Cumhur ittifakı ve taban

AK Parti önümüzdeki süreçte Cumhur İttifakı olarak % 50 oranı geçmeyi planlıyor. Bunun yanı sıra İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Bursa-Balıkesir-...

AK Parti önümüzdeki süreçte Cumhur İttifakı olarak % 50 oranı geçmeyi planlıyor. Bunun yanı sıra İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Bursa-Balıkesir-Antalya Büyükşehir Belediyelerinin geleceği AK Parti hükümetinin geleceği ile ilişkilendiriliyor. 31 Mart seçimleri ayrıca Cumhur İttifakı’nın tabanda ne kadar tuttuğunu göstermesi bakımından da önemli. Meclislerde de ittifaka gidildiğine göre MHP tabanının AK Parti adaylarına yeterince yönelmediğini söyleyebiliriz. Hem AK Parti tabanı MHP adaylarına ne kadar destek verecek hem MHP tabanı AK Parti adaylarını ne kadar destekleyecek? Mecliste de ittifak ne getirecek? 31 Mart akşamı göreceğiz.

Trabzon ölçeğinden bakıldığında partilerden çok adayların etkili olduğunu söyleyebiliriz. Siyasi partilerin taban üzerinde eski etki ve güçlerinin kalmadığını, taban iradesinin eskiye nazaran daha özgür davrandığını gözlemliyoruz. Nitekim bundan bir önceki yerel seçimde tabandaki insanlar adayları fazla sorgulamadan lideri destekleyici vaziyet kuşanmıştı. Ama artık aynı düşünmüyor. Gerek AK Partide ve gerekse MHP’de tabandaki insanlar artık “Lider kimi aday gösteriyorsa kabulümdür” demiyor.

***

Trabzon ölçeğinden örnek verirsek... AK Parti Ortahisar Belediye Başkan adayı A. Metin Genç yalnız AK Partililerin değil, her kesimin sempatiyle baktığı bir isim... Cumhur İttifakı açısından Genç’le ilgili herhangi bir sorun yok. Lakin ittifakın MHP kanadının Yomra’da, Arsin’de, Akçaabat’ta, Araklı’da, Beşikdüzü’nde MHP tabanının kahır ekseriyetle AK Parti adaylarına oy vereceğinden bahsedilemez. Zira bu ilçelerde İYİ Parti'nin belediye başkan adayları eski Ülkücüler ve yıllarca aynı çatı altında birlikte mücadele ettiler.

***

Yomra örneği ise diğer ilçelerden daha farklı bir durum arz ediyor. Yomra’da MHP tabanının yanı sıra AK Parti'nin teşkilat etrafındaki tabanı da Cumhur İttifakına tam destek vermiyor. Yomra da önce MHP'nin efsaneleri... Eski teşkilat mensupları açık açık ya partilerinden koptu veya partilerinde kalarak İYİ Parti adayı Mustafa Bıyık’a destek ilan etti. MHP Genel Merkezi’nin kararı Yomra’daki Partililerin önemli bir bölümü tarafından kabul görmedi.

Yomra’da aynı tutumu AK Parti tabanı için de söyleyebiliriz AK Parti'nin Yomra’da kurucu iradesi dahil, geçmişte teşkilatta görev almış eski başkan ve yöneticilerin önemli bir kısmı İYİ Parti adayı Mustafa Bıyık’a destek verecek gibi gözüküyor. Bazıları ilan etti bazıları sorulunca söylüyor. AK Parti Yomra Belediye Meclis üyelerinden Enver Çakmak Partisi'nden İstifa ederek Bıyık’a desteğini ilan ederken bir diğer AK Partili meclis üyesi Mahmut Ay partisinde kalarak İYİ Parti adayına destek vereceğini açıkladı.

Yomra da yaşanan tabloyu AK Parti karşıtlığı olarak yorumlamak yanlış olur. Yomra’da siyasetten çok adaylar öne çıkmış durumda... Aynı zamanda eski AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı olan Mustafa Bıyık, ilçede STK’lar ve kanaat önderleri tarafından ve ilçenin geleceği adına üzerinde konsensus sağlanan bir isim. AK Parti ve MHP’nin aday belirlemedeki merkeziyetçi tavırları dolayısıyla ancak İYİ Parti'den aday olabilen Bıyık ne fiilen ne zikren asla AK Parti karşıtı bir noktada değil. Taban iradesinin partiler üstü bir anlayışla bulup çıkarttığı ve müsait olduğu için İYİ Parti’den aday yaptığı bir isimdir. Buradan da şunu çıkarabiliriz. AK Parti ve MHP, taban iradesinden çok merkezi otoriteyi kullanmış ve toplumla tam bir uyum sağlayamamışlardır.

Bunun içindir ki 31 Mart’ta Cumhur İttifakı’nın iki partisine karşı iki partinin tabanı nasıl bir yaklaşım içinde olacak merak ediyoruz. İki partinin meclis üyeliklerinde de ittifaka gitmesi, MHP tabanının AK Parti adaylarına yeterince oy vermediğini gösteriyor. Mecliste ittifak oy getirecek mi bilinmiyor. Ancak görüldü ki tepeden emir vermekle toplum oy vermiyor. Taban iradesiyle kurulan AK parti gibi bir partinin 18 yıl sonra “Halk iradesi” gibi bir değeri bu denli önemsememesini ve her şeyi merkezden halletmesini ibretle izliyoruz. 31 Mart seçimlerini bu nedenle çok merak ediyoruz. Cumhur İttifakının tavandaki birlikteliğini tabanda göremiyoruz.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Öztürk - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Günebakış Trabzon Haber Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Günebakış Trabzon Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Günebakış Trabzon Haber editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Günebakış Trabzon Haber değil haberi geçen ajanstır.



Anket Trabzonspor bu sezon ligi kaçıncı sırada bitirir?
Tüm anketler