AKSA, bir de altyapıya baksa

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, AKSA’nın Karadeniz’de yaşattığı mağduriyeti Meclis’e taşıdı.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, son zamanlarda yaşanan elektrik kesintileri ve arızalar sonucu mağdur olan vatandaşların şikâyetleri ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından cevaplandırılmasını istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Soru önergesinde sorumluluğunu yerine getirmeyen AKSA Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ.‘nin vatandaşı mağdur ettiğini savunan Miletvekili Örs, "Özelleştirme ile AKSA Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ.‘ye devredilen elektrik üretim, iletim, dağıtım ve ticareti işlemlerinde yaşanan sıkıntılar, aksaklıklar ve usulsüzlükler denetlenmekte midir?” diye sordu.

“ÖZELLEŞTİRME VARSA DENETLEME DE OLMAK ZORUNDA”

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Milletvekili Hüseyin Örs, "Yaşanan bu sorunlar yeni değil. Olumsuz hava koşulları bahane edilemez. Vatandaşımız uzun süredir yaz-kış demeden bu tür mağduriyetleri yaşıyor. Daha önce de defaatle dile getirdim. Özelleştirme varsa denetleme de olmak zorunda. Ne yazık ki elektrik işlerini elinde bulunduran şirket sorumluluğunu yerine getirmediği gibi; ilgili kişi ya da kurumlar da denetleme yapmamış ve meydanı AKSA'ya bırakmıştır. Olan yine vatandaşlarımıza oldu. Elektrik direği devrildi; vatandaş karanlıkta kaldı, kış günü soğuğa direndi. Trafolar patladı; elektrik sayacı yandı, vatandaşın evindeki elektronik eşyaları bozuldu, kullanılamaz hale geldi. Değirmendere ve Esentepe Mahallelerimizdeki çok sayıda konut ve işyerinde oluşan maddi kayıpları AKSA karşılamak zorundadır. Vatandaşımızın mağduriyetini gidermeli, gerekli altyapı yenilemelerini bir an önce yapmalıdır. "Şu AKSA; bir de altyapıya baksa" diyorum. TEDAŞ da denetleme görevini eksiksiz yerine getirmeli. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğim." dedi.

“VATANDAŞ MUHATTAP BULAMAMAKTAN YAKINIYOR”

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, vermiş olduğu soru önergesinin gerekçesinde, "Kar yağışı nedeniyle Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Rize illeri ile ilçelerinde yaşanan ve oldukça uzun süren elektrik kesintileri bölgemizde hayatı felç etmiştir. Uzun süreli elektrik kesintileri ve buna bağlı doğal gazın olmaması nedeniyle Trabzon’da birçok mahallemizde vatandaşlar ısınma problemi ile karşı karşıya kalmışlardır. Kar nedeniyle Trabzon’un merkezinde bazı mahallelere 18-20 saat elektrik verilememiş, birçok ilçe ve köyde bu kesinti günlerce sürmüştür. Ortahisar ilçesi Değirmendere Mahallesi’nde bulunan büyük elektrik trafosunda patlama meydana gelmiş, bu patlama nedeniyle Değirmendere ve Esentepe mahallelerinde bulunan ev ve işyerlerinde elektronik eşyalar yanmış ve elektrik sayaçları kullanılamaz hale gelmiştir. Ayrıca hasta ve bebekli ailelerin başka mahallerdeki yakınlarının evlerine gitmek zorunda kaldığı da ifade edilmektedir. Bölgemizdeki elektrik kesintileri sadece kış aylarında yaşanan bir sorun değildir. Özellikle Trabzon’da yaz-kış; yılın her ayında yaşanan bu kesintilerde vatandaş karşısında muhatap bulamamaktan yakınmaktadır. Özelleştirme ile AKSA Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ.‘ye devredilen elektrik üretim, iletim, dağıtım ve ticareti işlemlerinde yaşanan sıkıntılar bölgemizdeki vatandaşlarımız tarafından sık sık şikâyetlere konu olmakta ve bizlere de iletilmektedir. Kesintilerin; eski elektrik hatlarının yenilenmemesi ve trafoların yetersizliğinden kaynaklandığı ve bu noktada AKSA’nın sorumluluklarını yerine getirmediği iddiaları yüksek sesle dillendirilmektedir. Bunun yanında AKSA’nın taahhütlerini yerine getirmediği de söylenmektedir." ifadelerine yer verdi.

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs’ün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplandırılması için yönelttiği sorular şöyle:

"1-AKSA’nın, alt-yapı, yatırım ve dağıtımdan kaynaklı sorunları göz önündeyken bu sorunun önüne geçmek adına herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır? Bir tedbir alınacak mıdır? Konuyla ilgili bir çalışma yapılacak mıdır?

2-Özelleştirme ile AKSA Çoruh Elektrik Dağıtım AŞ.’ne devredilen elektrik üretim, iletim, dağıtım ve ticareti işlemlerinde yaşanan sıkıntılar, aksaklıklar ve usulsüzlükler denetlenmekte midir? Denetleniyor ise kim ya da hangi kurum tarafından denetleme yapılmaktadır?

3-Akçaabat ilçesinde bulunan TEDAŞ Çoruh Bölge Müdürlüğü’nün görev ve yetkisi nedir?

4-AKSA’nın, vatandaşların arıza ya da diğer taleplerine karşılık “siz yapın biz ödeme yaparız.” dediği iddia edilmektedir. Bu iddia doğru mudur? Böyle bir usül var mıdır? Doğru ise bu şirket bu yetkiyi nereden almaktadır?

5-Bazı elektrik kesintilerine, elektrik direklerinin devrilmesinin sebep olduğu da söylenmektedir. Olumsuz hava şartları vb. etkenlerle bölgede hiçbir ağaç, ev ya da herhangi bir şeye zarar gelmemişken sadece elektrik direğinin devrilmesi bu direğin yanlış ve yetersiz uygulamalar ile dikildiğini göstermez mi? Bunun sorumlusu kimdir? Elektrik direklerinin yenilenmesi hangi kurumun işidir? Bu işin denetleyicisi kimdir? Bu hata sonrası yapılan ya da yapılması planlanan bir yaptırımınız var mıdır?

6-Bölgede özelikle kırsal kesimlerde ve köylerde eski hatların, direklerin ve trafoların olduğu ve elektrik arızalarının büyük ölçüde buralarda gerçekleştiğini göz önüne alarak gerekli alt yapı çalışmaları, hat bakım ve onarım işlemleri, trafo yenilemeleri ve diğer yatırımlar niçin yapılmamaktadır?”

16 Şub 2020 - 13:29 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.

03

Musti - 18 saat değil 48 saat elektrik verilmediği var ayda 2 defa bu sıkıntıyı yaşıyoruz fiyat adeta uçmuş kesintiler faturaya yansıtılmıyor resmen soygunculuk yapıyorlar yetkililer adeta uyuyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Şubat 13:29
02

yakup - hem reklamını veriyonuz gazeteye hem de eleştiren haberini :)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Şubat 13:29
01

oflu - Siyasi görüşüme ters olsa da partisi, kesinlikle sayin vekil haklidir. Kim olursa olsun, şu memlekete bir faydasi olacak olan ister benle aynı görüşte ister farkli olsun... Bas tacıdır! Allah yar ve yardimcisi olsun icinde cikar olmadan insanlara hizmet edenin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Şubat 13:29