDİ

Yaklaşık 60 vatandaş, 550 metre rakımlı Akarsu Mahallesi’nde buluşarak, ‘Akarsu’da HES istemiyoruz’, ‘HES’e dur de!’ sloganları eşliğinde yapılmak istenen HES’in giriş noktası olarak tabir edilen bölgeye yürüdü. Grup adına basın açıklaması yapan Akarsu Köyü Derneği Sözcüsü Serkan Yıldız, mahallede kurulmak istenen HES’in derhal durdurulmasını ve Büyükşehir Belediye Meclis kararına uyulmasını istedi. Satılık dereleri olmadığını belirten Serkan Yıldız, “Çevre katliamcısı HES’i mahallemizde istemiyoruz. Suyumuz bizim suyumuzdur.” dedi. Serkan Yıldız, “Bizler ilgili firmayı mahkemeye vermemize rağmen diğer kurumlar üzerinden bunu yapmak istiyor. Ortada Trabzon Büyükşehir Meclis kararı dururken bu firma kendi kafasına göre birtakım yerlerden izin aldığını iddia ederek bu projeyi başlatmak istiyor. Hiçbir kurumdan izin almadan ve 15 gün önce muhtara dahi haber vermeden burada bir çalışma yaptılar. Tamamen yasalara aykırı olan bu çalışmanın karşısındayız. Maçka’dan Acısu Yaylası’na kadar toplam altı HES bulunuyor. Yedincisini istemiyoruz. Bu dereye bir can damarı bırakalım. Altı tane HES’in olacağı bir bölgede yaşamın ne kadar kolay ya da zor olacağını herkes tahmin edebilir. Bu vadide şu anda yapılmak istenen HES’in köylümüz açısından büyük zararları olacaktır. Köylüler olarak HES’in yasal olarak karşındayız. Mücadele edeceğiz. İlgili kurumlara şikâyetlerde bulunacağız. Gerekirse birebir mücadelemizi sürdüreceğiz, bu HES’i burada yaptırmayacağız.” şeklinde konuştu.

DAMGASIZ AĞAÇ KESİMLERİ YAPILMIŞTIR

Serkan Yıldız, yörelerinin tescilli doğal mağaraları, yaylalarıyla âdeta cennetten bir köşe olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Turizmin bu denli artığı ortamda mahallemize karşı yapılan ihanetler bizi üzmüştür. Burada yapılmak istenen HES, tam olarak bulunduğumuz yerden geçerek Bakımlı Mahallesi’ne kadar uzanarak dereye dökülecektir. SİT alanı olan bir mağaranın altından geçecek olan bu HES projesine kim nasıl izin veriyor? Başlanmak istenen projenin giriş kısmından usulsüz ve de damgasız ağaç kesimleri yapılmıştır. İlgili kurumun buna nasıl müsaade ettiğini merak ediyoruz? Büyükşehir ve ilçe belediyemizden talebimiz, almış oldukları meclis kararını uygulasınlar. Projenin yapılmaması için tüm mücadelemiz sürecek. Yörede 5 adet HES projesi yer almakta. Yapılmak istenen projeyle olacak olan bu HES’ler mahallemiz içerisinde akan bu dereye nefes alma imkânı vermiyor. Köyümüze dokunmayın deremiz özgür aksın."

SİT ALANININ ALTINDAN GEÇECEK

Köy Muhtarı Haciddin Yavuz ise ilgili projenin sit alanı olarak ilan edilen mahalledeki bir mağaranın altından geçeceğini belirterek, “Mahkemeye başvurduk. Kararlarımız var. Büyükşehir oy birliği ile HES’i iptal etti. Büyükşehir ve Maçka Belediyelerine çalışmayı bildirdik. Durumun takipçisiyiz. Burada dinamit patlatacaklar, evler mahvolacak; daha da önemlisi HES, sit alanı ilan edilen Akarsu Mağarası’nın altından geçecek.” dedi.

DEREDE BALIK AZALDI

Gösteriye ayağı kırık olmasına karşın koltuk değnekleriyle gelerek eşlik eden Halil İbrahim Baş (14) da projenin yörelerinde yer alan doğaya zarar vereceğini ifade ederek, "HES’lerden önce bu derede 10 tane balık tutuyordum, şimdi ise 2 tane balık dahi zor tutuyorum. Derede balık oldukça azaldı. Proje daha yapım aşamasındayken bu böyle, bir de bittiğini düşünmek bile istemiyorum. Bu nedenle bu projenin durdurulmasını ve iptal edilmesini talep ediyorum.” diyerek tepkisini dile getirdi.

BÜYÜKŞEHİR OY BİRLİĞİ İLE REDDETMİŞTİ

24 Kasım 2017 tarihli Trabzon Büyükşehir Belediye Meclis toplantısının 13’üncü toplantısında, Maçka ilçesi Acısu Deresi üzerinde Gün-Taş Enerji ve Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından yapımı üstlenilen Larhan HES projesi görüşülmüş, dere yatağı üzerinde birden çok HES bulunduğu gerekçesiyle bu projeyi oy birliği ile reddedilmişti.

Gültekin SADIKOĞLU

22 Oca 2018 - 11:24 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

03

MUSTAFA GÜNER - köyümüzün değerleri̇ne dokunmayin yeşi̇lli̇kleri̇ i̇le dereleri̇yle biz bu hali̇mi̇zle mutluyuz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 11:24
02

Cevdet - bravo sizlere.. bu doga katliamina dur diyenlere.. akp + beton= rüsvet..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 11:24
01

Mehmet - Enerjiyi kullanarak enerji tesislerine saldıran zihniyeti anlamıyorum. Yayla evlerine kadar yol elektrik telefon hizmeti alacaksın sonrada biz istemedik diyeceksiniz. Bunları kim yönlendiriyor ona bakmak lazım...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ocak 11:24