İhracatı konuştu

Milletvekili Örs, Trabzon’dan Rusya’ya ihracatın düştüğünü belirtti

İYİ PARTİ Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Rusya’ya yapılan yaş meyve sebze ihracatında yaşanan sorunları gündeme getirdi. Örs, “Rusya Federasyonu, ihracatçılarımız açısından önemli bir pazar olmasına rağmen Rusya Federasyonu’na ihracat yapan ihracatçılarımız büyük sorunlar yaşamaktadır. Bugün y halkının mağduriyetinin giderilmesi başka bahara kaldı. Çömlekçi’deki başarısızlık Bakan Bey tarafından da tescillenmiş oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şöyle bir katkı yapmak istiyorum: Sayın Bakan’ımıza Trabzon’la ilgili en kapsamlı bilgileri sunabilirim.” ifadelerini kullandı. Şehrin sorunlarıyla ilgili alternatif çözüm projelerini İlçe Başkanlığında anlatan Prof. Dr. Atakan Aksoy, Çarşıbaşı ilçesinin sorunlarını da dinledi. Doğa aş meyve ve sebze ihracatçıları özellikle 2018 yılı Nisan ayından itibaren Rusya Federasyonu’na yaptıkları ihracatta âdeta örtülü bir ambargo uygulaması ile karşı karşıya kalmış bulunmaktadırlar. Nisan 2018 ayından itibaren farklı engellemelerle ihracatçılarımız Rus müşterilerine ürünlerini zamanında gönderememekte, ürünlerini Rusya’ya sokamamaktadırlar.” dedi. İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, basın toplantısında Rus limanlarında ihraç yükü taşıyan Türk gemilere zorluk çıkartıldığını iddia etti. Örs, “Konu hakkında ihracatçılarımız; Samsun Limanı’ndan Rusya Federasyonu Novorossiysk, Gelincik ve Tuapse limanlarına yaş meyve sebze taşıyan ihracatçılarımıza ait gemilerdeki ürünlerin Rusya Federasyonu Karantina Teşkilatı tarafından kontrol ve incelemesi yapıldıktan sonra gemilerden indirilerek ithalat işlemelerinin başlatılabildiğini, bunun için de tüm ürünler analize tâbi tutulduğunu, analiz sonuçlarının en erken 4-5 günde alınabildiğini, gerek karantina kontrolü yapan ve gerekse laboratuvarlardaki personel yetersizliğinden ürünlerin gemi üzerinde 6-7 güne yakın bekletildiğini ve bu bekletilme sonucu gemi içinde kapalı alanda bekleyen ürünlerin bozulması neticesinde çok büyük mağduriyet yaşandığını ifade etmektedirler.” ifadelerini kullandı. Dr. Hüseyin Örs, yaklaşık 6 aydır devam eden bu uygulama nedeniyle yetkili bakanlık ve kurumlara yapılan başvurulardan hiçbir sonuç alınmadığının altını çizerek “İhracatçılarımız mağdurdur. Sorunlarının çözümüne yönelik ilgili mercilere yaptıkları müracaatlar maalesef karşılık bulamamaktadır. Üreticinin alın terini ihracat yoluyla değere dönüştüren ihracatçılarımız, bu sorunu yetkili makamlara intikal ettirmesine rağmen aylardır bir sonuç alamadıklarını ifade etmektedirler. Dile getirilen sorunlar nedeniyle seçim bölgem Trabzon’dan Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatı 2018 yılında geçen yıla oranla yüzde 26 düşmüştür.” dedi. Milletvekili Örs, ilgili bakanlıklara seslenerek “İhracatçılarımızın yaşadığı bu sorunların giderilmesi hususunda ilgili bakanlıklarımız Rusya Federasyonu nezdinde bir an önce girişimlerde bulunmalıdır.” şeklinde konuştu.

Berkant PARLAK

31 Ara 2018 - 13:08 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.