Fındık düşüyor

Türkiye’nin dünya fındık ihtiyacının yüzde 70’sini karşıladığını belirten Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, “Fındık Türkiye’deki zirai ihr...

Türkiye’nin dünya fındık ihtiyacının yüzde 70’sini karşıladığını belirten Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, “Fındık Türkiye’deki zirai ihracın yüzde 18’ini karşılıyor, bu da çok büyük bir rakam, fındık ciddi milli bir ürün. Bu ürünün korunması, üreticisinin kollanıp, desteklenmesi lazım, verim giderek düşüyor. Neden çünkü fındıkta istikrar yok.” dedi.

Türkiye’nin dünya fındık ihtiyacının yüzde 70’sini karşıladığını belirten Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, “Fındık Türkiye’deki zirai ihracın yüzde 18’ini karşılıyor, bu da çok büyük bir rakam, fındık ciddi milli bir ürün. Bu ürünü korunması, üreticisinin kollanıp, desteklenmesi lazım, verim giderek düşüyor. Neden çünkü fındıkta istikrar yok” dedi.

FINDIK, ZİRAİ İHRACIN YÜZDE 18’İNİ KARŞILIYOR

2018 yılında 750 bin ton fındık üretildiğini belirten Başkan Bekar, “Rekolte 277 bin 747 ton fındık ihraç edilmiş. Dünya fındık ihtiyacının yüzde 70’sini karşılıyoruz. Fındık Türkiye’deki zirai ihracın yüzde 18’ini karşılıyor, bu da çok büyük bir rakam, Fındık ciddi milli bir ürün. Bu ürünü korunması, üreticisinin kollanıp, desteklenmesi lazım, verim giderek düşüyor.” ifadelerine yer verdi.

VERİM GİDEREK DÜŞÜYOR

Verimin düşmesinin fındığa gereken öneminin verilmediğinin göstergesi olduğunu kaydeden Başkan Bekar, “Fındık bahçeleri ilaçlanacak, çabalanacak, budanacak, gübrelenecek bunu yapan yok. Neden çünkü fındıkta istikrar yok. Maliyeti 13 TL. Gübreleme, işçilik, toplanması, harmanlanması, patoza vurulması maliyeti yüksek oluyor.” şeklinde konuştu.

FERRERO’YA KARŞI DEĞİLİZ ANCAK...

Türkiye’nin gündeminde Ferrero şirketinin olduğunu hatırlatan Başkan Bekar, “Ferrero’nun alıp, satmasına ticaret yapmasına biz asla karşı değiliz. Yılda 2 milyar dolar ülkeye döviz kazandıran bu milli ürünümüzü elbette birileri alıp satacak ama 12,90 TL’ye maliyeti olan fındığı 11, 25’ten açıklandığı zaman buna en büyük tepkiyi biz ziraat odaları koyarız.” biçiminde konuştu.

Filiz YILDIRIM

08 Nis 2019 - 12:05 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.