Gülcemal ve İMO’nun kent hassasiyeti

Trabzon nşaat Mühendisleri Odası, Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu’nun “Gülcemal Dolgu Projesi” ile ilgili çıkışına cevap verdi. Kent...

Trabzon nşaat Mühendisleri Odası, Büyükşehir Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu’nun “Gülcemal Dolgu Projesi” ile ilgili çıkışına cevap verdi. Kente ve kent sorunlarına sahip çıkan bir anlayışla hareket ettiğine inandığımız İMO’nun açıklamasından “Büyükşehir sorumluluktan kaçıyor” yorumu çıktı. İMO’nun açıklamasının satır başları bir STK’nın duruşunu ve bir belediyenin nasıl yönetildiğini göstermesi bakımından çok önemli…

İMO diyor ki:

1-Büyükşehir Belediye Başkanı meslekî sorumluluk bilincimizi sorgulayamaz. 3095 üyemizden aldığımız yetki, tartışmasız meslekî sorumluluk bilincimiz, kenti bizzat yaşayıp kentin sorunlarıyla dertlenerek “kentin sakini değil sahibi olmak” hedefi çerçevesinde çalışmaktayız.

2-Gülcemal Projesi’nin esasına değil, teknik uygulama detayları kapsamındaki dolgu ve hafriyat uygulamalarına itiraz ediyoruz.

3-Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ndeki “Genel Esaslar” bölümü, Büyükşehir’in açıklamasında “Özellikle 13 ve 14’üncü maddeleri, hafriyatı üreten ve taşıyanların uyması gereken yükümlülükleri anlatan maddelerdir” şeklinde belirtiliyor. (Büyükşehir sorumluluktan kaçıyor) Oysaki yönetmelikteki bu hükümler hafriyatı üreten ve taşıyanların yükümlülüklerini düzenleyen 9 maddeden tamamen ayrı bir bölümdür ve tüm tarafları sorumlu tutmaktadır.

4-Yönetmelik hükümlerinin denetim sorumluluğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından büyükşehir belediyelerine devredilmiştir. Dolayısıyla bu yönetmeliğe aykırı yapılan her işin sorumluluğu Büyükşehir’e aittir.

5-Gerekli tahkimat yapılmadan dolgu yapılmamalıdır.

6-Teknik açıdan uygun olmadığını değerlendirdiğimiz mevcut dolgu kısmıyla ilgili ayrıca tedbir alınmalıdır.

***

Her şeyin en doğrusunu bildiğini zanneden ve ortak aklı reddeden Trabzon Büyükşehir Belediyesi yönetimi ders gibi bu açıklamaya yine uymayacak. İMO’yu suçlayacak, kendi yanlışlarını savunacak. Ortada bir kaza -Allah korusun- veya yıkım olduğunda da toprağı taşıyan firmayı suçlayacak. Kaza yapan körüklü otobüs vakasında muayene istasyonunu suçladığı gibi.

***

Bu kavganın şehir için olduğu söylenebilir mi? İMO’nun kent hassasiyetini sorgularken kendini ele veren Büyükşehir, yalnız bu olayda çuvallamadı. İMO, Büyükşehir’i katlı otopark projesinde de uyardı. Ama nafile… Ortak aklı reddeden ve kendini hatadan ari gören Büyükşehir, toplumgüveninde dibe vurdu. STK’larla ilişkilerinde hep sorunlu. Başkan O. Fevzi Gümrükçüoğlu geçtiğimiz günlerde muhafazakâr STK temsilcileri ve gönüllü bazı kuruluşlarla bir araya geldi. Çoğunluğunun gönülden değil, saygıdan katıldığını biliyoruz. Yine onların talebi olarak bir hususu gündeme getiriyoruz. Sayın Başkan “STK’larla toplandık” diyor ya!.. “Bir kez olsun kendisi konuşmasın da STK temsilcilerini dinlesin olmaz mı? Adı toplantı. Kendisi 2 saat konuşuyor, herkes dinliyor ve toplantı bitiyor. Nitekim konuşması bitince Başkan soruyor: “Bir talebi olan var mı?” Bir STK başkanı “Allah rızası için bırak gidelim” diyor son toplantıda.

Not: İMO’nun açıklamasına Noter kanalıyla tekzip gönderen Başkan O. Fevzi Gümrükçüoğlu’nun açıklamalarına daha önce yer vermiştik. Aynı açıklamaları ikinci kez Noter’den göndermiş. Ayrıca İMO’nun haklı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla tekzip metnini yayımlayamıyoruz. Ancak mahkemeden karar alması hâlinde mecburen yayımlayacağımızı bildiririz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler