Dolar saltanatı

ABD’nin vize krizinin altında İdlib ve Irak operasyonları ile Türkiye-Rusya yakınlaşmasının neden olduğu yorumları görsel ve yazılı basında yapılmakta...

ABD’nin vize krizinin altında İdlib ve Irak operasyonları ile Türkiye-Rusya yakınlaşmasının neden olduğu yorumları görsel ve yazılı basında yapılmaktadır. ABD. Irak’ta istediğine kavuştu. Şu anda petrol kuyularının başında karargâhını kurdu. Gerisi onun için teferruat sayılır. Rusya da Lazkiye’de üslerini sağlamlaştırdı. Suriye’yi koruma şemsiyesinin altına aldı. İki büyükler Irak askeri harekâtıyla istediklerini elde edip hedeflerine vardılar. Kısaca Orta Doğu’yu karıştırıp emellerine kavuştular.

Ama vize krizinin altında yatan sebep Türkiye’nin Rusya ve İran ile yaptığı ticari anlaşmalarda ödemelerin her ülkenin parası ile yapılıp doların saf dışı yatırılması yatmaktadır. Bunu vaktiyle Saddam yapmıştı. Dolar yerine Avro ile alışveriş yapılmasını esas almıştı. Bunun sonucu Saddam’ın başına gelenleri gördük. Ülkesi parçalanıp işgale uğradı. Kendisi de bedelini canı ile ödedi. Ardından İran ekonomik ambargo ile karşı karşıya geldi. AB ülkelerinde avronun doların önüne geçmesi sonucu bu defa hedef AB ülkeleri oldu. İlk iş İngiltere’nin AB’den ayrılarak deprem yaratıldı. Artçı depremlerle Fransa’da Korsika adası bağımsızlık naraları atmaya başladı. AB’nin merkezi Belçika da muhtemelen ikiye ayrılacak. Zira Flamanların mücadelesi devam ediyor. İspanya’da Katalonya’daki ayrılık hareketinin altında yine ABD vardır. Hattâ Katalonya ile Kuzey Irak Barzani’nin bağımsızlık adımları aynı anda atılması da dikkat çekicidir. Şimdi sırada Almanya var. Bavyera Eyaletinde bağımsızlık nidaları yükselmeye başladı. İspanya’daki özerk Bask bölgesi sıraya girmiş durumda. Bütün bunlar ABD. nin dünya İmparatorluğu ayağından biri olan “DOLAR” gücünün tam anlamıyla sağlanmasına yönelik hareketlerdir. Dolar gücü ve silah gücü ABD’nin vazgeçilmez silahlarıdır.

Gerek ABD ve gerekse dünyadaki derin devletlerin kontrolü dünyanın patronu bütün ekonomik gücü elinde bulunduran ROTSCHİLD ailesinindir. Dünyadaki bütün operasyonları yürüten ABD’nin şu andaki hâkim derin devleti bu ailenin elindedir. ABD içindeki diğer “Derin Devletler” halen Rotschild derin devleti karşısında çaresizdir. Çünkü ABD dolarının gücü bu ailenin elindedir.

1971 yılında altın rezervleri eriyen ABD’nin başta Suudi Arabistan olmak üzere tüm OPEC ülkeleri ile yaptığı anlaşmalar sonucu “Petro Dolar” yolu ile sorununu çözdü. Dünya petrol ticaretini ABD doları ile yapılması anlaşmasını sağladı. Bu sayede karşılıksız dolar basımı sağlandı. Böylece silah gücünden sonraki ikinci ayağı da kurulmuş oldu.

İşte Türkiye ile “vize krizi”nin arkasında yatan gerçek budur. Bunun dışında ileri sürülen sebepler sadece göstermelik olanlarıdır. ABD’den gelen bir heyet bugünlerde vizenin kalkması için müzakerelerini sürdürüyor. Komisyonlar oluşturuluyor. Bu çalışmalarda gerçek niyetleri daha iyi anlaşılacak. Sonuç ne olursa olsun ABD ile Türkiye arasında gelişen güvensizlik çatlağı kolay kolay tamir edilemeyecektir. Vize krizi çözülse bile bir başka sorun çıkarılacaktır. Çünkü niyet halis değil. Ancak Türkiye’nin ABD’ye karşı yürüttüğü dış politika onurlu bir politikadır. Halk tarafından da, muhalefetten de -açıkça ifade edilmese de- benimsenmektedir. Ne var ki Türk halkının ABD’ye karşı güveni sarsılmıştır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ahmet Aksoy - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler