Geri gelen ürünler siyasidir

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracat ve ithalat yapılan ürünlerde titiz davranılm...

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracat ve ithalat yapılan ürünlerde titiz davranılmadığı yönündeki iddialara sert tepki gösterdi. Geri gönderilen ürünlerin siyasi gerginliklerden kaynaklandığını vurgulayan Gürdoğan, “Biz birinci kalitede mal ihraç ediyoruz.” dedi.

Trabzon’un yurt dışına çıkış kapısı olan limandan ihracat ve ithalat yapılmadığını söyleyen Gürdoğan, “Trabzon bölgesinde ihracata giden hangi ürün yaş, sebze var ki, bununla ilgili konuşuluyor. Benim ihracatçılarımın hepsi Ege, Akdeniz’den bizim kanun merkezimiz burada. Ben ayrıca Türkiye Yaş Sebze Sektör Kurulu Başkan Yardımcısıyım. Konuştuğum zaman da bu işin içinde olan bir insan olarak konuşuyorum. Trabzon’dan ihracat yapılmıyor ki bununla ilgili konuşulup yorum yapılıyor. Soçi kapalı, Trabzon’dan ihracat ve ithalat yapılmıyor.” şeklinde konuştu.

İthal ağaç ürünlerinden ülkemize gelen böceklerin ormanlarımızı istila ediyor yönündeki iddialara cevap veren Gürdoğan, “İthalat rejimine baktığımız zaman bize gelen ağaçlar soyularak gelir. Zirai Karantina diye bir yönetmelik anlaşmamız var o ülkelerle. Karantina anlaşmalarında olmayan bir ilacı uygulayamazsınız. 90’lı yıllarda önemsenmezdi. Şuanda bize gelen ağaç ithalatı yok. Geçmişli yıllarda en çok Rusya’dan ağaç ithalatı yapılırdı.” diye belirtti.

BİRİNCİ KALİTEDE ÜRÜNLERİ İHRAÇ EDİYORUZ

Dünyada dış ticaretin belli kuralları olduğunu ve prosedüre göre ticaret yapıldığını anlatan Gürdoğan, “Zirai karantina anlaşması yaptığımız ülkelere bizim mal satabiliriz mal alabiliriz. Karantina anlaşması yapılmadığı ülkelerle ne mal alabiliriz ne de satabiliriz. Örneğin şuan Çin’e, Kore’ye, Japonya gibi ülkelere yaş meyve satamıyoruz. Bu ülkelerle karantina anlaşması yapmak için uğraşıyoruz. Dolayısıyla hem ihracatta hem de ithalatta karantina anlaşması yani ilaç hastalıklar ve ona özel ilgili yapılan şeylerde hatalı ürün gönderirsek onlar da bize gönderir. Avrupa Birliği’yle de Rusya ile de aynı karantina anlaşması yapmışız. Dolayısıyla biz keresteyi dahi kabuğunu soymadan içeri almıyoruz. 90’lı yıllardan beri bu böyledir. İthalat kanuna baktığımız zaman ürün getirmek için ilaçlaması ve benzeri işlemleri var. İhracat için Rusya’ya laboratuvar izni olmadan yollayamıyoruz. Her önüne gelen firma da yollayamıyor. Birkaç ay öncesine kadar firmalar dahi listeliydi. Her firma Rusya’ya ihracat yapamıyordu. Biz birinci kalitede mal ihraç ediyoruz.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Rabia MOLLAOĞLU

28 May 2019 - 12:43 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.