Bazen bir özür yetiyor

BAZISI ÖZEL CEZA UYGULUYOR UZLAŞTIRMA sistemi, davalı ile davacıyı mahkeme kapılarından kurtardı. Taraflar arasında anlaşmak için bazen bir özür yete...

BAZISI ÖZEL CEZA UYGULUYOR

UZLAŞTIRMA sistemi, davalı ile davacıyı mahkeme kapılarından kurtardı. Taraflar arasında anlaşmak için bazen bir özür yeterken, bazıları da ilginç cezalar uygulatmak şartıyla hasmını bağışladı. Trabzon’da bin 301 dosyadan 347’si uzlaşarak mahkemelik olmaktan kurtuldu. Uzlaşmayla sonuçlanan dosyalardan 309’unda özür dileme edimi yerine getirilerek uzlaşıldı.

ÖZÜR DAVADAN VAZGEÇİRİYOR

UZLAŞTIRMA dosyaları kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda en fazla manevi edimler dikkat çekerken, önemli bir çoğunluğu ise ‘özür dileme’ edimi ile sonuçlandı. Uzlaştırma dosyalarında toplamda 309 kişi ‘özür dileme’ eylemini yerine getirerek uzlaştı. 8 kişi bağış edimi yaparken, 15 kişi parasal edim gerçekleştirdi. 15 kişi ise suçtan meydana gelen zararı gidererek uzlaşmak durumunda kaldı.

UZLAŞTIRMA sistemi, davalı ile davacıyı mahkeme kapılarından kurtardı. Taraflar arasında anlaşmak için bazen bir özür yeterken, bazıları da ilginç cezalar uygulatmak şartıyla hasmını bağışladı. Trabzon’da bin 301 dosyadan 347’si uzlaşarak mahkemelik olmaktan kurtuldu. Uzlaşmayla sonuçlanan dosyalardan 309’unda özür dileme edimi yerine getirilerek uzlaşıldı. Bunlardan 2’si çocuk kaçırılma olayı olarak rakamlara yansıdı.

Adalet Bakanlığı Alternatif Çözüm Yolları Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan uzlaşma sistemi, yargının yükünü azalttığı gibi, davaların hızla sonuçlanmasının da yolunu açtı. Karşılıklı rıza yöntemiyle hapis cezalarının da önüne geçen sistem, aynı zamanda tarafların maddi ve manevi zararlarının giderilmesinde de önemli bir rol üstlendi. Taraflar arasında bir özürle kurtulanlar olduğu gibi ilginç ceza önerenler ve bunu uygulatanlar da oldu.

Trabzon Adliyesi’nin 2016 Yılı raporlarına göre Trabzon ve ilçelerinde kurulan uzlaştırma bürolarında bin 301 dosyadan 347’si uzlaşmayla sonuçlandı. Uzlaştırma Kapsamında olan dosya sayısı Trabzon’da 443, Akçaabat’ta 69, Araklı’da 629, Maçka’da 10, Of’ta 145 ve Sürmene’de 5 olarak gerçekleşti. Maçka ve Sürmene’deki dosyaların tamamında uzlaştırma uygulanırken Trabzon’da 273, Akçaabat’ta 51, Of’ta 7 dosyada uzlaştırma sağlandı. Araklı’da ise 629 dosyadan sadece 1’inde uzlaştırma sağlanması dikkatlerden kaçmadı. Çaykara, Tonya ve Vakfıkebir’de ise uzlaştırma kapsamına alınan dosya olmadı. Böylece bin 301 dosyadan 347’si uzlaştırma ile sonuçlandı.

EN FAZLA DOSYA ‘TAKSİRLE YARALAMA’ SUÇUNDAN

Uzlaştırmaya tabi suçlar arasında en fazla 109 dosya ile ‘Taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olmak (TCK 89)’ suçu yer alırken, ikinci sırada 79 dosya ile ‘Basit Yaralama’, 72 dosya ile ‘Hakaret’, 48 dosya ile ‘Basit Tehdit’ yer aldı. Diğer suç türleri ise şöyle oluştu: Kişilerin huzur ve sükununu bozmak: 17 dosya, Kaybolmuş veya hata sonucu ele geçirilmiş eşya üzerinden tasarruf: 9, Konut dokunulmazlığının ihlali: 7, Özel hayatın gizliliğini ihlal: 2, Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması: 2, Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali: 1, Haberleşmenin gizliliğini ihlal: 1

ÖZÜR DİLEDİLER, DAVALIK OLMAKTAN KURTULAR

Uzlaştırma dosyaları kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda en fazla manevi edimler dikkat çekerken, önemli bir çoğunluğu ise ‘özür dileme’ edimi ile sonuçlandı. Uzlaştırma dosyalarında toplamda 309 kişi ‘özür dileme’ eylemini yerine getirerek uzlaştı. 8 kişi bağış edimi yaparken, 15 kişi parasal edim gerçekleştirdi. 15 kişi ise suçtan meydana gelen zararı gidererek uzlaşmak durumunda kaldı.

19 Nis 2017 - 11:31 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.