Gümrükçüoğlu'nun 1. yılında not ettiklerimiz

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun basın toplantısına katıldık. Basının yoğun ilgi gösterdiği ve cenaze merasimi dol...

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun basın toplantısına katıldık. Basının yoğun ilgi gösterdiği ve cenaze merasimi dolayısıyla 2,5 saatin yetmediği toplantıda yaşanabilir bir kentin kilometre taşlarının döşendiğini gözlemledik.

Akyazı, Zağnos, Tabakhane Kentsel Dönüşümleri, Ortahisar sur içi çalışmaları, Meydan Parkı 2. etabı, Kanuni Bulvarı, Erdoğdu Yolu, Karşıyaka-Uğurlu Yolu, Karakaya Barajı, Konaklar, Gençlik Merkezleri, Kızlar Manastırı, çocuk parkları, 50 milyon liralık asfalt, TİSKİ’ye yapılan 34 milyon liralık yatırımı yazmayacağız. Kendimizce önemsediğimiz 8 konuda fikir sahibi olduk. Onları paylaşıp önerilerimizi sıralayacağız.

Önce ulaşım eksenli sorunlar:

1) Atapark’ı altgeçitle geçmek… Trabzon Belediye Meclisi’nden çıkan ve 2016 Yatırım Programı için planlanan ‘Atapark Dal-Çık’ını çok önemsiyoruz. Başkan bu projeyi hayata geçirmeli. 2016 Yatırım Programı’na alınması gerçekten önemli.

2) Dolmuşlardan şikayetler: Basın toplantısında en çok dolmuşlar sorunu gündeme geldi. Maraş Caddesi trafiği, dolmuşların kuralsızlığı, 8-9 kişi yerine 12 kişi ile seyahat ve dolmuşların kent merkezindeki depolama yeri... Başkan Gümrükçüoğlu, dolmuşlar konusunda farklı düşünüyor. Kim ne söylerse söylesin kendince bir çizgi izliyor. Bu konudaki yaklaşımına biz de katılmıyoruz. Trafiğe yılda 3 bin 600 yeni araç girdiğini söyleyerek çözümün toplu taşımacılıkta olduğunu ifade ediyor. Biz toplu taşımacılık anlayışının da değiştiğini söylüyoruz. Metrolar, metrobüsler, tramvaylar… Artık toplu taşımacılık bunlar… Yarım saatte bir kalkan otobüs toplu taşımacılık olmaktan çıktı. Başkan’ın dolmuş sorununu otobüslerle çözmeye çalışmasının karşılığı yok.

Vatandaş durakta beklemeyecek. Dolmuşa kent merkezinde binerken, otobüse binmek için iki kilometre yürümeyecek. Başkan Gümrükçüoğlu, kaç yeni otobüs alırsa alsın, 4 yıl sonra da kent içi ulaşım sorunu gündemde kalacak.

3) Doğal gaz ve kentsel dönüşümde yeni durum: Doğal gazda 59 bin 677 konut ve işyerine ulaşılmış. Bunların 24 bini abone olmuş, 35 bin emlak sahibi ise evinin veya işyerinin önündeki doğal gazı bağlatmamış. Başkan Gümrükçüoğlu’na Belediye Meclisi’nden bir yaptırım kararı çıkarılıp çıkarılmayacağını sorduk. Başkan, ‘Hukuki altyapısı yok.’ cevabını verdi. Doğal gaz ciddi bir sorun haline geldi. Hukuki altyapısı olmasa bile belediye zorlamalı. Doğalgaz olmayan vatandaşın kömürünü denetlemeli. Mahkemeden dönse bile Kabahatler Kanunu çerçevesinde işlem yapmalı. Vatandaş, sonradan teşekkür edeceği doğal gaz için baskı hissetmeli. Vatandaş, ‘tesirsiz ceza yöntemi’ ile de olsa zorlanmalı. Yoksa boğuluyoruz. Kömür isi yutmak zorunda kalan vatandaşın hukukunu başka kim ve nasıl arayacak?..

4) Gülbaharhatun Kentsel Dönüşüm: Kentsel dönüşümde yeni bir konsept belirlendi. Mevcut sistemde mahkemeye giden vatandaş, bilirkişi marifeti ile değerinin 3 katı para alıyor. Böyle olunca da kentsel dönüşümler sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Yeni sistemde vatandaşla anlaşma ve öyle başlama yöntemi uygulanacak. Takas yöntemi, mahsuplaşma yöntemi uygulanacak. Şayet yüzde 70-80 oranında anlaşma sağlanırsa dönüşüm olacak. Aksi takdirde yeni bir dönüşüm olmayacak.

Başkan Gümrükçüoğlu’nun basın toplantısında sizlerle paylaşacağımız 4 proje daha var. Gülcemal, Botanik, Hayvan Dostu Şehir Projesi ve örnek yerleşim bölgesi… Bu 4 projeyi turizm vizyonu çerçevesinde ve yarın ele alacağız.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler