60 yıllık canlı tarih

GÖRELE ilçesine bağlı Çavuşlu Beldesi’nin Bahşiş Mahallesi’nde yaşayan 95 yaşındaki İsmail Usta 60 yıldan bu yana mahallesinde ve çevre köylerdeki yaşananları günlük tutarak kayıt altına alıyor. Ailesinin, yakınlarını ve çevresindeki kişiler ile ilgili olan önemli gelişmeler olunca bunları yazarak saklayan İsmail Usta çevresinde canlı tarih olarak biliniyor.

Görele ilçesine bağlı Çavuşlu Beldesi’nin Bahşiş Mahallesi’nde yaşayan 95 yaşındaki İsmail Usta 60 yıldan bu yana mahallesinde ve çevre köylerdeki yaşananları günlük tutarak kayıt altına alıyor. Ailesinin, yakınlarını ve çevresindeki kişiler ile ilgili olan önemli gelişmeler olunca bunları yazarak saklayan İsmail Usta çevresinde canlı tarih olarak biliniyor. 45 yıl süreyle kazma, balta, nacak ve benzeri aletleri yapmasıyla da tanınan İsmail Usta, “Bazen bir yakının ne zaman vefat ettiğini unutmuş olan birisi gelip, ‘mezar taşına yazdıracağım ama babamın kesin ölüm tarihi neydi sende yazılıdır’ şeklinde talepler ile karşılaşıyorum. Bu tür olayları günü gününe yazdığım için bu tarz istekler için kesin tarihini verebiliyorum” dedi. 1945 yılında askerden geldikten sonra çevrede olup bitenleri kayıt altına aldığını belirten İsmail Usta, “60 yıl önce küçük not defterlerine çevremde olup bitenleri yazmaya başladım. Kendi mahallemizin yanı sıra civar köylerdeki önemli gelişmeleri de yazarak kayıt altına alıyorum. Kim ne zaman evlenmiş, kimin yakını ne zaman vefat etmiş, kim ne zaman doğmuş hepsini günü gününe yazıyorum. Bunların yanı sıra mahallemizde ve çevremizdeki köylerin de önemli gelişmelerini günü gününe yazarak not ediyorum. Mesela bir köyde hangi caminin inşaatı ne zaman başlamış hangi tarihte bitmiş bende kayıtlıdır. 60 yıldır çevremizdeki hiçbir önemli gelişmeleri aksatmadan not ediyorum. Çok sayıda irili ufaklı defterlere yazdığım notları büyük bir fihrist alarak buraya taşıdım. Şimdi herhangi bir olayın ne zaman meydana geldiği bilgisine daha kolay ulaşabiliyorum. Mesela ölümler fihristin ‘ö’ harfinde, evlilikler ‘e’ harfinde olduğu için bulmam kolay oluyor” şeklinde konuştu. 15 yıl öncesine kadar, 45 yıl süreyle kazma, balta, nacak ve benzeri aletleri yaptığını da belirten İsmail Usta, “Önceleri çevremizde bu tür aletlerin yapımı çok önemliydi. Ben parası olana olmayana bu aletleri yapıp verirdim. Parası olan para verirdi, olmayan imecem olunca gelir çalışırdı. Yaşlanınca bu işi usta olarak yetiştirdiğim oğlum Mustafa’ya devrettim. O da uzun yıllar bu işi yaptı. Şimdi tezgâhımız çalışır vaziyette duruyor ancak son yıllarda insanlar el yapımı değil de, fabrika yapımı aletlere yöneldikleri için biz de ister istemez bu işi bırakmak zorunda kaldık” dedi.

Ahmet CEYLAN

16 Eyl 2018 - 11:52 - Trabzon son dakika Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.