Çin’den sonra dünyanın en ballı ülkesinin en ballı bölgesindeyiz. Yağmur, dolu, kar gibi bazen başımıza bal yağıyor. Çocukları “ballim, ballisi” diye seviyoruz. Hamsi, fındık ve çay memleketinde dillere destan bala ‘Anzer’ diyoruz. ‘Kestane balı’nı şifa niyetine yiyoruz. Karadeniz değil de sanki ‘Arıdeniz’ ama kıymetini bilmiyoruz.

***

Biz, pek çok kent merkezindeki arı kovanlarını kaldırırken… Batı’da “şehirde arı kovanı olur mu” sorusunu “bal gibi olur” diyerek cevaplıyorlar. “Kovan, okula 100 metreden daha yakın olamaz” diye bir kural var sadece. Paris’in en iyi balını yapan “şehir arıcısı” bir Türk: Volkan Tanacı. Küçük ormanlar, parklar bahçeler, balkonlar ve teraslar çiçek dolu… Kırsalda arıcılık yaparken hemen her yıl arılarının üçte birini kaybettiğini fakat kent merkezinde aynı sorunları yaşamadığını söylüyor.  Sofraya oturduğumuzda her beş çataldan üçünde arıların katkısı olduğunu da…

Şehrin biyolojik çeşitliliğine ve florasına katkıda bulunması için “şehir arıcılığı yapılmalı” diyor. Çatılar ve bahçeler, zirai ilaçlamadan uzak olduğundan güvenli bir bal deposu aynı zamanda. Paris, Amsterdam, Oslo, New York, Londra ve Milano kent merkezlerinde ‘şehir arıcılığı’ yapan binlerce insan var.

***

Tozlaşmanın %80’i arılar sayesinde gerçekleşiyor. Arı; tarımsal üretim, beslenme ve hayatın sürekliliği demek. “Arıların yok oluşu kıyametin habercisi olacak” demiş Einstein. 1,5 milyon tonluk dünya bal üretiminde Çin %30,6 ile başı çekiyor. %6,85 ile ikinci sırada bulunan ülkemizi ABD, İran ve Rusya takip ediyor. Üretiminde 2. sıradayız ama ticaretinde 10. sırada. Pek çok üründe başımıza gelen şey aslında…

***

En Ballı Bölge’ diyerek başlamıştık söze…

Arazilerin bölündüğü ve kırsaldan kente göçle köylerin boşaldığı bir ortamda…

Arıcılık, göçü önleyebilecek, tersine çevirebilecek en güçlü enstrümanlardan biri haline geldi. Yeri geldiğinde kentte de sürdürülebiliyor çünkü. Çok fazla sermaye ve tarım arazisine ihtiyaç duymuyor. 72 saatlik kursu 9 günde tamamlayıp sertifikanızı alabiliyorsunuz. Son 15 yıl içinde kovan sayımızı 4,3 milyondan 7,9 milyona… Bal üretimini de 61 bin tondan 106 bin tona çıkarmışız. Arıcılar, balın yanında katma değer sağlayan polen, arı sütü ve propolis gibi ürünleri üretmeleri için teşvik ediliyor. Organik bal üretmeleri için de… Arıcılık, son yıllarda gençler arasında da ilgi görmeye başladı ama henüz istenilen düzeyde değiliz. Ülkemizde 17 kg olan kovan başı bal üretiminde rekor 64 kg ile Kanada’da.

***

Bal, mucizevi bir gıda… Kuran’da, İncil’de ve Tevrat’ta bahsedilmiş. Kalbimize, cildimize, saçımıza iyi geliyor, enerjimizi yüksek tutuyor. Ağzımızın tadı bozulmasın diye ‘bal sahtekârları’na karşı reklam yasağı devam ediyor. Barkodu olmayan balın nakliyesi ve satışı yapılmıyor.  

***

Anzer balı, kestane balı, çam ve çiçek balıyla “en ballı bölge” Karadeniz.

En Ballı İller’ sıralamasında Ordu 16 bin 278 tonla birinci. Muğla 15 bin 875 tonla ikinci, Adana ise 9 bin 447 tonla üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye’deki balın %16’sı Ordu’da, %1’i de Trabzon’da üretiliyor. Görüldüğü gibi Ordu’ya ayrı bir parantez açılmalı. Diğer iller bu başarı hikâyesini araştırmalı, örnek almalı, uygulamalı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sevim Özdemir 3 ay önce

İç bölgelerden Trabzona girerken memleketin dikenlikleri bile güzel geliyor insana.Allah â şükür denizin ve yeşilliğin ortasyız Elhamdülillah...

Avatar
Yüksel Yavuz 3 ay önce

Sayın hocam,
Yarın ölecek gibi ibadeti artırmalıyız
Hiç ölmeyecekmiş gibi de çalışmalıyız.
Ne zaman ki bu duygular içinde olur uluslararası pazara bizleri taşıyanlar,
Herşeyi Allah tan bekleyip yatar uyursak hiç biryere varamayız,
Ne demişler,
Sen tedbirini ak da,
Gerisini Rabbine bırak.
Saygılarımla.

banner89

banner108