Turizmde iyi değiliz

Trabzon Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Er, turizm ve yiyecek sektöründeki sorunları dile getirdi

Trabzon Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Er, gazetemiz Günebakış’a özel açıklamalarda bulundu. Başkan Er, Trabzon’un turistik cazibe merkezi olmasına rağmen turizmde istenen aşamaya gelinemediğini söyledi.

TRABZON TURİSTİK CAZİBE MERKEZİ PEKİ, NEDEN TURİST YOK?

Başkan Er, turistlerin Trabzon’a az sayıda gelmesini şu sözlerle eleştirdi: “Turizm şehirleri arasında önemli bir yere sahip olan Trabzon'umuzda yiyecek içecek hizmeti, takdir edersiniz ki çok büyük bir alana ve potansiyele sahip bir sektör haline gelmiştir. Mutfak çeşitliliği ile her kesime hitap eden, yerli mutfağımız dışında, Türk ve dünya mutfağını kapsayan birçok alanda şehrimiz esnafı çoğalmakta ve hizmet vermektedir. Ancak geldiğimiz şu nokta hiç iç açıcı değildir. Dışarıdan her yönüyle cazip görünen yiyecek ve içecek sektörümüz, birçok kişinin çekim alanına dönüştü. Ancak bu sene Arap turistlerin 3/1 'i ilimize geldi. Hatırlarsınız ki geçen sene çocuğu arabadayken trafik polisinin turistin arabasını çektirmesi unutulur gibi bir olay değildi. İspanya'nın en işlek caddesinde bile trafik polisi anında trafiği durdurur, insana saygı had safhadadır. Türkiye'de ve şehrimizde maalesef bu tür kötü örneklere rastlamaktayız. Bu nedenle bu tür duyumları alan yabancı turistler ise Türkiye'ye gelmek için iki kere düşünür oldu.”

LOKANTALAR 500 METRE MESAFEYLE OLMALI

Lokantalar arasında 500 metre mesafe kuralını hatırlatan Başkan Er, “Daha önce odamız olarak Trabzon Büyükşehir ve Ortahisar belediyelerinden yazılı olarak talep ettiğimiz ‘aynı meslekteki iş yerleri arasında en az 500 metre mesafe kuralı olması’ ile ilgili yazımıza herhangi bir sonuç sağlanmamıştır. İlçeler dahil Trabzon ilinde 2 bin 315 lokanta olduğu ve 1 lokantaya 40 bin kişi düştüğü düşünülürse, bu rakamlara baktığımızda sektörümüzün ne kadar zor durumda olduğu anlaşılmaktadır. Umarız yeni dönem belediye hizmetlerinde lokantacılık mesleğimizin sıkıntılarını çözmek adına gerekli projeler üretilecektir.” şeklinde açıklama yaptı.

ET DÖNERİN 10 TL’YE SATILMASI MÜMKÜN DEĞİL

Yiyecek sektöründe satılan et dönerlerin fiyatları bazı işletmelerce piyasanın alt sınırında satışa sunması bazı şüpheleri ortaya çıkardığını vurgulayan Başkan Er, “Piyasada meydana gelen artışlar ve enflasyon oranları da göz önünde bulundurulduğunda yeni ücret tarifesi için fiyatları belirledik ve Birlik Yönetim Kurulu ve Başkanımızın onayına sunduk. 5362 sayılı yasaya göre lokanta iş yerlerinde bulundurulması gereken ücret tariflerindeki fiyatlar azami hadleri göstermektedir. Son zamanlarda şahit olduğumuz ve aynı zamanda rahatsız olduğumuz ve yasal olarak da legal olmayan bir sistem gelişmiştir. İş yerleri örneğin 10 TL’ye et döner diye afişler asmaktadır. Bu halkı kandırmacadan başka bir şey değildir. Sağlık açısından en önemli mesleklerden biridir. Günümüz şartlarında 100 gr. et dönerin 10 TL olması mümkün değildir. Mümkün gibi görünen yerlerde ya et yemiyorsunuzdur ya da gramajı çok az et yiyorsunuz demektir. Lokantacı ölçü ve tartı aleti kullanmak zorunda olduğu gibi gramajı da belirtmek zorundadır. Bununla ilgili takip ve işlemlerimiz devam edecektir. Haksız rekabet ile satış yapanların mesleğimizi ayaklar altına almasına izin vermeyeceğiz.” şeklinde tepki gösterdi.

MERDİVEN ALTI İŞ YAPANLARIN PEŞİNDEYİZ

Sektörün sorunları hakkında bilgi vermeye devam eden Er, şunları kaydetti: “Lokantaların aşırı ve plansız çoğalmasının yarattığı dar boğaz, arz ve talebin bozulmasına, her geçen gün artan işletme masrafları ile birleşince, kazancı oldukça sınırlı olan lokantacının kâr oranlarını aşağı çekmeye ve iflaslara neden olmaya başladı. Ayakta kalmasını başarabilenler, günlük yaşamını idame ettirebilmek için çareler aramaya başladılar. Meslektaşlarımız için haksız rekabeti önlemek adına, merdiven altı hizmet veren, kayıtsız, belgesiz iş yerlerinin peşini hiç bırakmayacağız.”

Rabia MOLLAOĞLU

04 Nis 2019 - 12:54 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.