DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK !

Büyük heveslerle umut bağladığımız ”Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” halkımızın %52 çoğunluğu ile kabul edilmişti .Aradan geçen süre içinde değişen b...

Büyük heveslerle umut bağladığımız ”Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” halkımızın %52 çoğunluğu ile kabul edilmişti .Aradan geçen süre içinde değişen bir şey olmadı. Halbuki bu sistem tanıtılırken, bürokratik engeller kaldırılacak, hizmet akışı daha hızlı olacak, bugün git yarın gel tarihe karışacak, sorunlara hızlı çözüm bulunacağı söylenmişti .Ama hala vatandaş farkı göremedi. Acaba sorun sistemde mi, yoksa uygulamada mı? Sistem ne olursa olsun, uygulayanın kafa yapısı değişmedikçe ,liyakatli kişiler uygulamanın başına geçmedikçe sistemden bir fayda sağlanamaz. Bu sistemden önce de ,sonra da devlet düzeninde yer alanlar belli bir kritere ,liyakata göre atanmamış, gelmiş geçmiş iktidarlar, kendi siyasi görüşünde olanları işbaşına getirmiş, liyakatı hiç esas almamıştır. Bir siyasi gücü arkasına alarak atanan her kademedeki devlet görevlileri kendini sağlama aldıktan sonra işi ister istemez savsaklamışlardır. Artık keyfilik hakim hale gelmiştir .Bu durumda o bürokrattan nasıl verim alınabilir.? Türkiye’nin içinde bulunduğu durum tam da bununla izah edilebilir .Yoksa istediğiniz kadar sistem yenileyiniz ,bürokrat atayınız değişen bir şey olmuyor .Olan vatandaşa oluyor .İktidarla aynı siyasi görüşü paylaşmayan liyakatli başarılı bir bürokrat ,iktidar yanlısı liyakatsiz bir bürokrattan iktidar için daha iyidir. Zira onun başarısı halkı memnun edecek ve iktidar kanadına artı puan getirecektir. İktidar yanlısı olup başarı gösteremeyen liyakatsiz bürokrat devletin sırtında ağır bir yüktür. İşte bunlar halkı devletten soğutan yegane unsurlardır. Kerameti hep kendilerinde görüp ,bin bir tavassutla atanıp, bir süre sonra iktidara kuyu da kazabilirler.

Herkesin benimsediği siyasi bir fikir vardır .Onu topla ,tüfekle isteseniz de değiştiremezsiniz .Bugün siyasi görüşünü akşamdan sabaha değiştiren bir kimseye rastlayamazsınız .Bir başkası da onu fikrinden caydıramaz. Herkesin siyasi gücü sandığa attığı tek oyu kadardır .Kitleleri siyasi partiye kazandıracağını iddia edenler palavradan ibarettir. Buna karşılık insanları sevmek, doğruyu ve güzeli ona göstererek gönlünü kazanmak mümkündür.Elbetteki her dönemde görevini kötüye kullanarak,siyasi istismarda bulunmak asla kabul edilemez.

F.Almanya’da görev süremi bitirip yurda döndüğümde özellikle eğitimci arkadaşların:”Hocam söyler misiniz ,biz Almanya’nın ne kadar gerisinde sayılırız?” sorusunu yönelttiklerinde verdiğim cevap genelde şu olmuştur.”Biz henüz başlamadık ki ,onlarla mukayese edelim.”demişimdir.Altı yıl o devlet düzenini,işleyişini gördükten sonra bende hakim olan fikir şu olmuştur;Türkiye’de devleti sağlam bir kurguya kavuşturulması için bir ihale ile özellikle Alman bürokratlara 2-3 ayrı yıl uygulamaya bırakılmalıdır.Yoksa bir asırdır kurduğumuz Cumhuriyeti hep yap-boz tahtasına çevirmekten kurtaramayız.Devlet ve hükümet kavramlarını ayırt edemeyiz.Devleti mutlaka hükümetlerden ayrı tutmamız,korumamız şarttır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ahmet Aksoy - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler